недеља, 19. мај 2013.

Crna torta

Nadam se da ću jednog dana rekonstruisati novogodišnji poslužavnik svog detinjstva :-) Postava se, manje-više nije menjala, moja baka ne voli da eksperimentiše. Spremanje kolača počinjalo je nekoliko dana pre samog dočeka a brat i ja smo, iako deca, bili svesni da bi krađa vanilica koje su se pravile prve i stajale u našoj sobi jer je bila hladna, predstavljala povredu dobrog običaja- da se ništa ne dira do svečane večere. I tako su se sobe polako punile kolačima, jer to je bila jedna velika i raskošna gozba. Mnogo bih mogla o tome da pišem, ali to su neke uspomene koje su važne i zanimljive uglavnom samo onima koji ih dele.

Ovo je u stvari samo pokušaj da tortu iz naslova stavim u kontekst.

Pored nekih raskošnih torti koje će, nadam se, tek osvanuti na mom blogu, ova je bila obavezna. Zvali su je "tatina torta" jer je jako voleo moj pokojni deka. Da se razumemo, ja je nisam volela :-) Delovala je suvo kao ne baš umešno ispečen ' leba i uzalud ubeđivanja da nije suva, samo tako izgleda. Ono, stvarno, nije suvo ( kažem ja nekih 15 godina kasnije).

Recept potiče iz tetka Patinog kuvara, onog starog izdanja, koje je starije od moje mame, tako da, ako neko ima isti, sigurno je odatle :-)

Prednost ove torte je što u nju ne ide nikakva masnoća a opet je meka, sočna i mirišljava. Nema nikakvih tajnih sastojaka, tajna je u NAČINU.

Da se ne lažemo, ona ne izgleda nešto mnogo lepo. Doduše, to zavisi i od domaćice. Kod moje bake ništa nije "pod konac", pa tako i ova torta ima jednu dražesnu manu- glazura kojoj je uvek pucala nepodnošljivo. Ja sam kasnije stavljala i mekše glazure sa medom, sa puterom, čak i ganache, ali sam se na kraju vratila običnoj krckavoj i debeloj glazuri od čokolade i ulja. Znate onaj osećaj kad pucne debela čokolada na sladoledu. E, to :-)


Moju baku ni sada nije briga ako neki kolač vizuelno ne ostavlja bez daha. Sve je to uredno i fino, ali nikada nije onako umetnički idealno. I kad joj javim da mi je torta odlična ali mi je pukla glazura, ona kaže - "iakoje"- tako, kao jednu reč. Ima pravo baka. Mogla bi cara da ugosti da se ne postidi, ja se prepustim njenim utehama i potresam se sve manje kada mi glazura pukne, nož bude tup ili bajadere nisu sve iste dužine i širine. Poslužavnik bakinih kolača ( onaj sa početka posta ) nije moguće gledati, zatvori čovek oči i mirišeeeee!

Još bih ja pisala, ali prestaćete da čitate, pa je bolje da pređem na recept :-)

Sastojci :

300 gr. šećera

300 gr. mlevenih oraha

10 jaja

3 rakijske čašice ruma

2 kašike kafe

k orica 1 limuna

dobar prstohvat karanfilića

1 kašika brašna


Postupak pripreme ove torte je jako zabavan. Najpre stavite šećer sa čašom vode da se ušpinuje. To "kao za slatko" meni ne znači ništa jer sam slatko kuvala 2 puta u životu. Jedno sam bacila sa teglom jer nije bilo moguće da ga izvučem iz nje :-) drugo je bilo fino, ali se ne sećam kakav je to sirup tačno bio. Uglavnom, meni je trebalo 15-tak minuta od kada je voda provrela, ali to je zato što je vatra bila jako slaba. Najpribližnije što bih sada mogla da Vam kažem je da količina vode treba duplo da se smanji i obećavam da ću, za one neiskusnije, sledeći put izmeriti tačno vreme za špinovanje. A verujem da je iskusnim domaćicama već sada jasno. Dakle, ne gusto kao za šne već ređe, kao za slatko. Skinete sa vatre i dodate orahe, izmešate, pa žustro umešate 10 žumanaca, rum, kafu ( nekuvanu ) limun,karanfilić (mleveni ) i brašno. Naposletku nežno varjačom umešati sneg od 10 belanaca koji ste čvrsto, čvrsto umutili sa prstohvatom soli.

Sipajte u kalup ( okrugli, baka je pekla u šerpi, a možete u čemu želite, prečnik je 26-28, zavisi da li volite niske ili visoke torte. Ja sam ovog puta pravila manju meru pa sam sa 5 jaja pekla u kalupu 18 cm). na čije dno ste stavili papir za pečenje a ivice premazali uljem i stavite u rernu zagrejanu na 160-170. Neka se torta peče pola sata, a onda smanjite na 120 i pecite još 15 minuta. Znate svoj šporet, ako ima neki poseban karakter, prilagodite ova uputstva. Uostalom, posle tih 45 minuta možete i da virnete u rernu i bušnete torticu čačkalicom.

Kad je izvadite, ostavite da se ohladi i prelijte glazurom.

Glazura

200 gr. čokolade

4-5 kašika ulja

Ili, ako ne želite da krcka i pucka stavite glazuru koju Vi volite mada bi mi bilo drago da date šansu i ovoj.

I to je sve. Starinska jaka torta. Mit kaže da je naročito vole muškarci. Kažem " mit" , jer praktično svi muškarci koje poznajem vole kremaste i slojevite kolače i torte. A ovu tortu vole sve žene u mojoj porodici. Mislim da je ja volim najviše:-) pa mama odmah posle mene ( o maminim kulinarskim veštinama pisaću kasnije, kada obradim baku :-) ).

Prijatno , prijatelji :-)

8 коментара:

  1. Dobro došla u blogerske vode, sa zadovoljstvom ću te pratiti :)
    Meni ova tortica izgleda super... a i moja deca kad, kad se ja bunim da nešto vizuelno nije lepo ispalo, kažu... "ma koga briga, bitno da je ukusno" ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Хвала на добродошлици :-)

    Тако и ја увек кажем мами, а ето, то је у суштини једна потпуна истина :-)

    Малопре сам тек пробала торту, баш ми је фино испала, ја задовољна :-) Хвала :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Ma da, često se i sama opterećujem izgledom, te nije lepa, te ovo-ono, a u stvari ono što je najbitnije je ukus! Meni ova tvoja tortica izgleda prelepo, baš onako starinski, a takve volim uz kafu, samo jedan griz ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Па и јесте старинска - права торта из шерпе :-P Стварно њу препоручујем јер је подуго влажна ( ако се не пресуши у рерни, зато и иде на тако слабу температуру )и свежа и баш је ароматична. Мислим да у кувару пише да иде и цимет, али је то неко прецртао:-D У вези изгледа, не знам да ли се и код Вас за нешто што је јако стегнуто каже "здрпљено". Углавном, ја сам тако неколико торти спровела у ђувечару под паролом - здрпљен-спашен- оно што изгледа ретко и гњецаво, на пример, само преместим у посуду из које не цури, лепо се стисне и мирна Бачка:-)Немам ја живаца за бацање ( више).

    ОдговориИзбриши
  5. Već vidim šta ću da pravim prvom sledećom svečanom prilikom! :) Mada, kad malo razmislim, možda i sledećeg vikenda :))

    ОдговориИзбриши
  6. Нееееее, желимо да у свакој прилици правиш СВОЈЕ тортицееее да видимоооо! :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман8/31/2013 09:07:00 PM

    Ne znam kakva ti je torta, ali stil pisanja ti je super-zabavan! :D

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)