Puslice ne volim. Ni u jednoj varijanti, ne pomaže ni suvo grožđe, ni orasi, ništa. Moj muž ih voli, i kaže da ih jedino ja pravim tako dobro kao njegova pokojna baba. I tako, višak belanaca obično završi u puslicama. Uglavnom nemam dovoljno za cibuk, a od kad sam otkrila da se zamrzavaju zaista lepo, malo sam odmorila sa puslicama.
Ovo je ZAISTA jedna od poslastica za koju IMAMO sve kod kuće. Bar u nekim prosečnim okolnostima, jer dešavalo se nama da budemo i bez jaja i bez svega :-)
U svakom slučaju, ovo je sama jednostavnost pretvorena u kolačić. Mi ga možemo i zakomplikovati, ali zašto bismo ? :-)
Navešću mere za 6 malih kolača iz kalupa za mafine, one manje. Od jednog belanceta ih bude tri :-) A naravno, u skladu sa ovim jednostavnim srazmerama, može se napraviti i više, ako imate više belanaca.
Sastojci :
2 belanceta
2 kašike šećera
2 kašike brašna
kašika ulja
pola kašičice praška za pecivo
korica 1/2 limuna
vanilin šećer
Belanca umutite prvo u čvrst sneg, pa onda dodajte šećer. Smanjite brzinu i dodajte ulje pa isključite mikser i ručo umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovu koricu. Podmažite modlice blago, pa rasporedite smesu. Pecite na 180 nekih 10 minuta. Kolačići treba da budu jako meki na dodir i kada ih izvadite.
Kada se prohlade izvadite iz kalupa i presecite svaki na dva dela.
Još :
dzem/ marmelada po izboru
Namažite polovine dzemom i pokrijte kapicom. Pospite kristal šećerom i poslužite.
Ovog puta, koristila sam fantastičan bakin dzem od kajsija i pomorandze i moju fenomenalnu marmeladu od jagoda i nane- za koje recepti stižu uskoro :-)
Sjajno i jednostavno! Ja domace dzemove cuvam k'o blago, ali za ovakve kolacice bih ih sigurno upotrebila. Svidja mi se tvoj blog! Potpuno se slazem onim sto si napisala u svom profilu.
ОдговориИзбриши<3 Hvala puno. :-) I ja čuvam, čuvam, pa onda shvatim da ih nikad neću ni pojesti :-)
ОдговориИзбришиBas su simpaticni kolacici
ОдговориИзбришиDa, brzo se naprave i nisu skupi. Ovo "starinski" da ne bi bili "bapski" :-D.
ОдговориИзбриши