среда, 17. јул 2013.

Čatni od kajsija


Da, to sam ja, porodični izrod koji od zrelih, slatkih kajsija ne sprema pekmez nego čatni :-)
Nisam kriva, na mamu sam :-)
A na koga li je ona ? :-)

Ukusi su zaista kao strasti, opasni i zanosni, pitanje je samo da li ste čovek koji ima hrabrosti da se sa njima igra. Ukusi su još i kao sam život, nepredvidivi i  slatki, razočaravajući dok ne naučite da uživate u nepoznatom, da se snađete i okrenete žalost na radost a tugu u srcu na ljubav, toplu i meku ljubav kojom možete da zagrlite svet.
Još su ukusi kao ljubav, uzmu Vam dušu ali Vam daju boje, lepotu, raskoš tom jednom životu, koji je ionako često sav sumoran i mučan.
Ukusi su kao čežnja, kad ih jednom zavolite, vraćate se doveka.
Volim previše, da bih uvek volela samo jedno.
Lakše je voleti sve.
Čatni sam upoznala pre nekoliko godina, ismevajući najpre te neverovatne recepte u kojima se kombinuju banane i luk, karanfilić i sirće, neverovatne stvari. 
Kada je mama uzela tu svesku sa receptima, čitala je kratko, a onda rekla:
- Pa zašto, možda je ukusno?
Zbog tog "možda", mi smo rizikovale. Bakin podsmeh kojim je mogla da se završi naša avantura, činilo mi se, nije nešto sa čim se treba igrati.
Pa ipak, "možda" je " možda". I to nešto znači.
Tužno je da odustanete sve dok imate " možda" čvrsto u svojim rukama. 
I greh je odreći se ovog čatnija samo stoga što smo uvek pravili samo dzem. 
Mi nemamo kajsiju, nemamo ni šljivu, ni trešnju, zato imamo samo par teglica, jednog, drugog, ovakvog i onakvog. Svaka koju ste otvorili drugačije miriše. 
Kao Vaši snovi, Vaše čežnje, Vaši dani.
Nisam avanturista i možete da mi verujete. Ovo je jedno sasvim bezopasno putovanje. Mirišljavo, uzbudljivo.
Pa naravno, idemo u Indiju :-)


Sastojci :

 
1,5 kg. zrelih kajsija
2 pomorandze
250 gr. crnog luka
200 gr. suvog grožđa
100 gr. badema
250 gr. šećera
so 
mleveni crni biber
na vrh noža karanfilića
500 ml. vinskog sirćeta


Kajsije poparite pa oljuštite ili ih samo oljuštite ako Vam je lakše i isecite na kockice. Pomorandze narednajte a sok iscedite. Luk iseckajte, blanširani iseckajte na tanke listiće.Sve stavite na vatru sa suvim grožđem, šećerom, sirćetom i začinima, pa kuvajte na slaboj vatri dok se ne zgusne, sat vremena sigurno. 

Služite uz pečena mesa, na primer  uz ovaj rolat, mada je ukusan i uz sir :-).


*Naravno, količine možete da smanjite za prvi put.
** Mama sprema sa upola manje sirćeta, ali meni je tada čatni presladak.

3 коментара:

  1. nemam baš strpljenja u zadnje vrijeme pisati komentare ali, moram ti reći kako obožavam čitati tvoje postove....e za to imam strpljenja....ostani uvijek tako draga,.....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Do neba ste me obradovali ! Zadovoljstvo je zaista samo moje :-)
      Hvala, nisam ja baš uvek tako draga :-).

      Избриши
  2. obožavam čatnije. Lepo se slažu i sami sa mesom ili u kombinaciji sa kokosovim mlekom kao sos.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)