четвртак, 10. октобар 2013.

Fatalna torta


Bliži se BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA! Obeležite da Vam se dopada ova strana  ako želite da pratite novosti u vezi sa   romanom "Mučitelj" koji će biti dostupan na sajmu!   


Kad želite da ugostite nekog zbilja posebnog. Kada Vam dolazi u goste neko tako važan da je svaka greška nedopustiva. Kada sa  istinskom ljubavlju i pažnjom vrata Vašeg doma otvarate iako ste tek čuli škripanje ulaznih vrata u zgradu. Kada Vam ništa nije teško osim pronalaženja idealne tortice za jedno toplo, mirno i blaženo popodne. Kada Vam već kuca na vrata najvažniji gost, kada znate da niste pogrešili, kada taj jedan mirišljavi detalj, eto, ta crna, čokoladna torta donese radost i zadovoljstvo i dan ionako prelep. Kada Vam se ukaže prilika da bar jednom i bar nečim pokušate da uzvratite...nekome ko Vam je sve dao.
Kada Vam dolazi mama :-).

Ova je torta bila moj izbor. Mama nije luda za čokoladom ali sam znala da će u kombinaciji sa sirom u  ovoj kremastoj mirišljavoj poslastici da  je obraduje i podseti na  to da čak i one stvari koje ne volimo previše na nekim posebnim mestima, u nekim posebnim susretima, u zagrljaju nekih posebnih mirisa mogu da nam osvoje srca. 
Jer, znate, ni ja ne volim čokoladu preterano. 
Ali nam je tog dana ova torta. Bila savršena. I baš nam nijedna druga ne bi bila tako savršena.




Sastojci :



Testo 
  ( moje standardno, jednostavno je, vazdušasto i sočno, uvek kada sama kombinujem koristim ovaj recept - posle ga dodatno aromatizujem )

8 jaja
16 kašika šećera
8 kašika vrele vode
8 kašika ulja
8 kašika kakao praha
8 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo

Ne odvajajući belanca od žumanaca sa šećerom jaja umutite u penastu svetlu smesu. Dodajte im vodu pa ulje i onda kratko mikserom umešajte brašno koje ste pomešali sa praškom za pecivo i kakaom. Izlijte u okrugli kalup prečnika oko 26 cm pokriven papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni oko 25 minuta ( proverite čačkalicom nakon 20tak minuta ). 
Ispečeno testo ohladite, izvadite iz kalupa i presecite horizontalno da dve kore.


Fil :

6 jaja
200 gr. šećera
150 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. nekog neutralnog krem sira ( ja sam koristila ABC sir jer me je mrzelo da skoknem do mlečne prodavnice. Istražite, u takvim radnjama ima vrlo povoljnih i zanimljivih mlečnih proizvoda, pa i krem sireva stvorenih za poslastice :-) )

Umutite jaja sa šećerom penasto pa ih stavite na paru i kuvajte dok se ne zgusnu kao za svaki fil, tako da varjača ostavlja dugotrajniji  trag kada je provučete kroz smesu. Kada bude dovoljno gusto skinite sa vatre i dodajte čokoladu pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se fil prohladi pa tek tada umešajte sir. On će donekle da razredi fil, zato, kada sve bude homogeno ostavite fil da odstoji u frižideru dok ponovo ne očvrsne. 



Za natapanje kora

200 -250 ml. mleka
2 kašike vanilin šećera
anis u semenu ili u prahu ( ne zvezdasti ) - dodajte po ukusu, ja stavim i po pola šake :-)
malo cimeta
6 kašika likera od kafe  ( recept za isti uskoro stiže na blog )

Prokuvajte kratko sve sastojke za preliv i ako ste koristili anis u zrnu procedite, prohladite malo  pa četkicom ili kašičicom natopite donju koru, premažite je polovinom fila, stavite drugu koru i natopite je pa premažite ostatkom fila i ukrasite po želji, ili samo fino izravnajte fil. 



* Tortica na slici  pravljena je sa duplo manje sastojaka, prelivena je tzv. geliranim višnjama. Mama mi je to donela kada je dolazila u Beograd, kupila je u nekoj od tih mlečnih prodavnica u Kraljevu, baš se tako zovu i jako su zanimljive, pretpostavljam da je samo želiran sok višanja sa plodovima ali je tekstura savršena, kao i balans kiselosti i slatkoće.



