уторак, 21. мај 2013.

Sultanov ćef - sutlijaš po mom


Nakon što je završeno uništavanje mog života od strane "Istorije Osmanskog carstva", počela sam ponovo blagonaklono da gledam na one stvari koje nas asociraju na dotičnu imperiju, iako im je poreklo ponekad sasvim drugačije. Drugo ime za ovaj sutlijaš moglo bi biti- "Sultanov dar " jer mi je za lepo spremljen ispit uzvratio raskošno.

Da budem, evo, iskrena do kraja, moja baka nekako ne ume da spremi sutlijaš. Jeste ona Bosanka i nisu joj strane istočnjačke poslastice, ali od svih, eto, sutlijaš joj nije lep. Jestiv je, svakako, ali suv, gust, dosadan. Nikad ga nisam volela, pa smo brat i ja prestajali da jedemo kad skinemo sloj cimeta sa vrha.

Prvi lepi sutlijaš sam jela u manastiru. Iako smo ga dobile samo jednom, za sve četiri godine koje sam manje-više tamo provela, dobro sam ga zapamtila. Bio je nekako kremast, fino sladak i sasvim drugačiji od onog dosadnog pirinča koji sam smatrala sutlijašem.

Planiram na leto da Vas počastim jednom serijom recepata koji će Vam preneti manastirski jelovnik, ( barem onako kako sam ga ja videla :-), verujem da će nam biti zanimljivo, iako tu nema nekih senzacionalnih noviteta.

Uglavnom, taj manastirski sutlijaš ulio mi je nadu da i to može biti dobro. I onda sam malo vagala, vagala...Znam, rekoh u jednom od prethodnih postova da nerado menjam klasike. Pa ipak, nekada učinim i to. I ovo je takav slučaj. Iako sada mnoge domaćice imaju svoje varijante, ova je samo moja, posebna, totalno zavodljiva i kremasta. Ovo je moj sutlijaš i na njega sam posebno ponosna. Više ne gledam druge recepte, jer tako je to kada se čovek zaljubi. Vidi samo ono što voli :-)
Sastojci :

220 gr. pirinča

800 ml. mleka

200 ml. slatke pavlake ( mlečne )

1 puding sa ukusom vanile + mleko da se razmuti

4 kesice vanilin šećera

30 kašika šećera - molim Vas, obratite pažnju na ovu meru. Meni je ovo baš taman, a mojoj mami, koja baš voli slatko, je bilo preslatko. Uporedite sa svojim receptom pa prilagodite.
40 gr. putera


Pirinač staviti sa litar vode na laganu vatru da se kuva. Kada potpuno nabubri, pomešati mleko sa neumućenom slatkom pavlakom i dodati u pirinač. Kada opet provri dodati šećer i vanilin šećer pa kuvati na sasvim laganoj vatri uz neprestano mešanje dok ne počne da se zgušnjava. Tada razmutiti puding u malo mleka i dodati. Kada je i puding skuvan, skinuti sa vatre, dodati puter i rasporediti u zdele, ili sipati sve u jednu, kao što ja radim :-) Posuti cimetom, ili rendanom čokoladom ( moj favorit ) a može i bez posipanja.Takođe ga fino ukrase voćni ili kakao preliv.

I mlak i hladan je savršen.

Obećavam uskoro tri posebna i uzbudljiva recepta za baklavu. Do tada, sa zakašnjenjem častim - sutlijaš po mom ćefu* :-)




* volja, hir, negde se kaže ćeif ili ćejf.

8 коментара:

  1. Baš je slasno i kremasto! Tja, a ja sam mislila da je moj sutlijaš kremast! :))

    ОдговориИзбриши
  2. Па не сумњам да јесте, то је друго што моја бака прави туткало цео живот па сам ја сад открила сутлијаш :-D

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман7/02/2013 07:30:00 PM

    Odličan recept, hvala :) ( izvini što pitam, provela si četiri godine u manastiru ? )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne bez prestanka, bila sam jako mlada pa sam povremeno bila kod kuće, a povremeno u manastiru.

      Избриши
    2. Анониман7/03/2013 01:34:00 PM

      Nadam se da si tu našla mir i inspiraciju, ipak je lepo završiti studije ( istoriju, predpostavljam ili tako nešto ? ) , ti još mlada i imaš vremena da odlučiš da li bi živela svetovnim životom ili u manastiru :)

      Избриши
    3. Antropologiju :-) Eee, već sam se ja udala, to je odlučeno odavno :-)).

      Избриши
  4. Анониман7/03/2013 05:07:00 PM

    Divno :) ja sam studirala istoriju dve godine i dobro mi je išlo ( bila na budzetu ) ali me je život odvukao na drugu stranu :) ali ne žalim se, jedna vrata se zatvore a druga otvore ;) p.s : sviđa mi se što si stavila orijentalni nakit oko sutlijaša :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam izabrala jedan predmet sa istorije, i sad mi je samo on ostao do diplomskog i krv mi pije XD Bolje što te je život odvukao :-P
      Da, taj nakit mi je mama kupila, i mnogo ih volim :-) I lepo su se uklopili :-)).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)