петак, 6. септембар 2013.

Gagino slatko od grožđa i sirup od grožđa


Moj Miša neobično voli voće, naročito slatko od trešanja i sirup od malina :-). To slatko je  za njega krao viši i stariji brat kada baka nije tu, jer mali Miša nije mogao da dohvati  najvišu policu na kojoj su tegle čuvane uglavnom zbog njega. Od kada imamo svoju kuhinjicu i šerpice i špajz, kuvam mu to slatko i držim ga u kuhinji  na najnižoj polici, odmah iza kafe, šećera i brašna. U pokušaju da ga dohvati, istog dana kada je skuvano, Miša je uspeo da prospe punu teglicu soli :-). Meni je bilo nezamislivo da se naljutim, toliko je bilo zabavno uhvatiti ga na delu. Neki ljudi detinje nestašluke ponavljaju i kada odrastu, iako im te iste stvari više nisu zabranjene.
Čim sam na blogu kod Gage videla recept za slatko od grožđa, znala sam da imam keca u rukavu! Grožđe je njegovo najdraže voće. 
" Desilo se ono što je moralo da se desi. Prevazišla si moju babu. Ona je sada sigurno spokojna u Raju jer zna da je njen Miša dobio najbolje". 
Eto, to mi je rekao. 
"Prevazišla si moju babu ". :-) To, zar ne, u nekom drugom svetu i kontekstu baš i nije nešto što mlada supruga želi da čuje ali meni je srce bilo veliko do nebesa, oblaka i Sunca :-). 
Rekao je i da je slatko božanski lepo. A znala sam da će takvo biti. Iako je grožđe bilo neobično sitno, podsetilo me je na one grozdove što su kraj prozora naše stare kuće visili teško, slatko, opojno i ljubičasto prezreli, baš poslednjeg svog leta, kada su, iako uvek bogati plodom, rodili kako kažu kod nas, kao pred zlo. Razlomila se ta dekina priručna, drvena vinjaga. Čudno je to grožđe, lišeno nekog naročitog ukusa i plemenitog porekla, ali sabijenih zrna, slatko kao med. Baka ga nije nikada kuvala. Jeli smo ga u prolazu, brali u zrelo podne, prali na kamenoj česmi oko koje su obletali žedni leptiri i pčele, i cvetala jedna božanstvena rumena ruža. Još mokre, vrele, sočne puštali smo grozdiće da nam oboje usta u plavo, da ostave na nepcima ukus žarkog leta, prostog seljačkog života, darova koje smo dobijali  milošću dobre zemlje i dobrog Sunca. 
Nikada više nije rodilo, a umrli su i česma i ruža. Ukus je ostao na nepcima, kao što ostaju svi ukusi koji su nam zaista važni. Kao što je Miša sačuvao ukus bakinog slatka od grožđa iako mi ga nikada nije pominjao. Kada sam to primetila, rekao je da je njegova baba kuvala slatko od svega što se miče :-) To je neki njegov smisao za humor u osam naveče, posle napornog radnog dana :-).
Pohvalila sam se i  baki da sam spremila ovo slatko, a ona me je  ubeđivala  kako tako nešto ne postoji, i kako se kuva samo belo grožđe, oljušteno i očišćeno od semenki. Na moju sreću, sutradan je pozvala baka Rada i rekla joj :
- Pobogu, Stojo, šta si ti izlapela, znaš da je naša tetka uvek kuvala tako :-).
Uz slatko je nekako ulepršao u moju kuhinju i ovaj sirup. Nije od maline, ali je podjednako sladak i ukusan, kao letnji duh kog ste zatvorili u flašu, kao rajski nektar i čuvar zlatnih dana koji  polako prolaze, spuštajući nam u naručje najlepše što imaju, plodove dobre zemlje, dobrog Sunca, uspomene na dobre ljude koji su nas naučili svemu što znamo.



