четвртак, 30. мај 2013.

Marmelada od jagoda sa nanom


Volim da imam u špajzu mnogo slatkih teglica sa različitim ukusima. Neka su i male, ali bitno je da se razlikuju. Tako posebni, aromatični, mirišljavi i neizbežni u najrazličtijim kombinacijama, dzemovi, pekmezi, marmelade moja su najdraža zimnica.
Volim i slatko, ali ne svako. O tome nešto kasnije :-)


Ovde su jagode lepe ove godine. Ili ja možda imam sreće. Ili oštro oko :-) Uglavnom, skuvala sam teglicu ovog dzema samo za svoju dušu, a onda se ispostavilo da se sviđa svima, pa do mene raznim putevima dospevaju vajkanja o tome- "ima li još jagoda" :-)
Ovaj dodatak nane možda deluje pomodarski, ali nota koju daje je vrlo prefinjena. Ne košta Vas mnogo, čupnite par listića i napunite još jednu teglicu crvenog zadovoljstva.


Sastojci :

  1 kg. jagoda
800 gr. šećera
25  listića nane
 200 ml. vode


Jagode pokriti šećerom i ostaviti da odstoje dok puste sok.
Od nane i vode skuvati čaj pa  sipati na jagode.  Ostaviti da stoji, po mogućstvu, na sunčanom mestu 8 sati. Onda  procediti, listove izvaditi a sok kuvati 20 minuta, onda dodati jagode i kuvati još 20 minuta na umerenoj vatri. Odstraniti penu i sipati u tegle pa zatvoriti tek kada se marmelada ohladi.

Na posla kuvanja- ja sam marmeladu prebacila u blender i zato nema komadića voća. Nakon toga, vratila sam je na vatru :-) .I spremila sam pola mere :-) Treba isprobati još lepih recepata.

2 коментара:

  1. Kakve boje i fotografije!! Fantastično! Ne sumnjam da je i marmelada upravo takva! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Mnogo je dobra! Samo ne toliko oblačan dan, a baš ne volim da slikam po takvom vremenu, sve izgleda nekako tamno i nekako dubokih boja, ne sviđa mi se :-P

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)