субота, 18. мај 2013.

Kifle kao klasik

Možda sam mogla da ih nazovem kiflicama, ali za mene su nekako kiflice uvek one slatke, a ovo su kifle. Ovaj recept je sušta klasika, ali ne mogu da ga ne objavim, jer to bi bila jedna nezapamćena izdaja sopstvene bake. Pregledala sam recepte po bespućima interneta i postoje slični, i praktično isti. Na primer, kod mamajac na blogu je praktično isti recept, samo što kod moje bake umesto 2 figuriraju 3 jajeta :-). Dakle, ove kifle poznajem od kad poznajem baku :-) to su one najobičnije i najbolje kifle, a probala sam i sa kefirom, i pavlakom i jogurtom, i ovakve i onakve i na kraju se lupila po čelu, pa za telefon - "Bako, daj mi TAČAN recept za tvoje kifle ". ( tek sam posle uporedivši videla da je mogao da posluži i ovaj recept sa 2 jajeta, ali neka budu bakine- skroz bakine ).

Sastojci :

1 kg. belog brašna 400- meko brašno

1 kašičica šećera

2 -3 kašičice soli - to Vam zavisi od ukusa, ali i od nadeva. Ja ne volim neslana testa, još ako fil nije slan, nema im spasa. Ja sam stavila ovog puta 2 kašičice, ali ni kajmak ni čvarci nisu bili preterano slani, pa sam mogla bez problema da stavim i 3.

kockica kvasca ( 40 gr.)

3 jajeta

3 šoljice ulja ( to su one šoljice za kafu)

500 ml. mleka

Fil:

Kod bake najčešće običan stariji kravlji sir. Ali nekoliko godina unazad kifle pravi mama, sa kačkavaljem i slaninom. Ja sam za danas izabrala jednu ekscentričnu kombinaciju :-) 200 gr. kajmaka i 300 gr. čvaraka :-). ( čvarke sam usitnila u blenderu).

Još:

250 gr. margarina

1 žumance

O tome zašto margarin a ne puter pisala je mamajac ovde takođe :-) tako da je ona praktično doktorirala ove kifle. Moja baka je valjda neki emeritus :-)

Postupak

Ovo je valjda najjednostavniji recept za kifle. Ugrejete mleko tek da bude mlako i dodate mu kašičicu šećera pa izmrvite kvasac i stavite da nadođe.

U drugoj posudi pomešate brašno, so, jaja, i onda dodate mleko sa kvascem. Kada ste to izmešali dodate i ulje, pa umesite meko testo koje prebacite na radnu površinu. Ništa baka njega ne mesi mnogo, čim se formira kompaktna lopta, prebaci ga u posudu gde će da raste, pokrije u ostavi na toplom.

Kad se testo digne, a to se lako primeti jer popuni posudu u kojoj narasta, osim ako je ona stavrno prevelika, ali definitivno udvostruči volumen, prebacite ga opet na radni deo, formirate od njega štrudlu i isečete na koliko želite jednakih delova, jer sami znate da li želite manje ili veće kifle.

Svaki deo formirate u loptu, razvučete što tanje, isečete na 4 pa na 8 delova, nafilujete i uvijete. Ređate u nepodmazanu tepsiju. i kad ste sve kifle smestili, premažete ih žumacetom i rasporedite između kifli margarin sečen na kockice ( ređajte kockice i po njima). Ne morate da potrošite ceo margarin, ali bilo bi lepo :-) Baka ne posipa susamom, mama posipa. Ja stavim i susam, kad se setim. E sad, pošto Vam je prvi pleh već odstajao malo, stavite ga u rernu.

Nisam Vam rekla da je uključite na 180 ? :-)

Dakle, rerna treba da je zagrejana na 180, a kifle se peku 20-tak minuta. Opet ne mogu da Vam kažem tačno. Kifle kakve ja volim ( za njih treba bar pola sata ) baka zove ugljenisanim :-).


МАЛИ БОНУС :  ОД СВИХ ВЕРЗИЈА У КОЈИМА САМ ИХ ЈЕЛА, ОВЕ КИФЛЕ СУ НАЈБОЉЕ У СЛАТКОЈ. Филоване попареним орасима и уваљане у прах шећер, са овим сланкастим тестом оне су потпуни хит ! Нисам их спремала одавно тако, а када будем, добиће сопствени простор на блогу, без обзира што су само једна варијанта- заиста то заслужују.

2 коментара:

  1. Reći ću samo-mljac! :) A ovu kombinaciju za nadev kao da je smišljao moj muž lično! :)) Moraću što pre da ih isprobam!

    ОдговориИзбриши
  2. Па искрено, мени није по укусу нешто сасвим. Више ми се допадају са сланином и неким сиром, овде су чварци некако угинули :-P

    Ово је за тебе мачији кашаљ, и скроз је по укусу мом мужу, а он има три императива- слано, масно, печено :-D

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)