Pasulj. Eh.
Volim pasulj iz mnogo razloga i na mnogo načina. Čim ugledam neki novi recept, ubrzo ga spremim. Inače, volim da jedem slatkiše, peciva, meso i pasulj :-)
Ovaj recept mama je našla u nekom maleckom starom kuvaru koji nikad nismo ozbiljno shvatale. Ovo jelo je uvod i objašnjenje samome sebi. Pročitate spisak sastojaka i sve Vam je jasno. Nema tu ni neočekivanih sastojaka ni nekih zaokreta u načinu pripreme. Jednostavno i kalorično, ovo jelo nije za one nežnih stomaka i brojače kalorija :-) Ali, iako nas često taj ukupni zbir cifara uplaši, treba uvek da budemo svesni činjenice da je samo umerenost uslov za harmoniju našeg tela, kao i našeg duha, i da je uputno biti neumeren samo u jednoj stvari- u ljubavi :-)
Sastojci:
1 kg. belog pasulja ( tetovca )
6 čenova belog luka
masnoće koliko Vam drago ( ako se ne bojite kalorija, neka bude prst visine u šerpi, ali može i tek toliko da pokrije dno. Naravno, ne mislim na šerpu od 5 kg. :-) za ovu zapršku upotrebite malu šerpu od 1/2 kg. ili 1 kg. a možete i tiganj.) Ja sam koristila svinjsku mast, a možete, naravno, i ulje.
1 kašika aleve paprike
1 kašika brašna
500 gr. mešanog mlevenog mesa
1 glavica luka
100 gr. slanine
biber po ukusu
so po ukusu, najmanje 4 kašičice
Potopite uveče pasulj, pa ga izjutra stavite da se skuva u dve vode. Procedite ga, ali ostavite malo tečnosti, ako volite suvo zapečeno, ostavite manje vode.
Na masnoći propržite seckani beli luk, pa kad pusti miris umešati brašno i papriku, te pomešajte zapršku sa pasuljem i posolite.
U drugoj šerpi na malo masnoće ispržite glavicu luka, posolite pa dodajte meso i propržite sa slaninom.
U vatrostalnu posudu prvo sipajte pasulj, pa meso i opet pasulj, pospite po ukusu biberom i stavite u rernu na 10, najviše 15 minuta, uključenu na 200.
Ovo je, za sad, moj omiljeni pasulj :-)
Volim pasulj iz mnogo razloga i na mnogo načina. Čim ugledam neki novi recept, ubrzo ga spremim. Inače, volim da jedem slatkiše, peciva, meso i pasulj :-)
Ovaj recept mama je našla u nekom maleckom starom kuvaru koji nikad nismo ozbiljno shvatale. Ovo jelo je uvod i objašnjenje samome sebi. Pročitate spisak sastojaka i sve Vam je jasno. Nema tu ni neočekivanih sastojaka ni nekih zaokreta u načinu pripreme. Jednostavno i kalorično, ovo jelo nije za one nežnih stomaka i brojače kalorija :-) Ali, iako nas često taj ukupni zbir cifara uplaši, treba uvek da budemo svesni činjenice da je samo umerenost uslov za harmoniju našeg tela, kao i našeg duha, i da je uputno biti neumeren samo u jednoj stvari- u ljubavi :-)
Sastojci:
1 kg. belog pasulja ( tetovca )
6 čenova belog luka
masnoće koliko Vam drago ( ako se ne bojite kalorija, neka bude prst visine u šerpi, ali može i tek toliko da pokrije dno. Naravno, ne mislim na šerpu od 5 kg. :-) za ovu zapršku upotrebite malu šerpu od 1/2 kg. ili 1 kg. a možete i tiganj.) Ja sam koristila svinjsku mast, a možete, naravno, i ulje.
1 kašika aleve paprike
1 kašika brašna
500 gr. mešanog mlevenog mesa
1 glavica luka
100 gr. slanine
biber po ukusu
so po ukusu, najmanje 4 kašičice
Potopite uveče pasulj, pa ga izjutra stavite da se skuva u dve vode. Procedite ga, ali ostavite malo tečnosti, ako volite suvo zapečeno, ostavite manje vode.
Na masnoći propržite seckani beli luk, pa kad pusti miris umešati brašno i papriku, te pomešajte zapršku sa pasuljem i posolite.
U drugoj šerpi na malo masnoće ispržite glavicu luka, posolite pa dodajte meso i propržite sa slaninom.
U vatrostalnu posudu prvo sipajte pasulj, pa meso i opet pasulj, pospite po ukusu biberom i stavite u rernu na 10, najviše 15 minuta, uključenu na 200.
Ovo je, za sad, moj omiljeni pasulj :-)
Ovo je nešto kao musaka od pasulja! Volim musake, generalno volim mleveno meso, a iznad svega volim pasulj!:)) Jelo kao stvoreno za mene!:)
ОдговориИзбришиEto, poklanjam ti ga onda :-D <3
ОдговориИзбриши