Moj muž je čovek od nauke :-) i ne bavi se kuhinjom osim što uđe u nju kada mu nešto treba :-) . I kad odluči da napravi ovu pitu.
Nema kod njega inovacija, uopšte je takav u životu. On nosi uvek belu košulju i crne pantalone, on ne ide na putovanja i ne izlazi u iznenadne šetnje, ne voli nenajavljene goste i NE VOLI da mu se mešam u spremanje pite:-) Pa iskreno, i nemam neku želju. Nema ni razloga.
Ovo je klasičan recept. Ni odviše raskošan ni sirotinjski, taman kako treba. Pre oko godinu dana spremao je Miloš ( moj muž ) tu pitu, i skoro godinu dana nakon toga, tada dvogodišnji moj bratanac Tristan je, kad god shvati da brat razgovara sa mnom, govorio- Mioš, Mioš-pita :-).
Sad je Mioš obavezan da je pravi kad god se porodica okupi :-)
Kad on uđe u kuhinju da sprema pitu barem sam sasvim mirna jer ona uvek ispadne isto. Tako je to sa ljudima koji vole izvesnost. :-)
Ovo je još jedno jelo koje valjda svi spremaju. Nudim neki osnovni, i dosta precizni recept pa bi trebalo da i Vi budete mirni jer ne može da omane.
Sastojci :
3 glavice crnog luka srednje veličine
200 gr. mlevenog junećeg mesa
200 gr. mlevenog svinjskog mesa
oko 300-400 ml ulja ( jeste, mnogo je, ali kore se dodatno ne prelivaju uljem, odnosno, koristi se isto ulje)
2 kašičice soli ( stvarno minimum da pita ne bude otužna )
1/2 kašičice bibera
3 jajeta
200 ml. mleka
200 ml. kisele vode
500. gr. gotovih kora za pitu ( a neće se niko ljutiti ako ih razvijete sami :-) )
Na ulju propržite sitno seckan luk dok
omekša i lepo pusti miris, onda dodate meso i propržite i njega pa tek
onda dodate so i biber. To se prži-dinsta nekih pola sata, da meso bude
potpuno gotovo, i meša se sve vreme. Kad je kako treba, skinete sa
vatre.
Nauljite
pravougaoni pleh pa stavite koru, prelijete je uljem od prženja mesa,
pa tako poređate 5 kora sa uljem preko svake. Na petu ide deo fila, pa
opet jedna prazna, koja je samo polivena uljem, i tako filujete svaku
drugu koru dok imate fila. Na kraju ostaje još nekoliko kora koje se
preliju uljem i slože bez fila. Kada se završeno slaganje, isečete pitu
na parčiće po želji.
Rernu uključite
na 220 pa spremite preliv. Umutite žicom 3 jajeta pa dodate mleko pa
kiselu vodu, i prelijete pitu, treba da bude sasvim potopljena u preliv.
Onda je ostavite dok se rerna ne ugreje sasvim, još nekih 15 minuta.
Peče se, u zavisnosti od rerne pola sata- 35 minuta, kad lepo porumeni, poraste i počne da miriše.
Kad
se malo prohladi isečete je opet, najlepša je mlaka, dobra je i hladna a
topla je prilično teška i samo iskusni mogu tako da je jedu :-)
Kalorična- svakako, ali i ukusna za svaku kaloriju :-))
Odlican fil, ovo sa mesom bolje prolazi kod muskih nego sa sirom!
ОдговориИзбришиDa, vole je muškarci, a recimo, kuma nije htela da jede , masno je njoj to :-) Moj muž srećan zbog komentara :-))
ИзбришиKod mojih bolje prolazi sa sirom....sutra ću i ja praviti pitu sa mesom.Odlično izgleda i lepe slike.
ОдговориИзбришиJa sam uvek pre za pitu sa sirom, kad nje ima ovu sa mesom apsolutno ne primećujem :-)
ИзбришиMoj muz pravi najbolju pizzu na svetu_:-) Tu nema diskusije! Ne bih imala nista protiv da nauci da napravi ovakvu pitu (iako vise volim sa sirom). Sad mogu da motivisem.
ОдговориИзбришиSamo napred :-)A moj pizzu ne ume :-(
ОдговориИзбришиJoj, što je ovo dobra pita! Pravo da ti kažem, ti si srećna žena! Ja ne biram mnogo kad su pite u pitanju, volim bilo kakve, i sa sirom i sa mesom, a i sa višnjama boga mi ;)
ОдговориИзбришиVolim i ja pite baš puno. Haha, pa jesam srećna iz mnogo uglova gledano, ova pita baš lepo dopunjava ceo taj utisak :-P
ИзбришиHvala :-)
Jedino je Miloš mnogo spor, dok je napravi ja bih napravila 5 :-D
Još bolje za tebe, imaš više vremena samo za sebe, uživaj!
ИзбришиBravo za mužića!
ОдговориИзбришиHvala :-) <3
ОдговориИзбришиOd kako sam na Pindu probala Epirsku pitu, kad god se pomene pita ja se najpre, setim nje. :-) Pita bilo sa mesom, bilo sa sirom - ima li divnijeg jela za doručak. :-) ova pita deluje mekano i hrskavo u isto vreme - što zasigurno daje sjajan ukus :-) temeljnost i preciznost je osnova svega, a za to je potrebno vreme, tako da sam ja više za varijantu jedna sjajna pita, nego pet brzih :-) jela koje spremaju moj brat i moj otac uvek dugo čekamo dok ne budu gotova, al čekanje je uvek bilo višestruko nagrađeno. :-D
ОдговориИзбришиDa, temeljnost i studioznost, sve ono što mi manjka :-P
ИзбришиPite od mesa obozavam. Uvek mi podsecaju na babu. Ona je pravila najbolju pitu od mesa oad sam ja bila jos u vrtic :)
ОдговориИзбришиJa i nisam toliki ljubitelj, mada svi moji baš vole :-).
ИзбришиDanas mi je rođendan pa sam naumila da napravim pitu od mesa. Isprobaću, naravno, ovaj Milošev recept a reći ću vam i zašto: osim što deluje primamljivo i miriše još sa slike, privukla me je topla i nežna predstavka ovog recepta od strane njegove supruge. Plus napisana lepim i tačnim srpskim jezikom što se retko sreće na ovom mestu gde se svi igraju tastaturom. Bravo i za Miloša i za Tatjanu.
ОдговориИзбришиDakle, ipak nisam anonimna, ime mi je Dajana i pozdravljam sve kulinare i gurmane.
ИзбришиDajana, inače redovno proveravam komentare, ali juče nisam stigla, pa ti onda čestitam rođendan sa zakašnjenjem. Nadam se da ste bili zadovoljni.
ИзбришиMnogo hvala na pohvalama. Nekada mi je žao što ovako u komentaru ne mogu da izrazim koliko me obraduje svaka lepa reč, pa onda na kraju sve izgleda nekako odviše poslovno, iako se trudim da budem srdačna :-).
Srećan rođendan, još jednom :-).