Странице

петак, 24. мај 2013.

Puding od oraha kuvan u belom vinu


Kod moje bake se znalo. Za doček Nove Godine, i još par godišnjih prilika spremalo se po 25 vrsta sitnih kolača i 5-6 torti, jeli smo kao prasići, ali smo barem naučili šta je dobra hrana.

Preko godine, "za kroz kuću", asortiman je bio znatno manji- lenja pita, pita sa jabukama, neke njene posebne kifle, palačinke i tako u krug.

Baka nije istinski slatkoljubac. A onda je došao mamin red, a mama je zavisnik od slatkiša, pa je to prenela i dečici. Tada su torte i kolači postali različitiji i češći.

Ali, opet, za nešto što se zove " puding od oraha kuvan u belom vinu" nije bilo mesta. Kako i zašto spremiti nešto što zvuči tako nekonkretno alavoj deci koja mogu i poslužavnik da pojedu :-)

I tako, kažem ja baki pre neki dan kako ću spremati ovaj puding, a ona mi kaže - " Ih, to su sad ove vaše vantazije ".

Rekoh-"Nisu, bako, to je recept iz tvog starog kuvara". ( iz koga je spremala mnogo kolača, pa i crnu tortu.)
"Ene"*- kaže baka :-)
E, bako, bako, nisi ti taj kuvar dobro proučila.

Evo,dakle, jednog starinskog interesantnog kolača, jednostavnih sastojaka, još jednostavnije pripreme, posebno ako ne volite da komplikujete kao ja :-)

Sastojci :
6 jaja
1 50 gr. šećera
5 0 gr. prezli
50 gr. mlevenih oraha

Sa šećerom penasto umutite 6 žumanaca, pa dodajte prezle, orahe i na kraju čvrst sneg od 6 belanaca. Ja sam spremala upola manji kolač, pa sam pekla kolačiće/ pudingiće u kalupima za mafine, što je bilo praktično ali u vizuelnom smislu ne baš najsrećnije rešenje. Svakako ću sledeći put ispeći jedan kolač u okruglom kalupu. Od 3 jajeta napunila sam 12 manjih kalupa za mafine.

Staviti u rernu na 180 pa nakon 10-tak minuta smanjiti na 150 i peći još 10-tak minuta.

Prvo će narasti, pa kada primetite da su splasnuli, vreme je da vađenje.

Izvadite iz kalupa i ohladite.

Preliv :
1/2 belog vina
šećera po ukusu ( kod mene ohoho šećera , sipala sam ih tegle, priznajem :-)

štapić cimeta
cvetić karanfilića
limunova korica.
Stavite sastojke za preliv da proključaju, i kada se to desi, pudingiće poređajte u šerpu i kuvajte dok ne upiju preliv ( ili jedan manji kolač stavite u veću šerpu). To se desi relativno brzo. Izvadite ih nežno na tacnu ( ovde je lakše raditi sa malim nego velikim kolačima) i prelijte svaki ostatkom preliva ( moji su upili sve, nije ostalo ništa :-) ).

Mogu se služiti topli, ali meni je to silno, pa sam probala hladne i vrlo sam zadovoljna.

Napominjem da se vino dosta oseti. Doduše, ja ne pijem alkohol, nikakav, nikada i nigde, tako da sam možda osetljivija. Eto, konstatujem, ali ne kažem da mi smeta :-)


* " Ene" je uzvik iznenađenja u mom kraju ( Kraljevo i okolina ) najčešći kod starijeg sveta :-)


2 коментара:

  1. Odličan puding, a unapred se radujem i drugim receptima iz bakinog kuvara. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала :-) Између осталог је добро што у њега не иде никаква масноћа, а и брзо буде готов.
    Нажалост, нисам понела кувар са собом у Београд, па је сад мама стално на вези :-)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)