Toplo testo i kuhinja, topla nedra zavičaja. Najlepša polja pokrivena maglom, novembarske kiše u krošnjama moje prošlosti.
Na stolu lonče mleka, pod stolom mačka.
U maloj šerpi sa crvenim cvetićem žut kao dukat domaći kajmak.
Miris koji se provlači kroz snove i budi me u jesenja jutra.
Osmehnem se setno kada vidim u našoj prodavnici "kraljevački kajmak". Eh, sestro, rekla bih rado namrštenoj prodavačici, kraljevački kajmak je samo onaj koji pojede u Kraljevu :-). Utopljen u neko divno testo, u poparu, namazan na vreli, domaći hleb. Utopljen u jutro subotnje.
Bolje da ćutim, namrštena je. I kupim ipak taj "kraljevački".
ZAVIČAJU
(Dobrica Erić)
Cvete, lepši
od ruže i bulke
Cvetale ti
trpeze i ljuljke!
Pesma ti se
do neba orila
Svaka česma
ljubav žuborila!
Igle vezle
a vretena prela
Kombajn žeo
vodenica mlela!
Hlebovi ti narasli
ko brda
Reka mleka
poplavila krda!
Pesnici ti
cvetne vence vili
A vojnici
voće kalemili!
(Dobrica Erić)
Cvete, lepši
od ruže i bulke
Cvetale ti
trpeze i ljuljke!
Pesma ti se
do neba orila
Svaka česma
ljubav žuborila!
Igle vezle
a vretena prela
Kombajn žeo
vodenica mlela!
Hlebovi ti narasli
ko brda
Reka mleka
poplavila krda!
Pesnici ti
cvetne vence vili
A vojnici
voće kalemili!
Sastojci:
oko 500 gr. brašna ( možda ćete morati da dodate još brašna kako testo ne bi bilo lepljivo )
1 kašičica soli
150 ml.kiselog mleka
30 gr. svežeg kvasca
100 ml. ulja
50 gr. kajmaka
1 kašičica meda
50 ml. vode
Ugrejte vodu sa medom tako da bude mlaka pa dodajte izmrvljen kvasac. U brašno stavite kajmak, so i ulje pa posle 10tak minuta dodajte vodu sa kvascem i kiselo mleko koje ne treba da bude baš hladno. Ako je potrebno, dodajte još brašna ili jogurta da biste umesili meko, nelepljivo testo. Neka raste narasta na toplom mestu oko sat vremena.
Za premazivanje:
50 gr. starog, kraljevačkog kajmaka ( dobro, ne mora baš da bude kraljevački )
50 gr. putera
Razmekšani puter pomešajte sa kajmakom koji takođe treba da bude mek.
Fil:
300 gr. rikota sira ( može i neki drugi )
1 belance
malo soli
Pomešajte belance sa sirom i malo posolite.
Prebacite naraslo testo na radnu površinu posutu brašnom pa ga razvijte na debljinu nešto manju od 1 cm. Premažite mešavinom putera i kajmaka pa preko nanesite fil što ravnomernije. Umotajte u rolat pa isecite pužiće debljine oko 2 cm. Prevrnute ih složite na pleh pokriven papirom za pečenje i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.
* Ako želite, premažite ih pre pečenja onim preostalim žumancetom, ja sam ovog puta zaboravila :-).
baš slasno izgledaju, lp
ОдговориИзбришиHvala :-).
ИзбришиLepi pužići:) Kajmak ne smem da počnem da komentarišem tj. sve ovo što si i sama primetila...
ОдговориИзбриши:-).
Избриши