субота, 8. јун 2013.

Čudesni uštipci iz davnine - totalno drugačiji


Uštipci su one hrskave reš pufnice danas tako omražene jer vole da piju ulje, da nam kvare liniju i ko zna šta sve još. 
Sa današnje pozicije, iz ugla osobe koja se svim snagama i najhrabrije što može bori protiv poremećaja u ishrani, mogu samo sa beskrajnom tugom da se setim vremena kada nisam pitala da li je nešto prženo ili bareno, koliko ima kalorija i da li sme da se kombinuje sa ovom ili onom namirnicom. Da, sa velikom tugom se sećam i tadašnje sebe- vesele i rumene, oble ali nikako debele devojčice koja je bez oklevanja pružala ruke ka bakinoj metalnoj bosanskoj "ćasi" punoj taze isprženih, masnih i hrskavih, ma savršenih uštipaka koji su rado primali u sebe  i kajmak, i sir i pekmez i šećer.
E, nauči čovek vremenom da je mera jedini uslov za zdrav i lep život. Toliko smo rastrzani, nervozni, uskraćeni za toliko toga što želimo...ako budem imala decu, spremaću im uštipke. Ne svakog dana, možda ne svakog meseca. Ali bih volela da njihova lica budu rumena, obla i radosna kao što su bila naša.
Ima nečeg u tim starim, jeftinim i domaćim jelima. Svi to nekako osećamo. 
Pa i u toj bakinoj "ćasi", pola veka starijoj od mene. 
Percepcija zdravog života, pa samim tim i hrane, menja se brzinom kojom se menja svet. Ja na te promene ne gledam sa mnogo blagonaklonosti. Ali ih ne odbacujem. Život je to, život je poštovanje prošlosti i razumevanje budućnosti.
Ovo je jedan vrlo, vrlo interesantan recept za uštipke bez kvasca i praška za pecivo.

Verujem da će Vas postupak pripreme iznenaditi, a još više njihova penasta i šupljikava struktura. Nama su najbolji, najmekši, najbrži.
Obradujte sebe i svoju porodicu toplim doručkom na koji mirišu mnoga naša sećanja.
Sa najlepšim željama  poklanjam Vam ovaj neobični recept:-)


Sastojci :

 3 jajeta
1 /2 kg. brašna
prstohvat soli
 1/2 l. vode
 ulje za prženje

 Žumanca umutite žicom pa dodajte u njih 1/2 litra tople vode ( neka bude baš topla ali ne vrela, jer ne treba da skuva žumanca ) i to posolite po ukusu. Onda odjednom izručite brašno i lupajte jako, sve dok se ne pojave mehurići ( klobuci ).Neka Vas ne zbuni što će testo biti jako retko. Kada ste ga izlupali, a mehurića će biti ako je testo retko, umešajte sneg od 3 čvrsto ulupana belanceta.
Smesa ostaje prilično retka.
Uštipke pržite u vrelom ulju kao i svake druge, možda po minut, dva sa svake strane. Ako ih pustite da se duže prže, biće hrskaviji, a ako ih budete vadili većom kašikom, naduće se više i dobiće rupičastu, penastu strukturu.
Kada ih rešetkastom  kašikom izvadite iz ulja, ili sa dve kašike između kojih će se izliti suvišno ulje :-) spustite ih na čistu salvetu da se ocede od ulja pa služite.
Ne znam jesu li bolji u slatkoj ili slanoj varijanti. Vi odlučite :-)


16 коментара:

  1. Joj, kako su divni!! Znaš kako ja stojim sa prženim testima, al ovo ću da isprobam sigurno!! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Da znaš da sam razmišljala o tebi dok su plivkili po ulju XD U rernu svakako ne mogu jer mislim da bi se slepili, ali možda može na manje ulja, tek da ima šta da zacvrči.

