недеља, 9. јун 2013.

Slatko od trešanja - recept u slici i reči


O njemu sam slušala. Pričala nam je baka o svojoj majci Janji, mladoj bosanki udatoj za dvadeset godina starijeg gorštaka, koja je rodila šestoro dece, bila prognana iz svog doma u ratu i provela ostatak života kao izbeglica, mlada udovica, nesrećna žena.
E, u toj se priči uvek spominjalo i ovo slatko. Baka se tegli iz kojih su mirisale trešnje i vanila, uvek šipka vanile.
I baka ovo slatko nije nikada spremala. Možda zbog uspomena. 
Prvi put sam ga jela kada sam ga sama spremila, pre dve godine, zbog muža. Njegova baka je spremala isto slatko kao moja prabaka. I uvek sa vanilom.
A moje prvo slatko...
Nisam baku slušala pažljivo i stavila sam sve skupa odmah da se kuva, i kuvala dok se trešnje nisu karamelisale. Bacili smo teglu jer nije bilo moguće izvući slatko iz nje :-)
Za par dana smo ponovili, i uspela sam da zaključam u teglice svu slast svog uspeha i gorčinu uspomena na ljude koji su pre nas disali i postojali, o kojima smo toliko slušali, a nismo ih nikada sreli.

Pa i danas, kad mi je Miloš rekao- "Kao kod moje babe" - osećam isti ponos kao pre dve godine, iako sam u međuvremenu spremila tako mnogo jela, i skoro uvek bila pohvaljena ( znam ja da on mene hvali i kad pošteno zabrljam ).
Jer, ovo je to  slatko. Baka je uvek spremala samo sa šljivama, i zbog mene slatko od višanja. Za njim sam ja luda, a ovo sam skuvala za muža. I zbog još nekih stvari :-) Sa šipkom vanile, u velikoj crvenoj šerpi sa belim tufnicama, i nije moglo da mi ne padne na pamet pitanje-hoću li biti jednom baka čije će slatko ostati neodoljivi miris u porodičnim prisećanjima ? :-)
Ne pišu svi velike romane, ne grade zadužbine...neki od nas upisuju se u sećanja malim delima ljubavi.
I ovo je jedno takvo.

Potrudila sam se da slikam postupak, koliko sam mogla pri večernjem svetlu, jer sam slatko kuvala sinoć, jer znam da bi meni detaljniji postupak dobrodošao kada sam slatko kuvala prvi put. Za one sposobnije i veštije već je recept objavljen na Astalu, a pretpostavljam i na još nekim mestima :-)


Sastojci :

1  kg. belih trešanja
oko 1 kg. šećera
1  limun
1  šipka vanile


Od najveće je važnosti da trešnje budu zdrave, dakle, birajte plodove bez znakova oštećenja.
 Nakon što operem trešnje u par voda, izvadim im koštice pa ih onda izmerim i stavim toliko šećera koliko su trešnje teške.
Dakle, šećer stavim u veću šerpu  pa nalijem vodom da sasvim ogrezne  i stavim da se kuva na nekoj srednje- jačoj vatri.
Do sada me je uvek zbunjivao trenutak u kome treba da dodam trešnje. Baka kaže - " kada počne da šapuće". Dobro, hoće sirup da šapuće, ali mnogo je pouzdaniji pokazatelj to što se na površini vode počinju formirati fini baloni različitih veličina, koji pucketaju.

Tada stavite trešnje. Ne morate da ih sušite, neka ostane sok u njima.

Kuvajte uz neprekidno skidanje pene, i to je jako važno.
Nikako ne mešajte već samo tresite šerpu i  ako je potrebno malo smanjite vatru.


Negde na pola kuvanja operite dobro limun, isecite na tanke kriške pa zajedno sa vanilom dodajte u slatko.
Jedina empirijska metoda koju koristim je ujedno i najjednostavniji način za utvrđivanje kada je slatko gotovo. Možete da izvadite na tacnu malo sirupa, pa ako se ne razliva ohlađen, da zaključite da je gotovo.
Ja, opet kanem malo sirupa na tacnu pa ga razvučem između dva prsta. Ako se formira nit koja se prekida i opet formira kad skupim prste, znači da je slatko kuvano.

Ovo nemojte ni da radite dok  slatko ne zapeni na ovaj način :



Skinite ga sa vatre, pokrijte čistom krpom i ostavite tako petnaestak minuta. Nakon toga, vratite ga na vatru dok ne izbije prvi ključ, pa ga posle najviše minut opet skinite, pokrijte krpom i ostavite do jutra da se ohladi ( ili nekoliko sati, do večeri, ako ga kuvate izjutra).Nisam sigurna jer sam zaboravila da pogedam na sat kada je bilo gotovo, ali mislim da se moje slatko kuvalo između sat i po i dva sata.
Tek kada je hladno, sipajte u tegle sterilisane na 100 u šporetu i namestite lepo kriškice limuna da se vide :-) U tegle stavite i vanilu. Žene su je nekada koristile godinama samo u ove svrhe.

Ovo slatko ima možda malo manje sirupa  ali je on gust i divan. Dugo može da stoji bez problema, jer je gusto ukuvan. Pazite da  ne prekuvate slatko, jer će se ušećeriti. Prijatno :-)

17 коментара:

  1. Hooooćuuuu!!! :)) Hoću to slatko i to odmah, čitavu teglicu, samo za mene! :)) Fantastično je, a za slike svaka čast! Pogotovo onu gde se sirup "tegli" :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha, a taj kadar sam jedva uhvatila. I prvo uhvatim jednom a vidi se kako su mi crni nokti od čišćenja trešanja i još nekih stvari XD Pa ajde opet XD

      Избриши
  2. Da, lepo se slika jer ima tu lepu boju, a i malo se promolilo sunce XD Kuvala sam od dva kg i dobila jednu tegli od kilo i još jednu malu :-) Mogu Milošu da ukradem tu malu XD

    ОдговориИзбриши
  3. Slatko ti izgleda za medalju, kao da imas dugogodisnju praksu u izradi slatka, prosto mirise sa slike!!!
    I ja sam kuvala sad za vikend od tresanja i sumskih jagoda na slican nacin. Sledece na redu su smokve i dunje, to su slatka koje najvise volimo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa jedan onakav epski debakl vredi za par godina iskustva :-D
      Hvala :-)
      Ja čekam višnjice <3

      Избриши
  4. Divno izgleda..pitam se da li da pravim, iako ne nadjem bele trešnje? Koliko teglica otprilike ispadne od ove količine? Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda tegla i po, zavisi i koliko se ukuva sirup. Možete da koristite i crvene trešnje, kao je slađe i lepše sa belim ali ja nisam nikada probala slatko sa crvenim trešnjama pa ne znam razliku :-).

      Избриши
  5. Cestitam na uvodu.Prava poetska dusa.Imam veliku belu tresnju i idem da pravim slatko.

    ОдговориИзбриши
  6. Cestitam na uvodu.Prava poetska dusa.Imam veliku belu tresnju i idem da pravim slatko.

    ОдговориИзбриши
  7. Одговори
    1. Ja sam svoje skuvala :-). Ali eto, dobro je znati da mogu da se kupe zamrznute, nisam to znala.

      Избриши
  8. Super recept,uspeo mi je.Svima se svidja.Hvala🌼

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман6/09/2017 01:13:00 PM

    Koliko ide vode na 1kg tresanja?

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман5/13/2018 06:22:00 PM

    Sta da radim ako mi se sirup jako zgusne...?

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман6/14/2022 10:07:00 AM

    Može li se napraviti slatko ako se trešnjama ne vade koštice?

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)