среда, 18. септембар 2013.

Mirine majonez-veknice

  
Nisam ja naročito druželjubiva osoba. Samo kod kuće, sa svojima, mnogo pričam. Među manje poznatima ćutim kao zalivena. Znam da su ljudi svakakvi. Surevnjivi, okrutni, samoživi i zavidljivi. Otrovni bez razloga. 
Mirnija mi je glava kada sam od njih daleko. Mirniji mi je san.
Pesimista i mizantrop, reklo bi se. 
Ali nisam. Verujem i dalje u dobre ljude ( i ne tvrdim nipošto da sam sama takva ). Ne čini me tužnom to što su retki. Bez neke gorčine i tuge prihvatila sam to. Ne može svuda da bude kao kod kuće.
Od kada pišem ovaj blog, upoznala sam puno ljudi, neke  i lično. Nekima sam u međuvremenu već zaboravila imena.
Bez razloga, ošamarili su me neki neznanci, onako, u prolazu. Našla sam im se na putu. 
No neki su me neznanci odlučno i srčano pogurali napred. I za razliku od onih prvih, prestali istog trena da budu neznanci.

Hvala, gospođa-Miro što ste mi dozvolili da objavim ovaj recept na svojoj strani.
Kada sam upoznala Mišu, njegova svakodnevna večera bio je tost hleb sa pečenicom i majonezom. Majonez sam upornim nastojanjima trajno udaljila iz kuhinje. Nisam ga nikada volela, nismo ga kod bake nikada ni jeli. Koristim ga samo kada baš moram, a to znači kada me Miša onako molećivo pogleda jer mu se jede ruska salata :-). Ali ovaj recept mi se dopao na prvo čitanje, kada ga je Mira objavila na jednoj od divnih kulinarskih facebook grupa. Malo sam sve izmenila, u stvari, spremila sam testo kako uvek radim, samo sam, prema Mirinom receptu,  dodala  ne neku preterano veliku količinu majoneza.

Mirisna zlatna peciva velikodušna u svojoj mekoći, kao što je velikodušna osoba koja nam je poklonila ovaj recept. A velikodušnost je jedna od najlepših ljudskih vrlina. Nema bez nje istinske dobrote jer onaj koji nije spreman da daje drugima u stvari ih i ne voli. A bez ljubavi je svaka vrlina lažna.
Ja, eto, prenosim ovaj recept vama. Zato što vas volim :-). A ako vam se sviđa, vi ćete da prenesete dalje, kao što se uvek zbiva u ovom našem svetu, u kom smo povezani ponekad tim deljenjem a da i sami ne znamo.
Kako se divno peva u jednoj troparu - "zabadava ste dobili, zabadava dajte drugima". 


Kao što sam Vas već obavestila, ako Vam se dopada moje pisanije, svratite na "Mučitelj",   i svakako na Beogradski sajam knjiga, od 20og oktobra :-).
 Sastojci :

500 gr. mekog brašna
3 kašičice meda
2 kašičice soli
oko 250 ml. jogurta
100 gr. majoneza
1/2 svežeš kvasca ( 20 gr. )
4-5 kapi jabukovog sirćeta
50 gr. putera - za premazivanje



Ugrejte jogurt tako da bude mlak pa izdrobite kvasac unutra, poklopite i ostavite da odstoji dok se kvasac ne podigne, desetak minuta. U brašno stavite sve ostale sastojke pa dodajte jogurt sa kvascem i promešajte. Ako je potrebno, dodajte toliko brašna ili jogurta da biste dobili meko testo koje se ne lepi za ruke.  Umesite kratko i formirajte kuglu pa stavite na toplo mesto da naraste 20tak minuta. Posle tog vremena premesite testo pa ga ostavite da narasta ponovo oko pola sata.
Obložite pleh od rerne papirom za pečenje. Od testa otkidajte komade veličine po želji, formirajte male valjke i ređajte ih jednog do drugog. Premažite svaki sa malo putera i pecite na 200 stepeni oko 35 minuta.
Veknice treba da porumene, dobiće jako lepu zlatnu boju kada budu gotove. 
Kada ih izvadite iz rerne, premažite ih puterom ponovo. 
Tople veknice su neodoljivo meke, ali i sutradan su prilično fine, idealne da ih premažete puterom, sirom ili nekim slasnim dzemom.

28 коментара:

  1. neobičan recept. Veknice odlično izlgedaju :D isprobaću. Moji baš vole peciva. :* te . Pročitala sam na fejsu rečenicu : radi ono što želiš, jer će ljudi i ovako i onako pričati !" Ne možemo se svakome svideti , a i kada bi to bio slučaj - nešto ne bi bilo u redu :D .Nismo svi isti...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma nemam ja problem da se ljudima nešto što radim ne sviđa, ili da im se ja ne sviđam. Smeta mi način na koji to stavljaju do znanja, smeta mi uopšte što stavljaju do znanja, kad je najlakše ignorisati, zaobići. Smetaju mi neosetljivost i nekultura. Zašto rastužiti drugoga ako ne moramo ?
      A hvala :-) I mi volimo peciva :-).

      Избриши
  2. Privukla me je boja, a sad vidim da im je i sastav odličan :) Probaćemo :)

    ОдговориИзбриши
  3. Prvo, ako ti je za utehu, nisam ni ja mnogo pričljiva, a delujem da jesam. :)
    Drugo, radi ono što voliš i ne obaziri se na to šta drugi kažu ili ne kažu. Ako obraćaš isuviše pažnje, poješće te sve to, a veruj mi da nije vredno tvog unutrašnjeg mira.
    Što se veknica tiče, meni izgledaju fenomenalno, volim ja te takve. :) Idu na listu za isprobavanje. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :-).
      Izgleda da je problem u tome što sam ja navikla da mi ljudi ono što im se ne dopada kažu na neki pristojan i lep način. Treba da naučim sad to da nemaju svi vremena za mene kao što imaju mama, Miša i ostali dragi ljudi :-). A sasvim si u pravu, taj unutrašnji mir, bar ljudi kao ja, izgube lako, a vredniji je od tih nekih usputnih stvari.

