петак, 27. септембар 2013.

Čorba od krompira i celera i bakine ćuftice


Običan ručak. 
Stolnjak vezen bakinim devojačkim rukama, neoprezno porubljen. Tanjir očukan za deku, nama, deci, celi tanjiri.
Uz otvoren prozor, dok rana jesen cvrkuće u žutim granama, iz lelujave starinske zavese, uz razgovor o jednom običnom danu pojeli smo taj svoj obični ručak kao mnoge pre i posle njega. 
Običan, zajednički ručak.
A kako može da bude običan zajednički ručak?
Eh, neznanja i naivnosti! Eh, bezbrižnosti koja nam šapuće da se najdivnije stvari podrazumevaju, da su najdraži nama doveka obećani. 
Bakina juneća čorba čuvana je za svečane dane. Ova obična i jeftina služila je tek tome da se Vanja i ja duže mučimo za stolom :-). Ćufte u paradajz sosu, jelo koje smo kao deca silno voleli.
Vanja ih danas ne jede, zaboga, kisele su mu. Ja ih spremam jako retko, ne znam ni sama zašto. 
Nije zbog stolnjaka i zbog toga što je deka uvek jeo iz onog jednog očukanog tanjira. Nije zbog toga što su savršene bile samo u sosu od paradajza koji sam brala u pradedinoj bašti, vreo i crven kao krv, mirisan i blagosloven kao rođena zemlja. 
Ne znam zbog čega. 
Sve manje imamo vremena za obične ručkove. Jer ambicije nam uzimaju dušu, siromaštvo nam izjeda život kao što ga bogatstvo truje nepotrebnostima.
Sve više stvari želimo, sve manje stvari imamo, a tako nam je malo potrebno.
Jedan sto i porodica da sedne oko njega. Jedan servis očukani, jedna kecelja puna paradajza, jedan struk peršuna, jedan prozor, jedna jesen, jedna beskonačna ljubav i jedan obični dan.

Ako volite da čitate moje pričice, označite da Vam se dopada ova stranica :-) Roman "Mučitelj" potražite na Beogradskom sajmu knjiga ove jeseni!

 

Jednostavna čorba od celera i krompira


Sastojci :

1 glavica celera srednje veličine
3 krompira srednje veličine
1 koren paškanata
2 čena belog luka
2 kašike putera
1 čaša kisele pavlake ( 180-200 ml. )
1 žumance
so 
biber
oko 1 litar vode
sveži peršun ili mirođija
malo limunovog soka po ukusu


Ugrejte puter i jako, jako kratko propržite sitno seckan beli luk. Nekoliko trenutaka je dovoljno, da luk ne bi postao gorak. Ako imate onu spravicu kroz koju se luk protisne pa bude još sitniji, iskoristite je. Ja je (još) nemam :-).
Dodajte u šerpu toplu vodu i sitno seckani krompir, celer i paškanat. Kuvajte dok povrće ne bude sasvim meko i pazite da voda jako ne uvri, dolivajte po malo da uvek bude otprilike litar tečnosti. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kada povrće omekša izvadite ga iz čorbe i propasirajte pa vratite u čorbu. Vratite sve u šerpu i kuvajte još malo dok pomešate pavlaku sa žumancetom. Dodajte pavlaku sa žumancetom i promešajte te kuvajte još par minuta. Pospite seckanim peršunom ili mirođijom a limunov sok, ako volite, dodajte u čorbu kada je servirate.




Bakine i moje ćuftice

200 gr. mlevenog junećeg mesa
 200 gr. mlevenog svinjskog mesa
nekoliko sitno seckanih listića pančete
1/2 kašičice belog luka u prahu ( ja volim da ga koristim u ćuftama jer tako na kraju dobijem potpuno kompaktnu masu. Vi, naravno možete da iseckate čen ili dva belog luka )
1 kašičica soli 
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 okrajak hleba, odgovara možda gramaži 2 deblja parčeta
100 gr. kisele pavlake
 malo putera ili ulja za prženje
suvi bosiljak po ukusu



Pomešajte sve sastojke ( hleb, naravno, prethodno pokvasite vodom i dobro iscedite ). Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu masu. Kada se to desi, ugrejte maslac i pržite ćuftice dok ne porumene sa svih strana pa ih prebacite u vatrostalnu posudu ili neku drugu koja može u rernu. 

Sos :

1,5 kg. zrelog, slađeg paradajza
2 ravne kašike brašna
1 kašika meda
1,5 kašičica soli - prilagodite svom ukusu
sveži ili suvi bosiljak

 Paradajz operite pa kuvate u vreloj vodi dok se kožica ne podigne kako biste mogli da ga oljuštite. Izvadite ga iz vode i prohladite pa oljuštite. 
Na puteru na kom su se pržile ćufte ( ako je potrebno, dodajte još malo ulja ili putera ) propržite brašno kao za zapršku ( treba da bude bez grudvica ali da ne porumeni jako ) pa sitno isečeni paradajz, zajedno sa unutrašnjim delom i semenom ubacite u šerpu. Posolite i kuvajte :-).
Potrebno je da se zapremina smanji dvostruko, ovaj sos neće baš brzo biti gotov. Dodajte bosiljak, prelijte preko ćuftica kroz cediljku da biste izbacili semenke i stavite u rernu ugrejanu na 200 stepeni i pecite oko pola sata do 40 minuta nepoklopljeno.
Poslužite uz prilog po izboru.


* Ovaj sos je malo ređi i ja ga volim takvog. Ako volite gušći sos dodajte u startu malo više brašna.

2 коментара:

  1. Kako samo greje (dusu) tvoja prica i ove fotkice, najlepsi je rucak kada su svi ukucano okupljeni zajedno sa stolom... cuvam takve trenutke u lepom secanju.:)) p.s. nekako sam sada cak i ogladnila...:)))

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)