петак, 31. мај 2013.

Koh - kuvarijacije


 recept




Kada sam, nedavno:-) konačno napravila ovaj blog, odmah sam se zaletela za "kuvarijacije" jer je recept sa Jeleninog bloga. Meni se čini, da biram zatvorenih očiju  neki recept odatle, ne bih se pokajala. Ona zna, a možda i ne, na koliko mi je načina pomogla da se odlučim da ipak napravim blog, pored toliko sjajnih stvari koje radite, neminovno je da se čovek zapita- "čemu" ? :-)
Mogu reći da se osećam dobro, što je najvažnije, manje mislim o hrani na "onaj" način i sve manje je doživljavam kao neprijatelja. U tom smislu, posticaj i savet sa njene strane bili su svrsishodni.
I zato, eto me sa kohom.

Koh- nešto što, pogađate, brat i ja nikada nismo voleli :-) Vlažno, krpasto, hladno. Naravno, ključ je u tome što je baka pravila onaj koh od pšeničnog brašna, a on kad se zalije mlekom ne dobije baš neku impresivnu strukturu.
Posle sam sa coolinarike isprobala recepte sa grizom, ali opet bez limunove korice koja se ovde dodaje, tako da je ovo ipak premijera :-)
Meni se taj dodatak iskreno dopao. Ukus je uzbudljiviji, nekako složeniji. Sve u svemu, koh sada volim, iako mi nije u vrhu liste omiljenih kolača. 
Jedna sasvim subjektivna zamerka se odnosi na količinu šećera u mleku za preliv. Znam da koh nije baklava, i verovatno zbog sebe ne bih pravila pitanje, ali znam da se kolač ne bi pojeo da nisam stavila još 3 kašike šećera i opet je bilo primedbi da nije dovoljno sladak. Priznajem, mi smo svi navikli na baš slatke kolače, mislim da to ne ide ovom kohu na dušu.
I da, dodatak voća mi je i logičan i lep. Kao da je tek sa njim koh dovršen. Kod mene slatko od trešanja jer njega uvek ima. Ja ga ne volim, više volim od višanja, ali retko baš sebi ispunjavam želje :-)

Sve u svemu, stojim iza toga da recepte sa foodforthought mogu da biram i žmureći :-) 

Ovaj post predstavlja moju prvu ulaznicu za igru kuvarijacije za mesec maj, kada smo isprobavali Jelenin recept za jedan nežni i setni koh.

6 коментара:

  1. Draga Tajana, hvala na iskrenom komentaru i baš mi je drago da sam nekome pomogla da počne da bloguje. Ja sam blog radila u vreme najstriktnije djete kad sam i stvari sa bloga samo okusila, i prosledila drugima, pa mi ni djeta nije toliko teško pala. Da, količina šećera je naravno po ukusu, a ti prilagodi sebi kako god voliš. Ja generalno volim manje slatke kolače. Moja mama radi sa 4 kašike griza i 2 brašna koliko se sećam, a meni se dopada baš kad ej skroz sa grizom. Hvala na isprobavanju. Čitam ja tebe iz daleka, iako ne stižem u poslednje vreme da ostavljam komentare, ali nemoj misliti da te ne pratimo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To ( čitanje i iz daleka :-) ) za mene predstavlja veliku čast.:-) I meni je ovaj koh skroz sa grizom najlepši. Iznenada mi danas dolazi brat i baš će da se obraduje što se namestilo da imamo koh :-P Moraću i njegove predrasude da razbijem :-))

      Избриши
  2. Ukusi k'o kupusi - svaki je različit. Meni je slatkoća bila taman, a toliko mi se dopao da sam ga bezmalo celog sama pojela.
    Izgleda da nam je Jelena svima dala značajan podsticaj za blog - ona nam je svima neki kao tutor i ja sam joj beskrajno zahvalna, mnogo znači, naročito na početku. Što se izbora recepata tiče - dosta sam ih probala i veoma sam zadovoljna, svaki je malo remek-delo.
    Ono što hoću da istaknem kao highlight ovog posta su divni pridevi koje si koristila - uzbudljiv, složen ukus, nežni i setni koh.... Sklona sam tehničkom izražavanju, nekada čak na granici pravnog dokumenta, pa me raspevanost ovog tipa (kojoj nikada nažalost nisam bila sklona) uvek iznova oduševi. Uživanje je bilo pročitati ovaj tekst, samo nastavi tako!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo mi znači ovaj komentar- uostalom, svako je nekada nešto počinjao pa znamo koliko to stvarno nije fraza :-) Ja sam sklona da preterujem sa epitetima, ostatak književnog dara ( bar drugi kažu da je postojao ) koji je zakržljao mojom krivicom. :-)
      Za Jelenu- sve potpisujem :-)

      Избриши
  3. Анониман5/31/2013 12:21:00 PM

    Tajana, isto mislimo o Jelenini i njenom blogu. Sto god sam isprobala sa njenog bloga je bio pun pogodak, a objasnjenja da bi i apsolutni pocetnik sa nikakvim poznavanjem kuvanja mogao s lakocom nesto da spremi. Ja verovatno nikad necu zapoceti blog, jednostavno je za mene mission impossible jer sam hronicno u nedostatku vremena. Da sam u situaciji da pocnem blog, Jelena bi mi bila idol i inspiracija.
    I ja sam pravila ovaj koh - doduse jeli smo ga klot, nisam dodavala slatko, jer ga nemam, niti mogu ovde da ga nabavim. Meni nije bio presladak, iako sam se totalno odvikla (pre)slatkih kolaca i npr. baklave uopste ne jedem, dok je mom muzu koji voli sladje bio presladak. Sve zavisi od ukusa.
    Inace, vidjam ove vase recepte za dzemove od jagoda, pa raznorazne kolace sa jagodama i mogu samo da se nasladjujem uz monitor. Kod mene su jagode 4 Evra, ukus - nikakav, da ih na slepo probam mogla bih da pomislim da mi je neko dao nezreli avokado ili u najboljem slucaju tikvicu. Doduse, mogu da stoje u frizideru - vec cetvrti dan i nista im nije. Valjda je sve jasno!
    Bravo za blog, jako mi se svidja!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, Jelena je ( onoliko koliko je kroz par poruka mogu znati ) kao i njen blog zaista inspiracija :-) Razumem za vreme, ja sad provodim lenji i neodgovorni apsolventski staž, ili kako se to sad zove, pa imam vremena na pretek, iako bi trebalo da učim.
      Ovde je voće isto papreno. Sad jagode i nisu toliko, začudo su i lepe, ali teglice se lako šalju :-P Ili postoje neki propisi i o tome :-/

      Hvala puno na pohvali i praćenju, gledaću da ne izneverim :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)