четвртак, 23. мај 2013.

Francuske palačinke na način moje mame

Sećam ih se iz detinjstva, a mama ih je samo jednom pravila. Mi smo kao pušteni sa lanca tamanili palačinke sa onim običnim takovskim kremom, predveče posebno.

Izađemo na terasu u letnje veče, ja otrčim da naberem šljive, brat košticama gađa granu vrbe nad kućicom psa, deka i baka zalivaju cveće, a mama- mamica peče palačinke :-)

Onda joj je palo na pamet da malo promeni. Tako je kod nas, baka je konzervativac, a mama inovator.

Ja sam kao nešto između - tradicionalista sa istraživačkim momentima.

Ovo je klasičan recept, odlično poznat ljubiteljima palačinkica, uz par detalja manje-više.

Baka i brat su se mrštili, deka je jeo ali nije komentarisao, ja sam jela, jela, jela :-)

Bilo je 2: 3, više nikada nisu spremljene.

Sad gospodarim sama kuhinjom, mada sam otvorena za dogovore. Nezaboravne mamine palačinke danas kod nas na stolu. Izvolite :-)

Sastojci :

Palačinke

1 jaje

1 žumance

250 ml. mleka

250 ml. kisele vode

2 vanilin šećera

korica 1 limuna

brašna koliko je potrebno da se umuti testo idealne gustine. Sledeći put ću izmeriti tačno i dopisati, sada nisam stigla :-) Većina Vas uglavnom zna, ili imate sopstveni recept za palačinke. Za neiskusnije sledi dopuna prvom prilikom .

Standardna procedura za palačinke. Umutite jaje i žumance mikserom, pa nastavite da mutite dolivajući vodu i mleko.Dodate šećer i limunovu koricu i dodajete brašno. Mutite mikserom sve vreme. Kada pena koja se podigla nestane, trebalo bi da je u redu.

Od ovog testa ispečete palačinke. Ako imate kriv tiganj kao ja, to će potrajati :-)

Sonja draga , garantujem ti da limunova korica ovde ne smeta ni malo :-)

Šato- klasični za ove palačinke- po tetka Pati :

8 žumanaca

1/2 litra mleka

150 gr. šećera

čaša - 200 ml. belog vina

Umutite sve skupa dok zapeni i eto preliva. Preporučeni redosled je - žumanca i šećer, belo vino i na kraju mleko.

Nadev za palačinke :

Po Vašem izboru, a ja preporučujem mlevene orahe. Otprilike 100 gr.


Idealne i nezamenljive meni su u ovoj kombinaciji sveže borovnice. Ne mnogo, samo po neku staviti u palačinke i razbacati po njima kada su nafilovane, savijene i poređane u posudu za pečenje podmazanu puterom i posutu prezlama. Kada ih prelijem, opet dodam par borovnica. Sada ih nema pa su ih zamenile jagode. Ne baš slavno, ali nije ni sasvim loše.

Sve to u rernu na 170 nekih 15-tak minuta. Proverite da li se uhvatila rumenkasta korica. Znam da je lakše osloniti se na satnicu koja je napisana, ali svako jelo i svaki šporet ima svoju narav. I kad zaboravim na to, neka zgoda me podseti :-)

E, sad, ostalo Vam je celih 9 belanaca. Razume se, ne možete sve da iskoristite odmah, ali uzmite tri i napravite šne ( onako kako je objašnjeno ovde, samo nemojte da ga hladite već onako vruć i sjajan prelijte preko palačinki i poslužite ih tople.

Ako ćete ih jesti i kasnije ( jestive su i hladne, samo da se zna, probala ja :-) stavite šne samo na poslužene porcije.

Belanca jako fino mogu da se zamrznu, što meni ne uspeva jer mom mužu puslica nikada nije dosta. ( A mene boli duša, jer ih praktično ne jedem, pa žalim za nesuđenim cibukom).

Kišni dan i tople palačinke. Formula za odlično raspoloženje. Obojite bezbojne dane onim bojama koje volite, i ne dopustite da oni oboje Vas :-) Prijatno :-)


5 коментара:

  1. Čekaj, je l' su ovo čuvene "Crêpes Suzette"? Deluju, u najmanju ruku, raskošno :) U rangu neke baš fine torte!

    ОдговориИзбриши
  2. Мирјана- хвала :-) Многи не разумеју- зашто би их мучили када могу из тигања у крем па у стомак :-) Али мени су овако много драже.

    Соња,колико ја знам, Crêpes Suzette имају нешто другачије састојке, али то је много ноблес да бих знала много о томе :-P

    ОдговориИзбриши
  3. Kako god, meni i dalje deluju raskošno! :)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)