субота, 5. октобар 2013.

Žuta krem torta

  
Bliži se BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA! Obeležite da Vam se dopada ova strana  ako želite da pratite novosti u vezi sa   romanom "Mučitelj" koji će biti dostupan na sajmu!  

 Napuštam vas opet na nekoliko dana. Pretpostavljate gde idem :-).
Tamo gde jedino i idem.
Idem da vidim kakvo je moje selo ove jeseni, kakva se to siva magla vuče mojim livadama, kakve su to kiše što šušte u granama oraha, kakva je to tužna pesma smrznutih, gladnih ptica.
Idem da vidim očima i srcem da se nisu promenili ni mesečina ni oblaci ni kiše. Idem da zaronim u svoj detinji jastuk.
Traju ti trenuci kao treptaj oka, a sav život staje u njih. Sa svim gorčinama i slastima, sa gresima i kajanjima. 
U jedan treptaj oka može da stane sav ljudski život. A opet, kada Vam puknu pred očima nebesa i polja, sve izgleda nepregledno kao onaj život koji imate u sebi, kao večnost sećanja i  ljubavi koji ne mogu nikako stati ni u neku neotkrivenu i večnu vasionu. 
Čovek je zagonetka samom sebi. Sve ostalo zna o njemu istinu. Zato nas poljane, kiše i vetrovi miluju tako saosećajno. Previše je života u nama, a on sav može da se skupi u jedan treptaj oka, u jednu tihu, plavu noć, u jednu hladnu jesen. 
U pesmu, u reč, u suzu.
Nesaglediv, večan, nepregledan, čovek je  istovremeno mali kao rečni kamenčić u talasima reke koja teče. 
 I nose nas ti talasi...nose i mene. 
Ovde i tamo, sa srcem na oba mesta, radujem se odlasku i radujem se povratku istim žarom. Žarom spoznaje da će i moj boravak tamo, i moj boravak ovde, i moj boravak na ovom svetu proći brzo i lako, kao jedan treptaj oka. 

Bezbroj slika u jednom času. Hristovo lice na bledoj ikoni osenčeno srebrnim svetlom noći, mamin stari medvedić kojim se sada Tristan igra. Jutarnja svetlost u staklu, autobusi, stanice, kišobrani...
I neke zagonetne slike, ne znamo im poreklo ni značenje ali nas posete pre spavanja. Neke kuće, neka lica. 
I neke neželjene slike. Trenuci u kojima smo bili nesrećni. 
I sve stane u treptaj oka, u onaj jedan tren kada se trgnem iz sna i shvatim da sam već u svom selu. 
A onda mi pred očima pukne vidik čitavog života. Moje ovde i moje tamo uvek su samo jedno.
Moja porodica. I ovde i tamo. 
Najintimnije, to sam ja. To je ono što volim. To je jedina slika vredna tog jedinog i poslednjeg treptaja u našem kratkom životu. 


 Sastojci:

 Pred odlazak najviše volim da Vas počastim torticom :-)
Ova torta je fina i stoga što možete da je spremite i u tamnoj varijanti ( sa tamnom čokoladom ) a možete da koristite i belu. Možete i pomorandžin sok da zamenite nekim drugim, po volji Vam. 



8 jaja  
180 gr. šećera

100 gr. brašna

50 gr. čokolade - bele ili crne, po volji Vam, ja sam, očigledno, koristila belu :-)

1 kašičica praška za pecivo

1 kašika ruma
malo soli

Umutite belanca sa malo soli u čvrst sneg pa dodajte jedno po žumance, otopljenu i malo prohlađenu čokoladu, rum i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ovo su sastojci za dve kore, ja Vam preporučujem da ih pečete i mutite jednu po jednu. Pecite u okruglom kalupu promera  otprilike 26 cm ( pokrijte dno papirom za pečenje. 
Ja sam spremala duplo manju tortu pa sam ispekla odjednom i presekla koru na dva dela, ali to je bilo moguće jer je prečnik testa bio mali pa sam lako mogla da ga podelim. Mislim da je kod veće torte mnogo jednostavnije da najpre umutite jednu koru od 4 jajeta, 90 gr. šećera, 25 gr. čokolade, 1/2 kašičice praška za pecivo, malo soli i ruma, pa da nakon toga umutite i ispečete drugu koru od istih sastojaka. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.


Fil:



1 l mleka

4 jajeta

7   punih kašika gustina - u originalnom receptu  piše da se fil kuva sa 4 kašike gustina. Meni je prvi put kada sam spremala tortu bilo premalo i fil je bio redak

300 gr. šećera - u originalnom receptu stoji da u fil ide 200 gr. šećera. Meni je torta prvi put bila potpuno neslatka. Ovo je minimum šećera koji sam dodala da bi torta bila slatka. Ako volite kolače koji su jedva sladunjavi, možete da pratite i taj originalni recept, ja volim slađe kolače

100 gr. čokolade - bele ili crne - ja sam ovog puta  i u fil stavila belu čokoladu

250 gr. putera + 50 gr. šećera u prahu

100 gr. sitno seckane čokolade - predlažem Vam mlečnu jer je slađa i mekša

100 gr. seckanih oraha
 3 kašike vanilin šećera


Mleko sa polovinom šećera  i vanilin šećerom stavite da se greje na pari ( u veću šerpu koju ste do polovine napunili vodom ). Jaja umutite sa gustinom i ostatkom šećera kratko mikserom pa sipajte u proključalo mleko i kuvajte dok ne dobijete gust krem, malo gušći od pudinga. Kada se to desi, skinite sa vatre i dodajte 100 gr. čokolade izlomljene na kocke i mešajte dok se ne istopi pa onda ohladite fil. Omekšali puter umutite sa šećerom u prahu pa onda muteći i dalje mikserom dodajte kašiku po kašiku fila i mešajte dok sve ne postane kompaktno. 
Na kraju varjačom umešajte orahe i sitno seckanu mlečnu čokoladu.



Za prelivanje

2 kašike ruma
sok 2 pomoranže

Pre filovanja natopite donju koru sokom koji ste pomešali sa rumom pa premažite filom. Pokrijte drugom korom pa i nju pokvasite istim prelivom, premažite ostatkom fila.

Još:

seckani orasi ili čokolada 

Pospite tortu orasima ili čokoladom. Lepša je ako je pre posluživanja ostavite bar desetak minuta da odstoji van frižidera. 



Vidimo se opet krajem nedelje :-). Ostajte mi dobro :-).

5 коментара:

  1. torta ,nije za svakog ,pradi te je za šećeraše. pokušajte

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Iskreno, nemam iskustva sa načinima na koje ovakvi kolači mogu da se dorade da bi bili bezopasni i jestivi i za osobe obolele od dijabetesa. Načelno, šećer može da se zameni steviom ili nekim veštačkim zaspađivačem ali ja nemam iskustva i ne znam kako bi to uticalo na tesksturu fila i testa. U svakom slučaju ću da istražim slatkiše za dijabetičare i da ponudim možda neki svoj predlog u nastupajućem periodu.
      Hvala Vam na ideji.

      Избриши
  3. Hajde, samo se ti lepo spremaj na put, a mi cemo se sladiti ovom finom torticom... cuvacu ti i tanjiric dok se ne vratis, ali pozuuuri.:)))

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)