уторак, 15. октобар 2013.

Budimski štapići



Juče sam se posvađala sa Mišom. Znate, meni je jezik brži od pameti. Prvo kažem zlu reč, onda stignu suze a pamet se javi na kraju. 
Od detinjstva sam takva. Ja ovde već mesecima pišem o svojim osećanjima, o sećanjima i nekim tugama. Često pišemo o stvarima koje ne spominjemo.  To su moja tajna osećanja, teško  se varate ako Vam se čini da sam dobra, plemenita i osećajna osoba. Svakodnevno, ja sam preozbiljna, zatvorena i retko pričam o sebi, čak i sa najbližima. Vrlo gruba i drska umem da budem, rastužim sve oko sebe zbog sitnice a onda, šta mogu  nego da plačem?
Nikada se ne durim. Koliko god teške bile izrečene reči, ja ljudima koje stvarno volim odmah opraštam, i pre nego što oproštaj traže. Ali Miša nije kao ja. Njemu treba malo vremena. A meni je to vreme baš grozno.
Pođem u kuhinju, ne mili mi se da radim. Uzmem knjigu, ne čita mi se.
Kada gledate da vaše  stvari, vaš zajednički život, vašu prošlost, vašu ljubav u sitnim detaljima svakodnevice, shvatate odmah, neopozivo i prebolno da je svaki izgubljeni trenutak greh, da je svaki časak ljutnje otimanje od vaše sreće. 
 Prespavala sam ceo dan. Pred veče smo se pomirili.
Eto, jedan smo dan ubili ćutanjem. 
Besmisleno. 

Pregledam sad  recepte koje još nisam objavila, već par dana ne kuvam, bolesna sam i slaba. Možda i primećujete da pišem rasejano, sve me boli. 
Naleteh na ove štapiće. I setih se, tako je skoro bilo, mirisali su neodoljivo po celom stanu. Miša je na poziv tog mirisa odmah ustao i došao u kuhinju :-).
Rekao je  tada da je  ovo najlepše pecivo koje sam ikada napravila, a i danas stoji iza tih reči.
Mislim da se on najbolje razume u istoriju, klasičnu muziku i hranu:-), zato mislim da je to značajna preporuka.
 Priznajem, razume on dobro i mene. Da nije tako, davno bih već otišla,  kao što uvek bežim od ljudi koji nisu spremni da praštaju, od ljudi koji nikada ne kažu "izvini", od ljudi koji ne mogu da shvate moju narav koja je preka samo s jeseni dok umiru bakarne boje života i sećanja  u mojim zenicama.



 22. oktobra u 14 h na štandu Beoknjige, u 16 h na štandu Novog književnog kruga, i 27. oktobra u 15 h na štandu Novog književnog kruga   u hali 1 na Beogradskom sajmu knjiga potpisivaću svoj roman " Mučitelj", svi ste pozvani da se upoznamo :-)




Sastojci:



600 gr. brašna + još par kašika ako je potrebno da umesite nelepljivo testo

20 gr. kvasca

2 pune kašičice soli

 malo sirćeta

100 gr. putera

50 ml. mleka + koliko je potrebno da dobijete fino, malo tvrđe testo, jer ovo testo nema teksturu onog mekog, kiselog. Nakon napomene drage čitateljke, proverila sam recept i ovog puta se pokazalo da je potrebno dodati nešto mleka kako bi testo moglo lepo da se umesi. Nemojte da preterate, kako ne biste morali posle da dodajete još brašna.

2 kašičice meda

100 gr. budimske kobasice

100 gr. kačkavalja


Mleko ugrejte da bude mlako sa medom pa dodajte izmrvljen kvasac i ostavite da nadođe. Brašno izmešajte sa solju i dodajte sirće, rendani sir i sitno iseckanu kobasicu. Dodajte i maslac isečen na kockice. Na kraju umešajte mleko sa kvascem pa umesite fino, nelepljivo testo. Ostavite da narasta nekih sat vremena na toplom mestu. Nakon isteka tog vremena, istresite testo na pobrašnjavljenu površinu i podelite na desetak loptica pa od svake između dlanova formirajte dugački štapić. Možete da napravite više loptica ako imate strpljenja da pravite jako tanke štapiće. Stavljate svaki na pleh od rerne pokriven papirom za pečenje.

Još:

1-2 kašike putera

Premažite štapiće puterom ( možete da premažete i jajetom preko putera ) pa pospite susamom i pecite na 180 stepeni oko pola sata.
Lepi su i topli i hladni, a ukusni su i sutradan pa i preksutra.



28 коментара:

  1. Joj, lepote! Što ja volim ovakve grickalice, čudo jedno. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Srećno sa dijetom :-)))). Meni su se na vrh glave popele...polako popuštam i shvatam da treba da se vratim i budem ono što sam bila :-). Bitno je da može bar ujutru :-P.

      Избриши
  3. Žao mi je zbog te vaše male svađe, ali i to je deo života,samo treba naučiti da se oprosti i da se zna reći "izvini,pogrešila sam "
    Štapići izgledaju jako lepo, meni peciva su sva lepa.
    Čestitam na izdavanju tvoje knjige, na žalost, ja sam daleko da bih mogla i lično da te upoznam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam. Ja sam to juče rekla Miši, njemu te svađe padaju jako teško, ali ja na to gledam kao na nešto što je prolazno, a ljubav je konstantna.
      Možda bude ipak nekad neke prilike da se upoznamo, a Vas upoznati bi svakako bila čast :-).
      <3

      Избриши
  4. Ovo deluje baš njamiii :) Hvala za recept, isprobaće se!