 

18 коментара:

  1. Divno, imam pozamašnu količinu anisa...i ovo ću da isprobam.A racept za liker od kafe molim što pre, nemoj da te stisnu obaveze oko Sajma pa da čekamo sto godina. I to mi baš treba.Eto, samo izvoljevam.Blago tvojoj mami. Ne zbog torte. Zbog tebe i tolike tvoje ljubavi.

    ОдговориИзбриши
  2. Obećavam liker najkasnije sutra :-) nešto sam danas kao udarena u glavu, valjda sam se konačno naspavala pa mi sve čudno. :-P
    A za ovo drugo...pa...jeste da ja nju i Vanju i baku mnogo volim ali imam svoje trenutke...umem ja jako surova da budem.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман10/10/2013 01:36:00 PM

    Obožavam torte koje mogu i bez miksera da se spreme, tj. ne mora da se muti belance u šne <3 Hvala :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja volim bez miksera ali ovde ipak mora malo zbog jaja. Doduše, može i žicom ali malo je teže :-D.
      Nema na čemu :-).

      Избриши
  4. Ima li neka opcija bez likera? Zvuci sjajno,a taj preliv sa visnjama jako lici na ono sto pravim za moju schwarzwaldicu...

    ОдговориИзбриши
  5. Ima li neka opcija bez likera? Zvuci sjajno,a taj preliv sa visnjama jako lici na ono sto pravim za moju schwarzwaldicu...

    ОдговориИзбриши
  6. Ima li neka opcija bez likera? Zvuci sjajno,a taj preliv sa visnjama jako lici na ono sto pravim za moju schwarzwaldicu...

    ОдговориИзбриши
  7. Ima li neka opcija bez likera? Zvuci sjajno,a taj preliv sa visnjama jako lici na ono sto pravim za moju schwarzwaldicu...

    ОдговориИзбриши
  8. Ima li neka opcija bez likera? Zvuci sjajno,a taj preliv sa visnjama jako lici na ono sto pravim za moju schwarzwaldicu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja tek treba da pokušam da pronađem sama neki balans sastojaka i probam da napravim sama taj preliv.
      Bez likera može, svakako, samo količinu likera zamenite kuvanom proceđenom crnom kafom ( a možete to i potpuno da izostavite ako ne volite kafu ).
      Hvala :-).

      Избриши
  9. Stvarno je fatalna.Da nisi spomenula sir, uopste ne bih provalila po teksturi koju vidim... Inace, sir u kolacima ne ljubim ali za ovo bih se "zrtvovala":))) Nadam se da ste se lepo druzile dok ti je mama bila u poseti:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-). Jesmo, ali kratko. Nema veze, doći će mama opet krajem meseca. Problem je što mi nemamo spavaću sobu i sa prostorom baš imamo nezgodu. Ni ja ne volim sir u kolačima! Posebno kad se dosta oseća, ali ovde je samo malo sredio teksturu a ukusa i nema, kao i većina itih sirića bljutavih :-P.

      Избриши
  10. Opasno dobra torta, a fotke fatalne...pozajmila sam jednu za Pinterest, psssst.;)))

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман4/24/2014 12:48:00 PM

    Torta je odlicna, ali mene su zaintrigirale ove visnje, ja ih imam iz kompota, i to sa kosticama, prvo nisu toliko slatke, a drugo izmucila bih ih i iscedila da ih odvojim od kostica. Posto sam iz Vrnjacke Banje, a cesto sam u Kraljevu u kupovini, da li mi mozes konkretno reci gde mogu ove gelirane visnje da se nabave? :)
    Pozdrav i hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mama ih uvek kupuje u tzv. mlečnoj prodavnici kod male pijace ( dakle, kod žute crkve Svete Trojice pa još gore ), na vrhu Kraljeva, što baka kaže. Na staklu piše baš Mlečna provdavnica, imaju sir, mleko, nekad neku ribu, to je radnja na istoj strani kao i pijaca. Imaju i gelirane jabuke nekad ali one nekako nisu lepe. Bar nama. Jesam li pomogla :-)).

      Избриши
  12. Анониман4/24/2014 08:53:00 PM

    Jesi, sigurno cu pronaci. Pa kad napravim tortu i isprobam te proizvode javljam utiske. Hvala najlepse! :)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)