понедељак, 19. август 2013.

Jastuk torta


 Ne bih rekla da volim da spavam. Nema nikakve lepote u neopreznoj prepuštenosti snovima koji umeju da budu ćudljivi i mračni. Volim onih nekoliko trenutaka pre sna.
 To su valjda jedini momenti u kojima ne osećam da nekome nešto dugujem, ne osećam da sam nešto pogrešila, da sam bila zla ili gruba, da sam nekoga razočarala.
Sve do tih nekoliko kratkih trenutaka može da bude mučno. Okretanje po krevetu, strah od prozora ( moj najveći strah ), vrućina, dosada, tišina. Ispitivanje savesti, prisećanja, planovi, preslišavanje - kada je ispit, koliko je to dana za učenje...
Ali onda se naglo i odlučno misli umire, tišina postane ugodna, jastuk me zagrli mekoćom snevanja i mogu potpuno da napustim svoj život, svoje misli, svoja sećanja. 
Od detinjstva se radujem tim časovima.
Uvek slične slike, cvetni vrt, devojka, neka druga, nepoznata devojka, nesrećna, zaljubljena i ostavljena. 
Ljuta, povređena devojka. Njen susret sa voljenim. Pa i on je nepoznat. Nije uvek isti. I njeno lice se menja, i njena kosa nije uvek smeđa. Volim te misteriozne slike, volim priče koje se iz njih rađaju. Volim te nepoznate, izmišljene ili odsanjane ljude koji mi dolaze pred san. Ne maštam gotovo nikada o sopstvenom životu. Da, imam želje. 

Ali te moje želje su skromne, jednostavne i obične. Prisećam se često ali uspomene me prate neumorno u svakom trenu, za njih ne moram da odvojim neko posebno vreme. Neobuzdane su i drske, kako ide život, sve ih je više :-). Dolaze nepozvane. Dolaze u najlepšim danima sadašnjosti.
Volim i da želim i da se sećam, ali najviše volim da sanjam tih nekoliko časaka pred dolazak sna.
Da gledam u tavanicu i prebrojavam izmišljene zvezde i izmišljene ljubavi, plemenitosti, izdaje, da osmišljavam tuđe živote, uspomene i želje, strasti i grehe. Istine.
Da se sećam večeri koje nikada nisam živela, kao kir- Andonis iz prelepe grčke pesme.


" Nekad davno kir -Andonis je živeo u bašti.
Sa jednim krčagom, krevetom i vinom.
Kosa mu je bila razbarušena a oči plave
i uvek je u svom izlizanom reveru nosio cvet. 

Ah, kir-Andonise, koliko smo te voleli
zajedno sa tobom brojali smo zvezde
 i preskakali smo vatru da padne kiša. 
 Opraštali smo ti  uvek kada si se ljutio 
kao ptice smo leteli,
kao deca smo se sa tobom smejali 
kada si se molio. 

 Kir Andonis je žurio da spava
zato što je želeo da se u snu seća večeri
koje nikada nije živeo -
osim u snu.  
Bežao je od noći 
i uvek  ga je tužnog zaticala zora.

Jedne večeri kir Andonis je legao u postelju 
i kada je svanulo kucali smo na vrata
ali više nikada nije izašao u avliju
jer više se nikada nije probudio. "

Volim kir- Andonisa, podseća me na mene. Živeo  je u snovima i sećanjima na večeri koje nikada nisu bile niti mogu biti a samo su ti snovi bili njegov pravi život.
 Samo sa jastukom je  delio misli svog srca, neizgovorene slike duše. 
M. Antić reče  da je sreća što jastuci ne govore.
Ne znam. Volela bih da moj jastuk govori. Da jednom, kada se i sama budem preselila u svoj san, kao gospodin Andonis, ispričaju ljudima koji su sa mnom brojali zvezde sve o meni. Ako im bude važno. 
Ako im brojanje nije reklo.

Ova jastuk torta je rečitija od mog jastuka. 
 Jednostavna i spokojna u toj jednostavnosti podseća više na stvarnost nego na san. Snovi su mistični i zamršeni.
A stvarnost...promenljiva, slatka, kisela, baš nalik ovoj torti.U svojoj suštini jednostavna.
Nije ovo moja torta. Predstavlja se kao  jastuk ali previše je nalik stvarnosti. Zato je i rečita. Oni kojima ste poverili svoje snove ćutaće o njima. Ako su Vam odani. Zato ne se ne poveravajte svima. Jastuci, mesec i  daleke topole na vetru šaputaće Vaše snove samo onima koji taj šapat razumeju, koji su Vam slični.
Bakine starinske jastuk torte sećam se iz starih soba, tamo je stajala jer je bilo hladno. Uvek obična, uvek nalik velikom, pufnastom jastuku, uvek sa tom maminom jedinom šarom. Viljuškom istalasani šne od belanaca. Mamin kulinarski potpis, kao Zoroovo slovo "Z" :-).
Ni danas se ova prosta torta nije promenila. Čudno je to što se nisu promenili ni moji snovi. Stvarno i nestvarno imaju jednu nepromenljivu sličnost  - menjaju se samo ako se i mi promenimo. Naš su odraz u ogledalu i ništa, baš ništa drugo.



