четвртак, 13. јун 2013.

Paprike sa piletinom u bešamel sosu


Ima jedan razlog iz koga ne volim punjenu papriku - ona koža.
Nije mi uopšte lako da se izborim u tanjiru sa tom najlon kesom, iako vidim da je neki ljudi sasvim fino jedu i potpuno drugačije doživljavaju.
Inače, klasična punjena paprika sa mlevenim mesom je meni jako ukusno i prijatno jelo, uvek mi miriše na lepo. Volela sam je i kao mala, premda nisam neki ljubitelj mlevenog mesa. 
Ali...ta koža...
No, kako god bilo, to nije jedini način da se napuni paprika, i to svi mi vrlo dobro znamo :-)
Ja sam moju ovog puta prvo ispekla i oljuštila i naplatila joj sve muke :-) a onda sam je fino ušuškala u sočni beli umak sa dimljenim sirom. Baš je bila fina, prava pomodna paprika :-))


Sastojci :

 4 paprika babure ( mogu i neke druge, samo da, po mogućstvu, nisu one ogromne, plastične)
1 glavica luka
par režnjića slanine ( može i bez )
300 gr. pilećeg belog mesa
2 kašičice soli
1 veći krompir
kašika masti ili ulja toliko da pokrije dno šerpe gde se prži luk
20 gr. putera
puna kašika brašna
oko 150 ml. mleka- da se dobije fini, ne pregusti bešamel
oko 40 gr. nekog finog dimljeng kačkavalja, ali može i običan, jelo će imati blaži ukus.

Prvo oprati, osušiti, ispeći i oljuštiti paprike, naravno, očistiti ih od semena. Ako Vam koža ne smeta, čak i ne morate to da radite, ali onda računajte da će u posudi završiti nešto više vode ako se paprike prethodno ne ispeku.
Na masti ili ulju propržite luk sitno seckan, pa dodajte sitno sečenu slaninu, i naposletku pileće meso sečeno na najsitnije kocke. Možete i da ga sameljete, ako Vas ne mrzi :-)
Kada se to propržilo, dodajte i kašiku soli i jedan krompir rendan na najsitnije.
Ovim nadevom punite paprike. Ako se pocepaju, ništa strašno, stavite fil na jednu polovinu i preklopite drugom, poređajte ih u posudu za rernu i prelijte bešamelom. 
Za njega u šerpici na puteru propržite brašno pa dodajte mleka dok ne dobijete srednje gusti sos. Dodajte so i komadić dimljenog sira. 
Prelijte paprike pa preko narednajte ostatak sira i pecite u otklopljenoj posudi na 180 oko 45 minuta.

* Možete, naravno, u nadev dodati i začin po izboru. Ja sam ovog puta stavila sušeni ruzmarin.

2 коментара:

  1. Nisam veliki ljubiteljh bešamela ali ovo mi deluje veoma fino.Prijatno!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, izvolite :-)
    Što je najgore, ja ga volim, ali ga jako, jako retko spremam. U poslednje vreme uglavnom stavim pavlaku za kuvanje umesto da kuvam bešamel :-P

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)