Странице

петак, 14. фебруар 2014.

Praziluk tartić





Ništa me ne pitajte. Stigla sam od svojih pre dva dana i još nisam sredila slike i recepte za sve što smo mama i ja tamo spremale i slikale. ( bolje mama asistira nego što ja fotografišem ). Umorna sam toliko da čak ne stižem da se zabrinem što još ne učim i što još neke stvari ne radim,a trebalo bi.
Ovo je recept iz neke moje male arhive ( čudno zvuči da imam i to :-)) dok ne sredim sebe i sve oko sebe :-). 
Pokušavam da postignem sve, a sve mi uporno izmiče. Obaveze, poslovi, ideje i planovi stoje i čekaju na mene. Ja čekam svoj trenutak, svojih pet minuta.
I čekaćemo se još.
Definitivno.





Testo:


250 gr. brašna

125 gr. putera

1 žumance

1 kašika kisele pavlake

1 kašičica soli

Prosejte brašno u smestite ga na radnu površinu, formirajte kupu sa udubljenjem u sredini, u koje ćete staviti žumance, pa zatim i ostale sastojke. Umesite kratko prhko testo, formirajte kuglu pa je uvijte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na 2 sata.

Nadev:

500 gr. praziluka ( i beli i zeleni deo )

100 gr. slanine

50 gr. maslaca

 Isecite praziluk na trake i blanširajte ga u posoljenoj vodi 5 minuta. Nakon toga, ocedite ga i propržite na ugrejanom puteru pa sklonite sa strane da se ohladi a u istoj posudi gde se on pržio propržite sitno seckanu slaninu dok lepo ne zamiriše. Suvišnu masnoću uklonite.

Preliv:

150  ml. mleka

150 gr. kisele pavlake

3 jajeta

so i biber po ukusu

Sve sastojke za preliv pomešajte. 


Kada ste sve pripremili, razvucite testo na debljinu otprilike 4 mm. i obložite okrugli kalup. tako da tek blago uzdignete ivice testa uz okvir kalupa. Ja sve pečem na papiru za pečenje ali verujem da ovu pitu možete da ispečete fino i ako sam podmažete kalup. Preko testa koje ste probušili viljuškom na par mesta rasporedite ravnomerno praziluk pa preko njega slaninu. Prelijte sve umućenim prelivom i pecite na 190 stepeni oko 45 minuta.






2 коментара:

  1. Анониман2/14/2014 10:44:00 PM

    Hmm, praziluk, ne moze biti lose... Koliki je precnik kalupa, Tajana?
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa moj je bio neki đuveč otprilike 20X25 ali mislim da bi trebalo da bude neki manji okrugli, recimo prečnika do 20 cm. da bi pita bila malo viša, bar mislim da bi tako bila lepša.
      Hvala.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)