четвртак, 30. мај 2013.

Gospodski dzem- kajsije & co


Jagode skoro prolaze, stižu nam i trešnje, a ja još opsesivno i posesivno čuvam teglicu dzema koji je baki donela jesenas njena starija sestra i čekam kajsije kao ozebao sunce, kako bih i ja spremila ovu lepotu što pre :-)

Ovo je starinski, gospodski dzem, bakina sestra dobila ga je od njihove, sada već pokojne starije sestre, a ona od ruske gospođe, grofove žene, kod koje je služila čitavog života.

Znate te starinske stvari- nama danas izgledaju tako jednostavno, da ne kažem prosto. Mi čeznemo za "više"  i "bolje", ali postoje ukusi koje prosto ne možemo popraviti.
Teška srca namazala sam juče svoje starinske kolačiće, i onda merila koliko je dzema manje u teglici :-)
Možda mi se toliko dopada iz nekih subjektivnih razloga, ali evo, poklanjam ga i Vama, pa proverite


Sastojci :


  1 kg. kajsija
1 do 1,2 kg. šećera
šipka vanile
sok i korica dve pomorandze
na vrh noža karanfilića


Ovo je zaista jednostavan i starinski recept. Kajsije oljuštite, prepolovite, stavite u šerpu. Po njima rasporedite šećer i protresite šerpu da se šećer spusti, pa je pokrijte i ostavite par sati da stoji. Nemojte ga  ostavljati predugo jer će kajsije pocrneti.
Stavite na JAČU  vatru i kuvajte.
Mešanje je , recimo, u manastiru bilo moj posao. Možete misliti kakav je osećaj mešati dzem u šerpi od ko zna koliko kilograma, mislila sam da više nikada u životu to neću raditi :-)
Ovaj dzem mora da se kuva na jačoj vatri.
Srž mahune vanile stavite  takođe u šerpu, pa iscedite pomorandze i narendajte koricu.
Proveravate gustinu tako što kanete na tacnu malo dzema i ako se kap ne razliva, znači da je gotovo. Mada, ja volim ređe dzemove, pekmeze i sve te stvari, ovaj koji imam je malo gušći, ali ipak nije prekuvan.
Baka kaže da ga je, od trenutka kada je počeo da vri, kuvala 20 minuta.

Kad skinete sa vatre sipajte odmah u tegle odmah i sladite se cele godine. :-)


Ako želite gladak namaz za kolače, možete sve da dokrajčite u blenderu :-) Ja ću verovatno tako učiniti sa polovinom dzema, kada stignu kajsije :-)

6 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)