Moj večiti problem. Niti ga volim, niti ga jedem. Pa i onaj mamin više mirišem nego što jedem. Uglavnom, draži mi je hleb u nekoj prerađenoj formi nego, onako, uz jelo. Prženice volim, i to je sve.
U tom smislu, ovomesečna tema igre Ajme, koliko nas je, dobro mi je došla da se uključim po prvi put. Rado maltretiram hleb. Uživam u tome :-)
Ovaj recept je mama pokupila iz emisije " Gastronomad". Ja je ne gledam, ne volim nešto te "putopisne recepte", ali mama zna šta bi mi se dopalo pa javi :-)
Originalni recept iz emisije možete pogledati ovde , a kod mene takoreći i nema izmena, osim što sam margarin u oba slučaja zamenila puterom, i što sam pekla u lončetu male kolače, da bi bili slađi :-) Pa kod mene to sve izgleda malo drugačije :-) Umesto brusnica, kao što sam navela ispod, koristila sam svoj med sa suvim voćem i orašastim plodovima koji sada trpam svuda :-)
Meni se kolač dopao, posebno dok se ne ohladi, iako inače ne volim tople poslastice.
Navodim recept onako kako sam ga ja pravila:
Sastojci :
300 gr. belog starijeg hleba
150 gr. putera
100 gr. suvog grožđa, ako nemate ovu lepotu
50 gr. čokolade
3 kašike mleka
4 kašike šećera ( kod mene beli, ali preporučujem smeđi)
200 ml. slatke pavlake ( mlečne!)
kockica putera ( oko 40 grama)
5 jaja
Hleb isecite na kriške. Ako želite da pečete male kolače, kao ja, prethodno prekrijte ivice i dno nekog visokog uskog kalupa papirom za pečenje. Ja sam koristila obično lonče od 1/2 litra. U tom slučaju svako parče presecite na polovine, ili na tri trake, kako biste uspravno mogli da ih stavite u lonče. Ako pečete klasično, slažete šnite kao da rekonstruišete hleb. Svaku šnitu, u oba slučaja, obilno premažite puterom.
Kad ste ih uglavili u lonče ili ležerno poređali u pleh :-) utisnite suvo voće gde Vam odgovara, i prelijte čokoladom koju ste otopili sa 3 kaške mleka.
Ostavite sa strane pa na vatri karamelizujte 4 kašike šećera, ubacite kockicu putera i kad se otopi nalijte slatku pavlaku.
Dok se to ugreje, umutite 5 jaja i dodajte u karamel smesu koja Vam vri NA PARI. Ako imate neku moderniju tehniku kojom sprečavate havarije pri kuvanju filova, utoliko bolje :-)
Kada počne da se zgušnjava, skinite sa vatre, prelijte hleb i OSTAVITE 10-tak minuta, a onda stavite u rernu na 180- nekih 20 minuta.
Vanila sos :
2 00 ml. mleka
2 jajeta
4 kašike šećera
šipka vanile
Ugrejte mleko sa šećerom i vanilom na pari pa u umućena jaja dodajte malo mleka i sipajte ih u ostatak mleka, a pre toga izvadite vanilu. Kada se jaja skuvaju, skinite sa vatre, pa prelijte toplo preko toplog pudinga, toplo preko hladnog pudinga ili kako Vam drago :-)
Fin i klasičan kolačić podložan mnogim prilagođavanjima :-) i izuzetno brze pripreme, što mu je i glavna preporuka:-)
Ovaj recept šaljem Neveni koja je ovomeseča domaćica igre Ajme, koliko nas je :-)
Originalni recept iz emisije možete pogledati ovde , a kod mene takoreći i nema izmena, osim što sam margarin u oba slučaja zamenila puterom, i što sam pekla u lončetu male kolače, da bi bili slađi :-) Pa kod mene to sve izgleda malo drugačije :-) Umesto brusnica, kao što sam navela ispod, koristila sam svoj med sa suvim voćem i orašastim plodovima koji sada trpam svuda :-)
Meni se kolač dopao, posebno dok se ne ohladi, iako inače ne volim tople poslastice.
Navodim recept onako kako sam ga ja pravila:
Sastojci :
300 gr. belog starijeg hleba
150 gr. putera
100 gr. suvog grožđa, ako nemate ovu lepotu
50 gr. čokolade
3 kašike mleka
4 kašike šećera ( kod mene beli, ali preporučujem smeđi)
200 ml. slatke pavlake ( mlečne!)
kockica putera ( oko 40 grama)
5 jaja
Hleb isecite na kriške. Ako želite da pečete male kolače, kao ja, prethodno prekrijte ivice i dno nekog visokog uskog kalupa papirom za pečenje. Ja sam koristila obično lonče od 1/2 litra. U tom slučaju svako parče presecite na polovine, ili na tri trake, kako biste uspravno mogli da ih stavite u lonče. Ako pečete klasično, slažete šnite kao da rekonstruišete hleb. Svaku šnitu, u oba slučaja, obilno premažite puterom.
Kad ste ih uglavili u lonče ili ležerno poređali u pleh :-) utisnite suvo voće gde Vam odgovara, i prelijte čokoladom koju ste otopili sa 3 kaške mleka.
Ostavite sa strane pa na vatri karamelizujte 4 kašike šećera, ubacite kockicu putera i kad se otopi nalijte slatku pavlaku.
Dok se to ugreje, umutite 5 jaja i dodajte u karamel smesu koja Vam vri NA PARI. Ako imate neku moderniju tehniku kojom sprečavate havarije pri kuvanju filova, utoliko bolje :-)
Kada počne da se zgušnjava, skinite sa vatre, prelijte hleb i OSTAVITE 10-tak minuta, a onda stavite u rernu na 180- nekih 20 minuta.
Vanila sos :
2 00 ml. mleka
2 jajeta
4 kašike šećera
šipka vanile
Ugrejte mleko sa šećerom i vanilom na pari pa u umućena jaja dodajte malo mleka i sipajte ih u ostatak mleka, a pre toga izvadite vanilu. Kada se jaja skuvaju, skinite sa vatre, pa prelijte toplo preko toplog pudinga, toplo preko hladnog pudinga ili kako Vam drago :-)
Fin i klasičan kolačić podložan mnogim prilagođavanjima :-) i izuzetno brze pripreme, što mu je i glavna preporuka:-)
Ovaj recept šaljem Neveni koja je ovomeseča domaćica igre Ajme, koliko nas je :-)
Ovo je baš slasno!! Ali, udrobljeno mleko je udrobljeno mleko! Moj favorit!! :)
ОдговориИзбриши:-D Pa ima i ono dušu :-D
ОдговориИзбришиSuper ti je recept...ti si kao i ja, ne ljubiš hleb ( ja jedem peciva ) ali po nekad ga i pojedem.
ОдговориИзбришиHvala :-)
ОдговориИзбришиMa ja jedem peciva, ne znam da li bih živela bez njih :-) Ali to mi je kao obrok za sebe. A hleb mi je uvek višak, navikla sam da jedem jela bez njega.