Sastojci :


10 jaja
3 kašičice vanilin šećera
20 kašika šećera ( moguće  je ispeći koru i sa manje šećera, ali sama torta u celini nije preslatka jer nešto mora da uravnoteži kiselost voća )
10 kašika ulja
10 kašika ključale vode
1 prašak za pecivo
20 ravnih kašika brašna


Jaja umutite penasto sa šećerom pa smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte vodu, pa ulje i naposletku brašno izmešano sa praškom za pecivo. 
Pecite iz dva puta u pravougaonom kalupu. ( To se tako napiše, ali se podrazumeva da nije dogma :-). Ova torta je pravougaona zbog specifičnog sečenja patišpanja, ali Vi ne morate da ga sečete kako je preporučeno. To su one sitnice koje ne menjaju ukus, ja ih sve smatram nebitnim :-) ).
Pošto uvek spremam male torte, i ovu sam, od pola mere, pekla u malom pravougaonom plehu pa sam je bez problema isekla horizontalno ( tj. Miša je isekao :-) ). Za veću tortu veća je i površina za sečenje, pa ako niste sigurni u to da ćete je lepo preseći, bolje pecite iz dva dela. U tom slučaju preporučujem da umutite prvo polovinu smese, kako Vam deo ne bi stajao dok se prva kora peče.
Peče se na 180 nekih 25 minuta. Pipnite je posle dvadesetak minuta, proverite čačkalicom, lako ćete da primetite da je testo pečeno. Samo vreme mnogo zavisi od rerne.
Kada ispečete obe kore, ili presečete onu jednu da dobijete dve, prvu isecite na šnite po dužoj strani, a drugu po kraćoj.

Fil :

6 žumanaca
1/2 l. mleka
4 kašičice vanilin šećera
6 kašika brašna
10 kašika šećera ( ili po ukusu )

Žumanca umutite penasto sa šećerom, dodajte nekoliko kašika mleka ( od ovih 1/2 l ) pa umutite i brašno mikserom, da se ne stvore grudvice. Tu smesu sipajte u mleko koje se zagrejalo do vrenja na pari i kuvajte dok se krem sasvim ne zgusne, treba da bude gušći od pudinga.
Skinite ga sa vatre i ohladite.


Još :

mleko za natapanje kora
600 gr malina ili nekog crvenog voća iz slatka, dobro oceđenog. Ja ne volim torte sa svežim voćem pa najčešće koristim neko termički obrađeno voće. Ovog puta sam pratila bakin original :-) pa sam stavila sveže maline )


Prvo one duže kaiše kore složite jedan do drugog, kao što su stajali pre nego što ste ih presekli, pa dobro natopite mlekom i premažite tanko filom. Poređajte maline. Dobra stvar sa svežim voćem je to što ne pušta previše sokova. Ako koristite smrznuto ili neko iz slatka, izbušite rupice na korama da tečnost uđe u njih.
Preko malina složite onu drugu koru i premažite je filom pa preko poređajte maline.


Još - šne :

6 belanaca
6 kašika šećera
 i za sirup 
15 kašika šećera
1,5 čaša vode

Postupak skuvanja sirupa za šne detaljno sam ( koliko umem ) opisala  već u nekoliko recepata ali ću kopirati i ovde, da sve bude na jednom mestu.


Savetujem Vam da ovaj recept koristite kad god Vam zatreba šne od belanaca, naravno, ako nemate neki bolji :-) Mene ovaj nije nikada izneverio..

Dakle, na jedno belance stavite 2,5 kašike šećera. I to je sva mudrolija. Koliko ćete vode dodati šećeru zavisi od Vas. Savetujem da dodate, na meru za 6 belanaca, otprilike jednu i po  čašu vode, jer ako stavite premalo vode, sirup će brže biti gotov ali postoji veća opasnost da se brzo ušećeri. Dakle, malo više vode, srednja vatra i pustite da se kuva.
Ja Vam ne mogu reći koliko će vremena proći dok na površini vode ne počnu da se pojavljuju mehurići, a sirup počne da " šapuće".Proverite sirup tako što ćete malo zahvatiti kašičicom, sačekati da se malo prohadi, par sekundi, da se ne opečete, pa pokušajte između dva prsta da razvučete nit. Ako je nit koja se formira neprekidna, to je to. Nikakva mudrost.
Sliku sam stavljala već u recept za slatko od trešanja.

 Ne možete da čekate da sirup bude gotov kako biste počeli da mutite belanca. Tu Vam treba neko minimalno iskustvo ( koje se brzo stekne ) ili osećaj. Kada počne da se formira nit sirupa koja je isprekidana i slabašna, Vi brzo za mikser. Umutite belanca pa im na kraju dodajte 5 kašika  kristal šećera. Kada je sasvim umućeno belance, proverite sirup, i neprestano muteći, ulijte sirup u posudu sa belancima koju ste stavili u sudoperu punu hladne vode. E, ako Vam kabl, kao meni, ne stiže do sudopere :-) stavite posudu za mućenje u veću koju ste napunili hladnom vodom i mutite dok se šne ne ohladi. 
Kada se ohladi, premažite tortu odozgo i sa strana. 
Ukrasite po želji, ja tu neću da se mešam :-), kod mene ova torta može da ima samo jedan ukras. 
Poslužite tortu kada se dobro ohladi. I imajte u vidu da je torta prilično izdašna.

4 коментара:

  1. Анониман8/19/2013 09:59:00 PM

    Uh, sta bih dala da mogu da pravim tortu sa svezim malinama. Ovde su bezobrazno skupe, kao da su za lek... Nemoj da budes tako stroga prema sebi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa moram ja da budem stroga kad niko drugi neće :-P.
      Da, dobra stvar kod svežeg voća u kolačima je to što se bolje drži. Ovde su cene voća, čini mi se, malko pristupačnije nego prethodnih godina, možda i grešim.

      Избриши
  2. a kod nas su tako jeftine.....samo nema ko da jede tortu.Fantastična torta i prijatno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Haha, pa i meni bi bilo bolje da se malo zaustavim u proždiranju :-)Doduše, ja stalno pravim te male torte, pa se ipak brzo pojedu, ali dosta stvari preskočim jer nema ipak ko sve to da pojede.
      Hvala :-)).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)