недеља, 19. мај 2013.

Prhke kiflice

Dok bakine kiflice sa orasima čekaju neka bolja vremena, za posetu svekru i svekrvi spremila sam ove fine, vrlo vrlo starinske i staromodne kiflice. Kao što ćete tek imati prilike da primetite, ja klasike nerado menjam, kako u književnosti, tako i u kuhinji :-) za neke nove stvari. Dobro, ima i toga, ali ja sam jedna staromodna duša, ne zamerite :-)

O ovim kiflicama je verovatno suvišno govoriti mnogo, verujem da ih svi pravite i znate. Ja sam ih iz dubine duše mrzela celog života, a priznajem da mi ni danas nisu omiljene. Zato ih i pravim kad idem u goste :-) Priznajem, vanilice sam volela i volim. A ove kiflice su mi nešto- niti vanilice niti kifle, prvo su suve, onda se lepe u ustima, taj šećer se prosipa, čudo jedno.

Pa ipak, kad ih gledam na tanjiru, nekako ih volim. Ne, ne volim da ih jedem, ai volim što postoje i što mirišu i u mojoj kuhinji. To je valjda ono zbog čega volim te starinske recepte i kolače, to što ih prepoznajem iz svog detinjstva. Ma sigurna sam da je i kod Vas isti slučaj. A ako ste, kao ja, pre za bajadere, piramide ili grilijaž štangle, setite se nekoga ko mnogo voli baš ove starinske kiflice i obradujte ga :-)

Sastojci :

150 ml. belog vina

150 ml. ulja

1 kašika svinjske masti ( neka bude puna )

1/2 praška za pecivo

400 gr. brašna


Pomešajte vino i ulje, u to sručite brašno sa praškom za pecivo, i na kraju dodajte kašiku masti, koja treba da bude meka, ako ne sasvim istopljena. Možete da izbegnete mast, onda smanjite malo brašno. Recept bez masti objavljen je na coolinarika , ali ja ih znam sa mašću i ne bih je izbacila iz ove kombinacije bez preke potrebe. Pretpostavljam da se svi recepti za vinske kiflice manje-više svode na isto, pa tako i ovde možete dodati vanilu, limunovu koricu ili neki začin koji volite.

Sličan recept nalazi se i na mom omiljenom astalu :-) , takođe bez masti i sa nešto više brašna.

Ko će ga znati gde je sve još objavljen :-)

Punjenje

džem

ili

mleveni orasi, mak, ( planirala sam da ih punim onim čudom od meda, ali mislim da bi ipak bile preslatke).


Izradite testo tako što izmešate sve sastojke. Ako Vam je jako lepljivo, dodajte još malo brašna. Ja ga ne dodajem čak ni kad razvlačim testo, i ono bude jako masno, zbog te masnoće se i ne lepi. Podelite ga na 4 dela, pa svaki razvaljajte oklagijom, presecite na 8 delova, nafilujte, rolajte kiflice i u pleh. Pečem ih na papiru za pečenje, hvala mu što postoji.

U ovoj fazi kiflice neće ličiti ni na šta, to je jedna lepljiva smesa koja izgleda kao da curi, ali tako to treba.

Stavite u rernu zagrejanu na 180 15 minuta, a ja ostavim i 20. Treba, ako se odlučite da se oslonite na osećaj, jer ne možete na šporet, samo da pazite da ne pobraone.

Za valjanje :

Da, znam da se valjate od smeha zbog načina na koji je recept napisan, ali ovde mislim na šećer u koji ćete uvaljati kiflice. Poželjno je da ga umirišete vanilom ( mislim na šećer u prahu, ako nije jasno :-) ) i mene bi se baka odrekla kada bi znala da sam se danas zatekla u kuhinji bez vanile i tako su kiflice ostale oštećene. Meni nešto i nije žao, šta znam :-)

2 коментара:

  1. Ali ja voooolim takve kiflice, one se tope u ustima gotovo su identične vanilicama!! Ne budi tako zla prema njima! :))

    ОдговориИзбриши
  2. Толико се топе у устима да ми отопе и непце :-P

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)