понедељак, 18. новембар 2013.

Ljubavni keksići - midnight cracklers ( Prstohvat soli )


Prošlog 18og novembra ja sam postala Mišina žena, i on je postao moj muž. 
I ništa se, baš ništa nije promenilo do danas, osim što smo za godinu dana bliskiji i za godinu dana se više volimo.
Ceo godišnji krug se zatvorio, nekada se čini da će vreme i bliskost učiniti da postane  nemoguće nazreti trenutak početka, a već je sada nemoguće uopšte pomisliti na mogućnost kraja, ni u smrti, ni posle. 
Neće danas biti kod nas bombonjera, parfema, poklona i večere na nekom otmenom mestu.
Bićemo mi u našem malom domu. Možda ćemo se posvađati. Verovatno hoćemo :-), tako kod nas obično bude. Ali svejedno, biće nam dobro. Kao i svakog drugog dana.




( A kako i ne bi bilo, uz ovakve čokoladne keksiće. Sa velikom ljubavlju sam tražila takav recept, našla ga na predivnom blogu Prstohvat soli. Pošto je recept u originali napisan savršeno, ja ga ovde kopiram u celini da bih ga imala tu, kod sebe. Nema potrebe da bilo šta menjam, samo ću dopisati nekih par sitnih napomena. U suštini sam u potpunosti ispoštovala recept i dobila  čokoladno savršenstvo. Ovaj keks je tako mek da bi ga slobodno mogli zvati kolačićem ).



Sastojci:

 70 gr. maslaca
140 gr. smeđeg šećera
150 gr. čokolade sa 70 % kakao delova ( ja sam koristila "Menaž", običnu kvalitetnu čokoladu za kuvanje )
170 gr. brašna
30 gr. kakao praha

 1/2 kašičice sode bikarbone
  1/4 kašičice soli
  1/4kašičice cimeta
  na vrh noža karanfilića
  1 jaje




Maslac, čokoladu i šećer stavite u šerpicu i na laganoj vatri otopite ( ja sam to uradila na pari jer sam jedino tako sigurna da ništa neće da zagori ). Prebacite u drugu posudu i ostavite da se masa prohladi. Ne mora biti skroz hladna, bitno je da ne bude vruća.
U posebnoj posudi, pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu, so, cimet i karanfilić.
Kada se čokoladna masa prohladila, dodajte jaje i dobro sjedinite mikserom ili žicom za mućenje ( ja sam mutila žicom jer mi je lakše da je operem :-) ). Dodajte suve sastojke u nekoliko navrata. Dobijeno testo zamotajte u providnu foliju i ostavite u frižider na najmanje 1h ( meni je stajalo prvi put skoro 4 sata :-) Kada sam ga izvadila, osipalo se i bilo tvrdo, ali brzo se zagreje u dlanovima i fino se oblikuju kuglice. )
Upalite rernu na 180°C da se greje, obložite papirom za pečenje 2 velika pleha. ( meni su svi keksići stali u jedan jer su bili valjda veći ).
Ohlađeno testo izvadite iz frižidera i pravite kuglice prečnika 1.5 cm i ređajte na pleh sa razmakom između. Ako se testo mrvi, onda svaki komadić dodatno izmesite, toplota ruku će ga omekšati i lako ćete dalje rukovati se njim. Kada poređate sve kuglice, svaku blago spljoštite dnom čaše ( ni to im nisam radila :-) ).
Pecite 10-12 minuta, nikako duže! Ova minutaža će vam delovati kratko, a keks nepečeno ( i to potpuno nepečeno, ali ispoštujte recept ), no bez brige, iako još mekan kada ga izvadite iz rerne, očvrsnuće tokom hlađenja. U svakom slučaju, bolje da ih ne prepečete. Ohladite i poslužite uz čašu mleka.

18 коментара:

  1. Pa, čestitam vam od srca!!! Neka takvih godišnjica bude još mnogo, mnogo.... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Naravno, sve cestitke od srca vam zelim...Srecna godisnjica braka...i sve najbolje... (y)

    ОдговориИзбриши
  3. Sve čestitke :) Samo tako nastavite :)

    ОдговориИзбриши
  4. Cestitam vam, i beskrajno mnogo takvih godisnjica neka bude :)

    ОдговориИзбриши
  5. Kad sam na tvom blogu imam utisak da mogu da osetim miris tvojih specijaliteta, prosto mi umirises sobu . :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam sigurna da tvoja soba miriše još lepše nego moji kolači :-).

      Избриши
  6. Tajana, čestitam vam prvu godišnjicu sa željom da ih bude još sto puta toliko! Keksići su pravi ljubavni, prelepi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti od srca, Suzi. :-)
      A keksići su stvarno savršeni, malo posla a preterano dobar ukus.

      Избриши
  7. Анониман11/18/2013 10:18:00 PM

    Srecna godisnjica, Tajana! Najlepse su u novembru :-) Jos puno puno puno godina u ljubavi!
    Ovi keksici su sjajni, odavno su mi na listi da ih pravim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :-). Ja sam uvek želela da to bude leto, ali eto, na kraju, sura jesen ispade :-).
      Ja sam mislila da sam izgubila put do ovog recepta, ozarilo me sunce kad sam ga opet našla :-).

      Избриши
  8. Ooo, kakva čokoladna godišnjica:) Pa, sve čestitke, draga moja! Uživajte kako vi želite.
    Kolačići tj. keksići su baš, baš dobri...

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo obavezno moram da probam, deluje mi baš primamljivo ....
    I srećna vam godišljica ! :)

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)