      Избриши
  4. U veknice ide majoneza????? Molim odgovor....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, kao što piše u receptu. Ni meni to samoj ne bi nikada palo na pamet, ali primamilo me da isprobam.

      Избриши
    2. Hvala puno .....

      Избриши
  5. Ti si jedna predivna osoba, jako sam srecna sto sam te upoznala i to ne samo virtuelno. Plus si izuzetno talentovana, a to ce svet tek da sazna. Ko zeli da te povredi, pokazuje samo kako je zloban. Nemoj da se obazires na to, bice ti lakse. A ova peciva su sjajna, iako majonez i ja koristim u vrlo ogranicenim kolicinama i jako retko. Evo meni domaceg zadatka!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo na svemu. Ti si jedna od osoba zbog kojih neću nikad da zažalim što sam počela ovaj blog :-).

      Избриши
  6. Tajana baš mame! Čudniji recept skoro nisam videla :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala:-). Iskreno, nisam ni ja. Inače nešto ne padam u iskušenje da isprobam svakorazna čudesa, ili nemam sve sastojke i nije mi lako da nabavim, ili je priprema teška a ovo je nekako jednostavno a neobično. :-)

      Избриши
  7. Kao i uvek, daj da se osvrnem na uvod.
    Draga Tajana, ovo kažem baš ovako kako jeste napisano, nemoj se mnogo obazirati na loše ali ga se čuvaj. Uvek se čuvaj lošeg (glasa, sna, jela, čoveka)! Dobro, neki bi rekli strada od lošeg ali ne, nikada dobro neće stradati. Ono se samo istroši i presahne kada i onaj ko ga nosi nestane. Ali, obnavlja se. Smatram da je najlepši dar koji čovek može da primi - dobrota. Ona dobrota, koja se pri izgovaranju same reči suzama zaliva. Ta, topla, dirljiva, istinita, suštinska i trajna DOBROTA! Čovek koji je dobar ima mnogo ljubavi u sebi. Tvoj blog je jedna riznica umeća (pisane reči i recepata) i značajno različit od većine drugih blogova.
    Ovo testo zvuči interesantno, iako mi majonez "ulazi" u frižider 2-3 puta godišnje:) Zabeležiću, pa ako probam javljam za utiske.
    P.S. Pozdrav i za g-đu Miru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, ja bih rekla da čovek koji ima ljubavi u sebi je dobar. Ne znam sad da li je različito to što kažemo ti i ja, ili je u stvari isto:-).
      Hvala ti. Ponekad, kad ovako nešto pročitam, shvatim da sam u stvari detinjasta što pridajem toliko značaja nekim lošim stvarima/ljudima, a ima dobrote puno oko nas.
      Kod nas majonez pred Novu Godinu, Miša je navikao da tada jede tu rusku salatu, i kad baš ne mogu da ga izbegnem u nekoj salati. Ne znam ni što ga ljudi vole, onako ljigavog i masnog :-).

      Избриши
  8. Iako te nisam upoznala lično,kroz ovaj blog i pričice,zavoljela sam te jako. Iako sam starija od tebe (prestajemo sa persiranjem :))sebe smatram itekako djetinjastom što upravo i ja pridajem značaj lošim ljudima i onome što kažu,urade,povrijede. To smatram svojom velikom manom. Dakle,nisi sama, a kada pročitam sve ove komentare shvatim da itekako ima divnih ljudi, nije još ovaj svijet otišao u propast :)
    Probaću ovaj recept,baš me zanima kako se taj majonez "snalazi" u tijestu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo to je i moj utisak:-), samo treba da obraćamo više pažnje na lepe stvari i dobre ljude. Hvala mnogo, svako lepo osećanje uzvraćam istog trena :-). Majonez se snalazi bolje u testu nego ja među ljudima, to je sigurno :-).

      Избриши
  9. Deluju malo neobično, ali ako se setimo da je majonez zapravo kombinacija jaja i ulja, to mu dođu sasvim uobičajeni sastojci, samo pojednostavljeni...
    A tvoja pričica me podsetila na jednan stih koji mnogo volim...
    "..i nastoj lepu reč da sačuvaš, jer ljudi svakojaka zla smeraju lepoticama.."-Marija Knežević
    Em si pametna, em si talentovana, em neobična, em lepa...a puno je malih ljudi, sitnih duša, prostote, kojima baš takve osobe smetaju...nađi način da te ne dotiču,( imaj svoj mali svet i oko njega Kineski zid) nisu vredni nijedne emocije..Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, u stvari, za majonez si u pravu, ovo je neka instant varijanta u stvari običnog testa:-).
      Eh, sad, teško da sam sve to što si pobrojala :-) ali činjenica je da sam sam bar naučila da ljude ne povređujem bez preke potrebe ( a najčešće povredim neke drage ljude, kada je neophodno da se kaže neka neprijatna istina, uglavnom mene, što kaže baka, prvu zasvrbe usta ). Trudim se da nađem tu varijantu, da me ne dotiče ništa osim lepih stvari.

      Избриши
  10. Puter je samo za premazivanje? Ne ide 50 grama u testo, pa plus za premazivanje?
    Mislim da cu sutra ovo probati. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tačno, puterom se samo premazuju. Možda nisam to u receptu dovoljno jasno napisala, sad ću da popravim.
      Nadam se da će Vam se dopasti :-).

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)