 Ako volite da čitate moje pričice, označite da Vam se dopada ova stranica i pročitajte uskoro drugo izdanje mog prvog romana :-)  


Gagino slatko od grožđa
 Sastojci :

1 kg. grožđa ( koristila sam omiljeno - hamburg :-)  i preporučujem Vam da odmah duplirate meru, ova je osnovna :-) ) 
1 kg. šećera
100 ml. vode
1 limun
rozetlu, nažalost, nisam imala, ako imate poslušajte Gagu i stavite je :-)
šipka vanile - jedino što sam imala pri ruci od začina za ovo slatko :-) - ubacite je u slatko negde na pola kuvanja, izvadite je pre sipanja u tegle

U šećer ulijte vodu i kuvajte dok ne dobijete ređi  sirup.
Tada dodajte očišćeno i oprano grožđe. Probajte da mu izvadite koštice ako možete dok otkidate grozdove sa peteljke. Ja sam spremala slatko kao i  ovo slatko od trešanja, dakle, kuvala sam sve dok nije počeo da formira nit između prstiju kada se mala količina izvađena kašičicom prohladi. Skidajte penu koja će da se pojavljuje na rubovima, nemojte da mešate već tresite šerpu. Obratite pažnju, uz ivice šerpe će se koncentrisati i koštice grožđa koje će da izlaze iz grozdova, pa možete i njih da izvadite tom prilikom, ako Vas ne mrzi.
Kada nit počne da se formira, ali još isprekidana, stavite limun isečen na krugove, kuvajte dok ne dibijete neraskidivu nit, pa skinite slatko sa vatre, sipajte u tegle sterilisane na 100 i zatvorite pa ostavite da se ohladi.



Sirup od grožđa


Sastojci :

1 kg. grožđa ( kod mene takođe hamburg )
800 gr. šećera
1 ili 2 limuna - u zavisnosti od toga da li volite kiselkast sirup - primetićete da je u originalnom receptu naveden limuntus. Moguće je da sa njim spremljen sirup duže traje ali ja nekako radije biram limun. Sa limuntusom, kažu, može da stoji  neotvoren mesecima. Što se tiče limuna, mogu da Vam javim za par meseci, ako išta ostane do tada :-)
400 ml. vode

Skinite grozdiće za grozda i izgnjavite ih u nekoj većoj posudi. Ja sam to vrlo lako uradila rukom. Bojim se da bi blender samleo i semenke. Kada primetite da ste ugnjavili sve grozdiće dodajte šećer i limunov sok , promešajte i poklopite. Ostavite da stoji 24 sata ali povremeno ( dok ste budni :-) ) promešajte energično.
Kada taj period prođe, stavite šerpu na vatru, dodajte 400 ml. vode i pustite da provri pa kuvajte 10 minuta od početka vrenja.
Kada sirup skinete da vatre, procedite ga i sipajte odmah u flašu ili flaše, zatvorite i umotajte u ćebe ili neko drugo deblje platno pa ostavite tako do sutra da se ohladi. Otvoren sirup držite u frižideru.

** Od ove količine dobićete oko 1,5 l. sirupa. U tom smislu, ne morate da ga spremate kao zimnicu, nije loš način da prosto iskoristite sezonu grožđa i zasladite sebi lepe jesenje večeri :-).


28 коментара:

  1. Ima Miša sasvim pravo:) Ovo je divno i sve mi idu zazubice. ovdje se radi slatko, a kako sam imala prijatelje iz Srbije i u Srbiji, koji su držali do običaja "kašika slatkog i guljaj vode" za dobrodošlicu, jako sam ga zavoljela. Uf, baš je super.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3 Hvala ti :-) Moja baka je uvek spremala samo od šljiva, jer je to jedino slatko koje ona voli :-P I od višanja baš kad ja tražim. Ovo sam tek sad otkrila :-)).

      Избриши
  2. Prelepe anegdote, a Misa mi je skroz simpatican sa teglom i slatkim:) Ako si nadmasila njegovu babu, draga moja ti si carica!!! Predivno slatko.

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam probao slatko od crnog grožđa. Blago Miši. Inače limuntus ne može da bude bolji od limuna, jer limun ima dodatnu aromu...Inače kada se kuvaju limun ili limuntus (rastvor limunske kiseline) sa šećerom, dobija se invertni sirup. Da li si probala da ga samo iscediš i takvog upariš? Hamburg je ionako presladak. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam, meni je ovo prvi put da spremam ovako nešto, i meni je palo na pamet da probam da spremim nešto onako zdravo, baš zdravo ali još sam ja malo neuka i bojim se eksperimenata:-)))). Hvala puno na komentaru <3 :-).

