Странице

уторак, 19. новембар 2013.

Verine sočne šnicle


Dobila sam kuvar na poklon!
A u njemu ovaj recept
Vera je poseban čovek. Ona zna zašto neću sada da vam pišem jeftini haiku o prijateljstvu :-). Ona je čovek koji manje priča nego što čini. A takvi su i retki i vredni. 
Ja mnogo više pričam i pišem :-). 
Verovatno i previše, šta vi mislite o tome? :-)




Mnogo mi se dopao ovaj recept, a pošto nemam posuđe koje se preporučuje u originalnom receptu, snađoh se :-) i ručak je bio divan, meso meko i sočno a ukus domaći i starinski, kao što biva kada spremate po receptima majstora. Sastojci su jednostavni, takoreći prosti, ali onako domaćinski prosti, priprema je jednostavna, a ono što dobijete teško da ćete danas naći u skupim velegradskim restoranima i lažno ljupkim mestašcima koja pretencioznom slatkoćom i nejasnim, pomodnim jelovnicima  privlače neznalice, snobove i ponekog radoznalca otvorenog srca, kao što sam bila ja, sve dok se nisam uverila da su mašnice, cvetići i rustični drveni stolovi, činijice i saksijice u prozorima samo besmislena bižuterija u našim pravim životima, još jedan način da nam se skuplje  naplati zabluda, laž da smo neko drugi i da je sve oko nas šareno i lepo .
Ukrasimo svoje živote istinski vrednim stvarima, ljudima, mislima i osećanjima. 
Hajde da sednemo za sopstvenu trpezu, ne glumeći da smo neko drugi, da bar na kratko ućutkamo želju za  stvarima koje nam život čine šarenim i vedrim samo spolja, za stvarima prolaznim i propadljivim. Sedimo za trpezu od srca zahvalni zbog svega što imamo, i zbog svega što nemamo. Izaberimo da uvek imamo  ono najvažnije. Da lepota i ljupkost budu ono čime ćemo sami da obasjamo svaki prostor. Da zato naš sopstveni prostor, naš dom, bude najtoplije i najdražesnije mestašce na svetu. 
Hajde da sednemo za sopstvenu trpezu i da jedemo kao ljudi :-).
Jer je život jednostavan i lep samo kada naučimo da razlikujemo važne i nevažne stvari i kada naučimo da ga slavimo bojama, cvećem i lepotom koji stanuju u nama.



Sastojci

4 tanje juneće šnicle
so po ukusu
4 kašike brašna
1 glavica luka
1 kašika  slatke mlevene paprike
100 ml. ulja
200 ml. vode
1 kašika suvog bosiljka  ili nekog drugog suvog začina koji više volite
nekoliko zrna bibera

Šnicle izlupajte malo tučkom. Na vrelom ulju propržite luk isečen na rebarca i dodajte po ukusu soli, kada omekša dodajte mlevenu papriku i dinstajte kratko pa naposletku šnicle uvaljajte u brašno, otresite višak i stavite ih u luk i papriku. Ja sam sve to promešala par puta i da mi se brašno ne bi zalepilo za dno šerpe odmah dodala i vodu. Ubacite biber i bosiljak pa dinstajte tako ih povremeno mešanje, na slabijoj vatri, dok tečnost malo ne uvri. Kod mene je to trajalo oko 15 minuta. Nakon tog vremena prebacila sam šnicle i sos u vatrostalnu posudu, poklopila i dodala još možda 100 ml. vode pa su se šnicle tako krčkale gotovo sat vremena na 180 stepeni. 
Poslužila sam onako jednostavno i starinski kako najviše volimo sa krompir pireom i zelenom salatom :-). Meso je bilo meko kao duša.


13 коментара:

  1. Hajdemo!
    Odlična zapažanja a još bolja poruka.
    Receptić je divan, mesce je, vidi se, mekano i sočno.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2/08/2016 04:32:00 PM

    Isproban recept, fenomenalno! Socne i mekane savrseno!

    ОдговориИзбриши
  3. Recept je odličan... samo je lepši kad snicle nisu baš pretanke... nego malo dublje.... bar 1cm... pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlican je recept... samo je meni lepsi kad su snicle malo deblje i onda ih pecem skoro 2 sata... tope se u ustima... hvala ja receptu :)

    ОдговориИзбриши
  5. Obavezno moram da probam. Izgleda jako dobro i tako primamljivo. Dirnule su me vase recenice, ipak postoje ljudi koji misle kao ja, jer ponekad moj suprug kaze da treba da se naviknem, ali ja nemogu da prihvatim zivot kako drugi ocekuju jer ja ga osecam svim svojim culima i nemogu da podnesem vise sve ovo i da prestanem da budem svesna sta se sve desava oko nas. Volim ljude ali ih sve manje ima sa kojima mozemo da uzmemo parce dobrog domaceg hleba u ruku i da ga slasno prevucemo preko tanjira dok brisemo to prelepo jelo i njegove ostatke. Prestali smo da se srdacno smejemo, zaboravili smo da volimo i brinemo jedno o drugima.
    Hvala na receptu i svako dobro.

    ОдговориИзбриши
  6. strast boyija polizao sam prste do dupeya

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)