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Hvala najlepše, uzvraćam pozdrave i nadam se da će Vam se dopasti :-).

      Избриши
  6. Belezim receptic za probu, nacisto ste me "zarazili"sa tim grickalicama u poslednje vreme... zelim ti da brzo ozdravis i da uzivas na tvojoj promociji na sajmu.:)) ljuuubac...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Lana :-) I ja sam samu sebe "zarazila", otuda mi teže pada što ne mogu bap mnogo da petljam po kuhinji ovih dana :-P Ali malo mi je bolje, konačno.

      Избриши
  7. Eh, ljubavne zavrzlame:) Ja sam, evo, skoro deset godina sa mojim mužem a i dan-danas ako se desi da se nešto ne razumemo i zato pokačimo plačem kao malo dete. Takva sam samo kada je on u pitanju, nešto mi je nenormalno teško kad pomisli suprotno onome što sam rekla ili prosto, naiđe takav dan da nam pomrsi sve konce. Ja ne mogu da ćutim i spavam dok ljutnja prođe, dobro je što ti možeš da iskuliraš i sačekaš da sve od sebe prođe. A, štapići su stvarno mnogo fini, ne sumnjam u Mišin sud da je ovo tvoje najbolje pecivo:)))
    Želim ti da se što brže oporaviš:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam se u početku odmah pakovala :-P, jednom sam u ponoć išla peške od stana u kom smo bili, kod njegovih, do studentskog doma, pa sam se posle deset minuta u domu vratila :-P. Umem da budem baš plahovita, a Miša mnogo ćuti i nervira ga kad ja forsiram "razgovore pomirenja" tako da sam nekako shvatila da je najbolje da se malo povučem i sve se slegne.
      Hvala ti, malo je bolje, valjda me popušta ovo čudo.

      Избриши
  8. Naravno da ste se pomirili, a ti si se sekirala ceo dan, zar ne? Tako i ja... Kad se posvadjamo, hocu istog trenutka da se i pomirimo i sve loše zaboravimo... A ne ide uvek tako, naravno... Ponekad se ljudima izvinjavam i kad nisam kriva, samo da ružan trenutak što pre prođe...
    Štapići su divni!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam odrasla uz baku koja se durila za sve i svašta pa sam se i ja tako izvinjavala i kad sam kriva i kad nisam...kako sam starija, sve mi je teže da se izvinim kada ne mislim da treba, ali svaki put se previše uživim u svađe koje su u stvari toliko bespredmetne da se čovek stvarno pita šta mu bi...
      Hvala ti <3.
      Tražila sam juče kod tebe onu tortu od cvekle, čokoladnu, i nisam mogla da je nađem :-X. Sad kad sam videla komentar setih se da mogu da pogledam i na Kulinarici, jej :-D.

      Избриши
  9. Hvala na odličnom tekstu. Odličan jer je iskren. Puno toga prepoznajem i kod sebe. Riječi mogu jako raniti, zar ne? I ja sam koji puta brža na jeziku. Pričam, a znam da ne bih trebala:) I ja sam bolesna ovih dana, pa znam kako je to. Ozdravimo što prije!
    Ovi štapići predivno izgledaju, a posebno mi se sviđa što si spojila malo drukčije okuse, med, salamu .... Bilježim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti :-).
      Mene tako kad uhvati da pričam tačno znam da treba da stanem ali prosto se ne da :-D.

      Избриши
  10. Tacno. Post je odlican jer je iskren. A stapici su bozanstveni, probacu recept to je sigurno!

    ОдговориИзбриши
  11. Da nije malo 50 ml mleka? Recept mi se čini odličan, da nije 250 ml?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne, ne, nikako. 50 ml. zato što ovo testo nije ono klasično, kiselo testo koje je meko i podatno, recimo za razvijanje oklagijom, već je više nalik nekom prhkom, mada nije ni sasvim prhko jer ima kvasac. Kačkavalj, masnoća kobasice i posebno puter koji utrljate u brašno i koji dok mesite treba da se otpusti i istopi uz ovo malo mleka taman naprave jedno takvo testo kakvo treba da bude ( ono i inače manje naraste nego pravo kiselo testo ).
      Međutim, ako Vam se ipak učini da masnoća nije pokupila svo brašno ( ali mesite malo duže, dok se ne zagreju svi sastojci, posebno puter ) ni nakon što se puter otopio svakako možete da dodate toliko mleka da se formira testo, ali 250 ml. bi ipak bilo previše. Tako da nije greška u receptu, ali opet nisu ni sva brašna ista pa svakako dodajte malo mleka ako bude potrebno da se sve poveže u nelepljivo testo. Ja sam radila sa tih 50 ml. Ovakva testa često kada počnete da mesite deluju pogrešno ali to je samo zato što su sastojci hladni. Ja sam par puta u prhka testa za pite uspaničena prerano dodala tečnost i napravila problem :-). Nadam se da sam pomogla i da će biti sve u redu ako odlučite da spremite ovo pecivo.

      Избриши
    2. ok, hvala, isprobaću sigurno!

      Избриши
    3. Nema na čemu, nadam se da će da bude u redu.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)