      Избриши
  4. Eh, nestaju moje zalihe soka od višnje brzinom svetlosti...ako se provrednim...javljam utiske oko ovog sokića...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :-) Ja sam u nekoj fazi lenjosti, ni pola nekih recepata koje sam htela nisam isprobala :-X A sve staro nestalo :-D.

      Избриши
  5. Hvala na isprobavanju recepta! <3 Drago mi je da vas se sviđa. Ja sam se do skora sve tako grebla od mame, al ove godine sam rešila da i sama budem vredna, pa sam svašta-nešto naspremala. :)
    Ja volim ujutru da kusnem slatko na šte srca. što bi rekli. Mislim da se taj običaj pogubio, šteta. Meni je to tako lepo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nažalost, ja izjutra ne mogu uopšte da jedem ništa slatko. Med mi baš teško padne, slatko nešto lakše. Ali u nastavku dana mi nije problem :-D. Kako napisah Mirjani, ja sam malo lenja, doduše, uglavnom i kad nisam pravim slatku zimnicu, imam još vremena na ponešto. Ovaj recept je divan, hvala tebi :-).

      Избриши
  6. Анониман9/06/2013 10:55:00 PM

    Grozdje me uvek podsreti na moj rodni kraj, poznat po najboljem grozdju u citavoj Jugoslaviji. Sve sto moze da se napravi od grozdja moja familija je isprobala :-) Sad mi je toplo u dusi kad vidim da moj sin voli grozdje, iako smo daleko od mog rodnog kraja. Slatko od grozdja je za nas ovde samo misaona imenica. Jako lepo da mogu da ga vidim na fotografiji i da procitam da neko tako uzvia u njemu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A meni nije baš lepo kad pročitam da neki dragi ljudi ne mogu do tako nečeg :-) treba da skuvam neku rezervu pa da imam kad opet dođeš u posetu :-)

      Избриши
  7. Slatko od belog grožđa obožavam, ali retko kuvam slatko...nađoh I ja neki recept za sok od grožđa pa ću da isprobam...slike I priča, ka uvek do sada,prelepe

    ОдговориИзбриши
  8. Počela sam da pravim ovaj sirup i odradila sam ono na početku i ostavila da odstoji 24 sata. Zatim sam nasula vodu i stavila da prokuva. Međutim, nestalo je struje i sad nisam u mogućnosti da nastavim. Postoji li neki način da sačuvam da mi ne propadne to što sam napravila?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da li se sok već malo ugrejao? Ja nemam iskustva ali mislim da možete da ga samo skinete sa vatre i stavite na najhladnije mesto ( terasu možda ) dok ne dođe struja, sumnjam da će potrajati. Kako nije dovršen postupak, konzervans mu ne bi pomogao. Ja bih ga ohladila, a kada dođe struja skuvala kako i piše, možda bih dodala par zrnčića konzervansa ako sok treba duže da stoji. Uf, nadam se da sam pomogla :-X-

      Избриши
    2. Pa jest se malo ugrijao. Pokušaću tako da uradim pa šta bude. ;) Hvala!

      Избриши
    3. Nadam se da će sve biti ok. Nema na čemu, zaista, žao mi je što nisam više pomogla. Ja inače nemam baš iskustvo sa zimnicom, i na blogu nemam puno recepata za istu, ali ipak mislim da neće nešto strašno da mu se desi.

      Избриши
  9. Ja pravim slatko od lubenica leti,a sada od smokava.Svaka pomisao na slatko mi izmami osmeh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3 Ja najviše od višanja volim, a već drugu godinu propuštam da spremim.

      Избриши
  10. Ja umesto kasicice pojedem teglicu slatkog! Super recept sutra pravim!

    ОдговориИзбриши
  11. A jel isti princip da koristim za belo grozdje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da. Imaš i ono baš starinsko slatko od belog grožđa - treba da oljuštiš svako zrno, pa ti izaberi :-D.

      Избриши
  12. Hvala za recepte i ideju! Imam gepek pun grozdja nabranog za vikend, nisam znala sta bih sa njim a nisam stigla prije da mu se posvetim. Neka druga zimnica je imala prioritet... Veceras krecem u akciju pravljenja slatkog i soka... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebiiiii :-). I Gagi što je ovo podelila sa nama :-). Zavidim na grožđu :-)))).

      Избриши
  13. Анониман10/09/2016 12:28:00 AM

    Predivan tekst kao i recept.
    Sve pohvale

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)