Možda sam mogla da ih nazovem kiflicama, ali za mene su nekako kiflice
uvek one slatke, a ovo su kifle. Ovaj recept je sušta klasika, ali ne
mogu da ga ne objavim, jer to bi bila jedna nezapamćena izdaja sopstvene
bake. Pregledala sam recepte po bespućima interneta i postoje slični, i
praktično isti. Na primer, kod mamajac na blogu je praktično isti
recept, samo što kod moje bake umesto 2 figuriraju 3 jajeta :-). Dakle,
ove kifle poznajem od kad poznajem baku :-) to su one najobičnije i
najbolje kifle, a probala sam i sa kefirom, i pavlakom i jogurtom, i
ovakve i onakve i na kraju se lupila po čelu, pa za telefon - "Bako, daj
mi TAČAN recept za tvoje kifle ". ( tek sam posle uporedivši videla da
je mogao da posluži i ovaj recept sa 2 jajeta, ali neka budu bakine-
skroz bakine ).
1 kg. belog brašna 400- meko brašno
1 kašičica šećera
2 -3 kašičice soli - to Vam zavisi od ukusa, ali i od nadeva. Ja ne volim neslana testa, još ako fil nije slan, nema im spasa. Ja sam stavila ovog puta 2 kašičice, ali ni kajmak ni čvarci nisu bili preterano slani, pa sam mogla bez problema da stavim i 3.
kockica kvasca ( 40 gr.)
3 jajeta
3 šoljice ulja ( to su one šoljice za kafu)
500 ml. mleka
Fil:
Kod bake najčešće običan stariji kravlji sir. Ali nekoliko godina unazad kifle pravi mama, sa kačkavaljem i slaninom. Ja sam za danas izabrala jednu ekscentričnu kombinaciju :-) 200 gr. kajmaka i 300 gr. čvaraka :-). ( čvarke sam usitnila u blenderu).
Još:
250 gr. margarina
1 žumance
O tome zašto margarin a ne puter pisala je mamajac ovde takođe :-) tako da je ona praktično doktorirala ove kifle. Moja baka je valjda neki emeritus :-)
Postupak
Ovo je valjda najjednostavniji recept za kifle. Ugrejete mleko tek da
bude mlako i dodate mu kašičicu šećera pa izmrvite kvasac i stavite da
nadođe.
U drugoj posudi pomešate brašno, so, jaja, i onda dodate mleko sa
kvascem. Kada ste to izmešali dodate i ulje, pa umesite meko testo koje
prebacite na radnu površinu. Ništa baka njega ne mesi mnogo, čim se
formira kompaktna lopta, prebaci ga u posudu gde će da raste, pokrije u
ostavi na toplom.
Kad se testo digne, a to se lako primeti jer popuni posudu u kojoj
narasta, osim ako je ona stavrno prevelika, ali definitivno udvostruči
volumen, prebacite ga opet na radni deo, formirate od njega štrudlu i
isečete na koliko želite jednakih delova, jer sami znate da li želite
manje ili veće kifle.
Svaki deo formirate u loptu, razvučete što tanje, isečete na 4 pa na 8
delova, nafilujete i uvijete. Ređate u nepodmazanu tepsiju. i kad ste
sve kifle smestili, premažete ih žumacetom i rasporedite između kifli
margarin sečen na kockice ( ređajte kockice i po njima). Ne morate da
potrošite ceo margarin, ali bilo bi lepo :-) Baka ne posipa susamom,
mama posipa. Ja stavim i susam, kad se setim. E sad, pošto Vam je prvi
pleh već odstajao malo, stavite ga u rernu.
Nisam Vam rekla da je uključite na 180 ? :-)
Dakle, rerna treba da je zagrejana na 180, a kifle se peku 20-tak
minuta. Opet ne mogu da Vam kažem tačno. Kifle kakve ja volim ( za njih
treba bar pola sata ) baka zove ugljenisanim :-).
МАЛИ
БОНУС : ОД СВИХ ВЕРЗИЈА У КОЈИМА САМ ИХ ЈЕЛА, ОВЕ КИФЛЕ СУ НАЈБОЉЕ У
СЛАТКОЈ. Филоване попареним орасима и уваљане у прах шећер, са овим
сланкастим тестом оне су потпуни хит ! Нисам их спремала одавно тако, а
када будем, добиће сопствени простор на блогу, без обзира што су само
једна варијанта- заиста то заслужују.
Reći ću samo-mljac! :) A ovu kombinaciju za nadev kao da je smišljao moj muž lično! :)) Moraću što pre da ih isprobam!
ОдговориИзбришиПа искрено, мени није по укусу нешто сасвим. Више ми се допадају са сланином и неким сиром, овде су чварци некако угинули :-P
ОдговориИзбришиОво је за тебе мачији кашаљ, и скроз је по укусу мом мужу, а он има три императива- слано, масно, печено :-D