среда, 29. мај 2013.

Seljački krompir


Možda bih i volela krompir kada ga ne bismo jeli svakog drugog dana. Moj muž bi uvek jeo krompir, i kada je bolestan i kada je zdrav, i tokom leta i tokom zime. Ja ga od malena ne volim. Volim knedle od krompira :-)) Volim i pire. Ostalo, onako.Prženi nikako, a gratinirani svakako. Za isti receptić sledi ovih dana, da ga imam na blogu kao dokaz da NEMAM NIŠTA protiv krompira. Samo, ponekad bih promenila prilog, ako nije problem :-)

Ovo je jedan od način pripreme koji mi odgovara. Krompirić bude sočan i reš pečen, a ne napije se one gadne masnoće ( znam da nije svima gadna :-) ), aromatičan je i brzo gotov. 
U stvari, ovo je onaj Dzejmijev krompir čija se slava davno pronela kojekude, ali ja sam dodala par stvari koje volim, pre svega neizostavni peršun koji trpam gde god se može :-)


Sastojci :

 krompira koliko Vam treba :-) Nema tu neke mere:-)

svinjske masti ili putera da se debelo premaže dno pleha

 par režnjeva slanine ( može bez nje, naravno )

 malo limunovog soka

 malo kajmaka ( u nedostatku može i krem sir )

čen-dva belog luka

seckani sveži peršun

so

 Krompir stavite da se kuva i pustite da vri nešto manje od 10 minuta. Ako je mlad, kao moj, dosta mu je i 5 minuta. Pleh u kojem ćete peći podmažite obilno mašću ili puterom. Ne preporučujem jedino ulje, iako maslinovo može da dođe u obzir. Krompiriće posolite, veće rasecite na dva dela, poslažite u pleh i pokrijte svaki komadićem slanine. Stavite u rernu zagrejanu na 250. Koliko će Vam vremena trebati zavisi od veličine krompira, ali ćete nepogrešivo shvatiti da je gotov po smeđoj korici. Negde pred kraj pečenja izvadite ga iz rerne i pospite jako sitno seckanim belim lukom. Kada i luk pusti malo mirisa, izvadite pleh, iscedite malo limunovog soka i pospite peršunom. Kajmakom prelijte krompirić tek kada ga servirate.


Nikad mi nije bilo jasno zašto -" prost kao pasulj".  Meni se bolje slaže - "prost kao krompir".

6 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)