петак, 31. мај 2013.

Sjeverska pita - "pita bez išta"


Moja baka potiče iz sela Sjeversko u blizini Rogatice, u Bosni. Ona je jako ponosna na svoje devojačko prezime - Sokolović, jer je uverena da ima to neke veze sa Mehmed-pašom.:-) Mi, opet, nemamo neki odnos prema toj liniji porekla, više smo indoktrinirani dekinim ruskim poreklom :-)
Pa opet, nasleđe je nasleđe :-)
Sumnjam da je ovu veštinu baka "pokupila" u Svjeverskom, jer su njeni pred Nemcima pobegli dok je bila mala, ali je imala mamu i starije sestre koje  su je podučile.
Poenta je, kako reče i Sonja  ( pogledajte kako je ona sve maestralno objasnila ) u tome što u ovim korama za pitu nema ni kapi ulja. Od kad znam za sebe, baka ih tako pravi. I ja njene pite obožavam !
Nisam još uvek baš majstor. Iskusnije domaćice, verujem, mogu ovo da izvedu bez neke neizvesnosti, posebno ako su već razvijale kore za savijaču.
Ovo ide još i lakše od onih masnih. Ovo je pita bez nadeva, kora se premazuje mašću i ponovo savija, kao za kroasane, ali kore se, naravno, mogu nadevati po želji. Sa sirom je divna, sa krompirom čak i lepša.
Ovo je varijanta kada nemate ništa čime biste napunili pitu :-) Ja sam imala nekog sira, ali sam ipak htela praznu :-) Ako nemate mast, može i puter. Možda će Vam izgledati da u receptima previše protežiram mast.
To je zato što je moja  baka najčešće koristila :-) a i zato što su mi mnoga jela ukusnija sa njom. U onim koja nisu koristim ulje, maslinovo ulje ili puter. Margarin- kad moram. Niko ga više ne voli, ali ljudi su odviše siromašni da bi sasvim prešli na puter. I onda, bolje mast nego margarin- gde god može.
  Ja kad pravim radije razvijam male kore od manje brašna i onda pravim pužiće. Lakše mi je da rukujem sa manjom korom. Sad sam pravila samo jednu, a Vi prilagodite mere broju pužića, odnosno malih savijača koji želite.

Sastojci :

150 gr. brašna, ovog puta sam koristila tip 500 jer sam greškom kupila :-) može i sa njim ali idealno meko, tip 400
 oko 100 ml. tople vode
još brašna za natiranje
1 kašičica soli

Pomešajte brašno i so, pa po malo sipajte vodu. Nakon toga, verovatno ćete morati da dodate još brašna kako biste dobili nelepljivo testo slično plastelinu. Lako ćete da vidite da je prestalo da "pije" brašno. Umesite ga dobro, do gumenaste strukture pa ostavite lopticu da odmori oko pola sata.
I onda standardna procedura. Ja razvijam na prijanjajućoj foliji koju obilno pospem brašnom. Prvo razvijte oklagijom pa kada ona više ne "radi", počnite rukama. Vrlo je jednostavno, videćete kako se testo lako tegli. Dakle, obe ruke podvucite pod testo i u krug. 


Tako i krajeve.
Kad ste ga razvukli sasvim, premažite mašću celu koru pa presavijte na pola, pa premažite opet ali posolite malo, i tako dok je ne savijete u kvadratić. Nemojte stavljati mnogo masti, biće mnogo masna i pržiće se u rerni.

Razvijte tu koru , premažite opet ali je nemojte saviti u rolat nego nagužvajte i onda savijte u pužića.
Premažite mašću i pecite na 200 oko pola sata, dok ne porumeni. 


Jedite sa jogurtom jer je bez njega malo jača. 
Ako kore posipate sirom, ne morate mnogo da ih nauljite pa će i pita biti lakša i manje kalorična.

Ako Vam se kora pocepa, ništa strašno, samo mažite :-)

*Ako pravite pitu sa nekim filom, ne treba da je premazujete i savijate jer bi mogla da bude " testava" već samo pospite koru sa malo ulja i onda nanesite fil, pa skupljajte rukama sa dve strane prema srediti dok je sasvim ne zgužvate, a onda savijte u puža.