    ОдговориИзбриши
  3. Prelepi :) Pravim ih slično, ali bez toliko jaja :)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala :-) Super je ako može i sa manje jaja, za čas se spremi fina večera/doručak skoro ni od čega.

    ОдговориИзбриши
  5. Uštipci, eh snovi nedosanjani:)
    Obožavam svim srcem al isto kao i ti retko pravim. Mada se ne mogu baš pohvaliti dobrom linijom:) Šta bi tek bilo da ih praim redovno!?
    Bukmarkovaću recept pa kad se jednom jaaako zaželim, ima da ispečem:)

    Znam te bakine vangle, jako bih volela da sam nasledila koju al ko je mogao onda znati da kad budem starija, da ću tragati za baš takvim;)

    Iako nam se kuvanije dosta razlikuju, ja volim sve te stvari što ti praviš a i mnogo mi se sviđaju tvoje uvodne priče:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :-) Baš znači pohvala od nekoga sa tako briljantnim blogom.
      Hah, neke stvari su ipak važnije od linije XD Ja to shvatam tek sad kad se polako izvlačim iz neuhranjenosti :-) Ali treba paziti, svakako :-)
      Mi, hvala Bogu, imamo tih nekih bakinih sudova, mada su mi svi kod kuće , tj. kod bake, ovde nemam :-(

      Избриши
  6. Kako su dobri, ne bih nikada rekla da nema kvasca u njima, tako su fino rupicasti, napravicu ih sigurno prvom prilikom.:)) Tebi drzim fige da hrabro ides napred, ne stizem da pregledam sve tvoje receptice kako brzo pristizu, hihih... moracu jednom sve natenane da pregledam.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa da, to je ona faza entuzijazma i ažurnosti XD Dok me uskoro ne pritisne ovaj ispit što je ostao :-)) Hvala puno, baš mi znači <3
      Mnogo su meki i fini i kao što se vidi, rupičasti, a meni je najbolje što je testo retko pa mi ne treba 200 konjskih snaga da ga izlupam XD

      Избриши
  7. Stvarno zanimljiv recept.Mnogo sam ih za pržena testa videla, al ovako jednostavan, jok. Treba probati. Ja spadam u one što vole tradicionalnu i tzv starinsku hranu, ali takođe ih neki andrak tera da stalno probaju nešto novo i neobično...novi začini, novi ukusi, nove kombinacije. U mojoj kuhinji se svašta krčka, zavisno od inspiracije i raspoloženja
    Sto se linije tice, moje iskustvo sa tim, a nije da ga nemam...kad prestane čovek da razmišlja o liniji i počne da živi, sve, pa i linija dođe na svoje mesto.Možda ne izgleda al, skroz je jednostavno.Pa još kad naletiš na pravog čoveka i shvatiš da njemu tvoja linija nije mnogo bitna, nego da voli baš tebe...u svim izdanjima...Samo napred, nema šanse da ne uspeš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je sve sasvim tako. Na nesreću, moj muž stvarno strada uz mene. Ne da mu nije bitna moja linija, nego čak mnogo više voli mene kakva sam ranije bila, ne samo u zdravstvenom nego i u estetskom smislu, ali teška je to napast, zaista, i potpuno se iracionalno čovek ponaša.Ali sasvim je tačno da se sve reguliše kada popusti taj unutrašnji pritisak. Kod mene, čini se, ide na bolje.
      Hvala puno :-)
      Ovi uštipci su stvarno takvi kakvi su na slici. Jela sam hladne malopre i nisu se skamenili, i dalje su meni. Odlično je to kada se izbalansira i ono klasično, tradicionalno, i novo. Ja nikako da nađem taj balans, ali ide i to polako, ubacujem ponešto što me baš intrigira. Kod moje bake se znalo šta se jede i nema tu fantaziranja XD

      Избриши
  8. P R E D I V N I !!! Hvala što ste podelili ovaj recept sa nama :-)

    ОдговориИзбриши
  9. Da li brašno treba da bude meko ili oštro?

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)