четвртак, 30. мај 2013.

Bakine "ćulbastije"


Kada sam videla ovaj recept   u predivnoj Jeleninoj izvedbi , setila sam se jela koje je svojevremeno pravila baka, ali pod nazivom "ćulbastije" i koje je mnogo jednostavnije i sasvim drugačije, a eto, vrlo sličnog imena.
Ovo što baka radi neki zovu i "svinjski ćevap", ali to unosi još veću zabunu, pa je bolje da ostanu
 " ćulbastije".
 Kao dete to uopšte nisam mogla da jedem, jer to nije meso nego meso sa lukom. Mnogi ga vole, mnogi i ne. 
Vi sigurno spremate nešto slično. A kako ga zovete ?Sastojci :

1  kilogram svinjskog buta, ali da ne bude sasvim posno meso

2  pune kašike svinjske masti

4  glavice crnog luka

so

Isecite meso na kocke veličine velikog zalogaja, pa ih, ne soleći, spustite na ugrejanu mast. Podrazumeva se da možete koristiti i neku drugu masnoću, ulje ili šta god želite ali ovo je stari seoski recept, koristilo se ono što se ima, i jela su bila vrlo, vrlo ukusna. Meso treba da dinstate dugo, dolivajući po malo vode u polupoklopljenoj šerpi. Mislim da je 45 minuta neki minimum, ali morate paziti da se ne raspadnu kockice, jer ako se to desi, dobićete ćušpajz. Kada je meso sasvim omekšalo, dodajte preko njega na rebarca seckan luk, pokrijte meso ne mešajući, i posolite preko. Neka se tako dinsta još 15-tak minuta pa onda promešajte, prodinstajte dok izvetri voda, i ćulbastije su gotove :-)

Meni su najbolje sa pireom, posebno kad se malo masnoće od mesa prelije preko pirea. Uh,uh, kako nekada nisam znala šta valja :-) Ako spremate ćulbastije a želite društvo, otvorite prozore i komšije će odmah doći, ne brinite :-)


Možete poslužiti i ovako :-))

2 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)