16 коментара:

  1. Ovo se čekalo! :) Jako sam nestrpljiva da je isprobam, izgleda još lepše nego što si je opisala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pazi samo sa masnoćom, ja sam je baš zabiberila XD Realno, tvoje kore izgledaju bole XD

      Избриши
  2. Mast i treba protezirati, samo napred, neopravdano je pala u zaborav. Au, kako cenim kuvarice koje umeju da razviju kore za pitu...ja nikako da se usudim. Ova ideja sa malim korama je super. One velike preko stola sto se razvlace mi deluju nesavladivo kao nuklearna fizika.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, i meni. Nisam htela da budem preopširna u postu, ali ja sam se sa ovim korama namučila, jer nisam nikad pravila ni one masne. A nisam ni htela da, eventualno, plašim ljude, jer je problem bio u meni- taj strah. Oduzmu se ruke i pokreti budu nekako grubi. Ako se čovek opusti i počne stvarno da se igra sa to malo brašna, bude sve kako treba. Bacila sam ja par pita, a poslednje što bih bacila je pita. I to zato što ja nisam shvatala šta znači tvrdo testo, bilo mi je lepljivo kao za hleb.
      Velike kore su stvarno prekomplikovane, a i nemam toliki sto :-P

      Избриши
    2. A i za mast se slažem sasvim. Mislim da ljudi tek sad shvataju da kad se koristi umereno uopšte ne zaostaje za nekim drugim slavljenim masnoćama.

      Избриши
  3. Nema nista lepse od pite napravljene sa domacim korama koje su zamesene (i razvucene:) s ljubavlju, nisam jos probala ovakvu pitu "bez ista" ali verujem ti da je odlicna, mislim da mast daje posebnu mekocu testu i zato su ti recepti nasih baka bili tako ukusni.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Mislim da je suvišno da napišem koliko znači ovaj komentar :-) Ovu sam malo više zamastila :-P ali je svejedno fina. Slažem se za domaće kore i domaće pite, toliko sam želela to da naučim i eto, blizu sam.

    ОдговориИзбриши
  5. Mmmm... ovo ti je sjajno, ko ce ko bosanka pitu razviti, :)) iz iskustva znam ;)
    da, da, moze i bez ulja da se razvije.
    Ruku na srce volim vise punjene pitice, al necu odbiti ni praznu :)
    Margarin treba zaboraviti da postoji, mast treba vracati u upotrebu

    ОдговориИзбриши
  6. Respect za razvijanje kora! Ja se baš divim svima koji to sami rade. Pita sa domaćim korama je neverovatno ukusna. Jednom ću i ja naučiti da ih razvijam, sigurna sam:)
    Obožavam prazne pite, čak više nego punjene. U sredjoj školi sam stalno jela prazan burek za užinu. Jes bio malko masnjikav, al dooobar:)
    Za mast se slažem koliko je to moguće pošto sam vegetarijanac/peskaterijanac:)

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala puno ali stvarno nije teško. Ja sam se namučila dok nisam koliko-toliko naučila jer nisam pažljivo slušala da testo treba da bude tvrđe, baš kao plastelin. Posle je pesma. A nisam ni ja baš naučila skroz, može i tanje.

    ОдговориИзбриши
  8. Mast je najzdravija, ulje i margarin su potpuno nezdravi! Ja uvek glasam za mast, ono što ne oravim na masti pravim na puteru :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa i ja verujem da tako treba :-) Volim i masliovo ulje ali moj muž ga baš ne voli a uvek ga oseti.

      Избриши
  9. nisam sigurna da li sam u pravu, ali ovako prazna i zamascena se u nekim krajevima zove maslenica, super je

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da ste u pravu, samo se kod nas i ne pravi maslenica pa mi nije palo na pamet da navedem i kako je možda poznata i pod tim nazivom. Hvala :-)).

      Избриши
  10. Анониман1/03/2023 04:55:00 PM

    Sjeversko,Borike...pozzz...

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)