четвртак, 30. мај 2013.

" Klot" đuveč moje bake


Ruku na srce da stavim, volim meso, i ručak bez mesa mi je- onako. Mogu ja svašta da jedem,  posebno kad je lepo spremljeno. Svaštojed sam- bukvalno. Hranu delim na dobro i loše spremljenu. 
 Odrasla sam, kao svako lepo uhranjeno seosko čeljade, na svinjskom mesu :-) Piletinu volim, ribu volim i više, a junetinu i svinjetinu rado jedem.  Nekada smo imali meso iz sopstvene proizvodnje i nije se pravilo pitanje ima li mesa, pošto je meso, kakvo je meso...
U neka teža vremena, niti se imalo mesa niti novca za meso. Najdraže jelo iz tog perioda mi je đuveč. Toliko dovršeno, ukusno, sočno, da mu meso ne treba. Dobro, uvalim ja poneko parče, ali ne pitam nikada da li je đuveč sa mesom.
Ekonomično i jednostavno, ovo starinsko i gurmansko jelo čest je posetilac naših stolova, i svi smo mu zahvalni na ukusu i mirisu kojim nas časti :-)
Ja ga zaista volim. Kod moje bake- u redukovanoj verziji- bez graška ili kukuruza, sa nekoliko jednostavnih, " zimskih " sastojaka, uz klasični dodatak paprike. 
Ne nudim Vam " toplu vodu", ali nudim topli đuveč :-) Izvolite :-)


Sastojci

120 gr. pirinča
1 glavica crnog luka
 2 šargarepe
 2 crvene paprike
2  čena belog luka
 2-3 krompira
  2,5 kašičice soli
 malo bibera
  3 kašike masti ili oko 2 dl. ulja

Propržite luk na masnoći pa dodajte povrće sečeno na štapiće, posolite, pa dodajte i pirinač i kratko propržite. Nalijte sa 8 dl. vode ili pileće supe i stavite u rernu zagrejanu na 200 na otprilike 90 minuta.
Možete pokriti đuveč pre stavljanja u rernu kolutovima krompira i paradajza.
Služite malo prohlađeno uz neku finu salaticu :-)

2 коментара:

  1. Ја спремам разне врсте ђувеча без меса, о квалитету меса боље да не коментаришем, омиљени су ми где има црвена паприка, плави парадајз

    ОдговориИзбриши
  2. Moja baka iz nekog razloga ne voli plavi paradajz. Jedva ga je mama ugurala u kuhinju na mala vrata. A bakina sestra ga trpa svuda :-) Sigurno je i u đuveču super.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)