петак, 28. фебруар 2014.

Pita od lisnatog testa u bešamelu


Kako je danas lep dan :-). A ni ja nisam tužna. I ne brinem se zbog sutra. Kroz prozor vidim park, zgrade, nebesa i sunce. I procvetalo drvo kraj staze. 
Kako je danas lep dan. Zovu me te staze i putevi i nebesa. Zove me ovo rano proleće da ga udahnem i budem opet živa. 
I ne brinem se zbog snega koji će doći, i zbog svih pravih problema koje imam.
Danas je tako lep dan. 
Želim da budem deo tog sveta koji se užurbano kreće i koji cveta. Ponavljam sebi - "Izađi, Tajana, iz zamke koju si napravila za sebe i u koju si sebe ulovila."
Povučenost je dobra samo dok vam odgovara. Posle postaje najomraženija navika koju možete da steknete. 
Sedim i gledam kroz prozor, a napolju je tako lep dan. 
Čekam da odem opet na selo pa da šetam sa mamom. Čekam da bude leto jer nesigurno mi je i hirovito ovo proleće 
Čekam i čekajući prolazim. Tužna sudbina zaboravljenog cveta kraj prozora. 
Prisećam se prošlih vremena i opet mi se ide kući. Tamo su mi soba i polje podjednako bezbedni i bliski. Tamo se u kuhinji sa mamom igram više nego što zaista radim.
Ali mi nije tamo dom. Ja stanujem ovde a danas je toliko lep dan da je greh svenuti dok on prodire u sobu ostavljajući u njoj miris prvog cvetanja jednog malog, krhkog drveta pod prozorom.
Današnji recept trebalo je da bude nešto kremasto, belo, miršljavo i slatko. Mojom greškom, danas delim sa vama ovu finu maminu pitu :-).
Biće kolača ionako sada, kada dolazi proleće :-)).



Sastojci:
 

Bešamel sos:

1/2 l. mlakog mleka
40 gr. putera
40 gr. brašna
so po ukusu
biber po ukusu
malo rendanog muskatnog oraščića, ako volite
2 žumanceta

Istopite puter na umerenoj vatri i kada počne da peni dodajte brašno, propržite kratko pa dodajte mlako mleko mešajuči neprekidno, da se ne stvore grudvice. Kuvajte sos na sasvim umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok ne postane kompaktan i gust. Posolite, pobiberite i dodajte orašče ako ga volite u bešamelu. Kad se malo prohladi dodajte umućena žumanca i promešajte. 



 Pita :

500 gr. lisnatog testa
300 gr. dimljene šunke
250 gr. mekšeg kačkavalja



Ako već niste kupili lisnato testo u dve table, podelite ga na dva dela. Pleh za pečenje veličine otprilike 35x15 cm obložite papirom  za pečenje pa preko njega stavite jednu polovinu testa tako razvijenu da prelazi preko ivica pleha bar 1,5 cm. Preko testa složite listove šunke pa listove sira, zalijte jednim delom bešamela, ponovite tako u više redova dok ne potrošite sav materijal. Rastanjite drugi deo testa, položite ga preko nadeva pa vratite krajeve prve kore koji prelaze preko pleha na ovu koru kojom ste pokrili fil. Celu površinu testa zasecite ukoso nožem u jednom pravcu pa zatim u suprotnom, da dobijete kvadrate 1x1 cm. Ostavite pitu da odstoji u frižideru 1 sat.

Još:

1 žumance za premazivanje testa

Nakon tog vremena premažite testo razmućenim žumancetom i pecite 35 minuta na 200 stepeni.

* Pita je prelepa i topla i hladna.  






Нема коментара:

Постави коментар

Volim da čitam Vaše komentare :-)