субота, 1. јун 2013.

Kačamak



Znam puno ljudi koji kažu da ga ne vole. Mislim da nikad nisu jeli "pravi" kačamak. Ja ga jedem iz šerpe, iz frižidera, iz rerne, viljuškom, varjačom, kutlačom :-) Niko ga ne sprema kao baka:-) Brz i ekonomičan način da Vaše dete pojede sir, kukuruzno brašno, a ako volite, i mleko, jer moja mama uvek jede kačamak sa mlekom.
Ako imate domaće belo kukuruzno brašno ( sa potočare ) Vi ste na konju. Kad se nađete u prilici da ga nabavite, obavezno to učinite. Jer slavni kukuruz "osmak", ta neprofitabilna ali slatka sorta polako je u nestajanju. Isto važi i za vodenice. 
A slast koju nude zajedno u samo jednoj kutlači sipkavog brašna neopisiva je. Kao i moja radost kada me, u nekim prošlim danima, šerpa puna belog kačamaka sačeka i kad pođem u školu i kad se vratim. 
Opet, ako nemate to domaće brašno, nemojte da odustanete. Pravimo i proje sa onim brašnom iz marketa, pa možemo i kačamak. Šta je tu je, i bolje išta nego ništa.
Ovako kačamak prave sve stare žene u mom selu. Postoji i druga varijanta, tzv. brzanjac, to je onaj retki kačamak, kao palenta, ali ja ga nikada nisam jela. Moram da pitam baku zašto.




Sastojci :

2  manje kutlače belog projinog ( kukuruznog )brašna
 kašičica soli
 nepuna šoljica ulja ili kašika masti ( puna)
oko 100 gr. sira ( po izboru, a može se dodati i više sira)
kajmak po želji.

Stavite oko litar vode na vatru i posolite. Kada provri, smanjite temperaturu na umereno-blažu i kutlačom sipajte brašno u dve kupice. Vrhovi će da vire iz vode. Pustite da se kuva oko pola sata.
Jako je važno da imate dovoljno vode, u protivnom će gadno da zagori. Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odlijte u neku posudicu jer će Vam možda zatrebati.
Na vatri ugrejte masnoću, promešajte kačamak- treba da bude dosta suv, mrvičast skoro, i prelijte ga masnoćom. Izmešajte pa dodajte nadrobljeni sir.
Poslužite sa kajmakom, bez kajmaka, sa mlekom ili bez njega. Ja najviše volim hladan, jučerašnji, prekjučerašnji. :-) Baka sprema količinu za čudovišno veliku šerpu :-) Ovo je otprilike mera za dve malo veće porcije. Ili su meni gladne oči, pa može i za tri :-)

11 коментара:

  1. Анониман6/14/2013 11:03:00 PM

    Evo i jedne osobe koja mnogo voli kačamak. :-) Ako ikoga put nanese u Istocnu Srbiju videće da tamo retko ko ne voli ovo jelo. Kačamak je jedno od omiljenih jela Vlaha. Kačamak sa sirom - kombinacija snova. :-D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako može neki recept za originalno vlaško jelo, pa da probamo i objavimo ... ? :-))

      Избриши
    2. Анониман6/15/2013 08:13:00 AM

      Mnoga jela se prožimaju i ista su u mnogim kulturama. No, postoji jedno jelo čiji naziv znam samo na vlaškom - BORNDÎAU. Ovo jelo se kod Vlaha isključivo pravi za Božić. To je osnovno jelo koje se nalazi na božićnoj trpezi. To je jelo više za zimsko vreme. :-) U našoj porodici borndîau se pravi jedino u božićno vreme. Moji stariji znaju kako se tačno pravi, ja znam samo koliko je ukusan i kako da ga brzo iz tanjira smažem. :-) u suštini radi se o kuvanom sitno usitnjemo svinjskom mesu u koji se dodaje beli luk :-) eto, ovo jelo može da bude tema za iduću Božić. Verujem da će blog raditi i tada. :-) No, dobro, da vidimo čega još ima u kuhinji Vlaha. E, da, tu su i plaśinte. Ovo jelo se prevodi kao 'prženice', mada nisu prženice u klasičnom smislu te reči. One se prave punjene sa sirom ili pak, prazne. Podsećaju donekle na mekike, al nisu kao one. Najčešće se jedu za doručak uz šoljicu mleka ili jogurta. :-) U svakom slučaju, u kulturi Vlaha kačamak je jelo koje se posebno ističe. Nema ko ga ne voli. Inače, na vlaškom naziv za kačmak je koljeaša. :-)

      Избриши
    3. Hvala ti :-) A jel kačamak spremaju isto ovako ?

      Избриши
    4. Анониман6/26/2013 09:54:00 PM

      Pa, ne baš. Sprema se mnogo jednostavnije. Vlaški kačamak po načinu pripreme donekle nalikuje palenti. :-)

      Избриши
  2. Анониман1/29/2014 08:38:00 PM

    Kačamak se inače u vlaškom kraju zove koljaša a kačamak sa sirom se naziva pupucoj...odrastao sam na tome...nemam reči ...jednostavno savršen ukus....(pogotovo ako se sprema u jednoj posudi koja se na vlaškom naziva kaldara...) to daje specifičan šmek.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mhmhmh, pretpostavljam da to zaista ume da bude neprocenjiv užitak!
      Volela bih da probam kačamak tako :-).

      Избриши
  3. Анониман2/08/2014 07:41:00 PM

    Pozdrav za anonimnog,vratio si me u detinjstvo i jako sam srećan zbog toga! Sa traim sa nu inbatrnjim,la vijace!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман5/20/2014 06:54:00 PM

    Ако сте у могућности, пробајте качамак са додатком путера од кикирикија, одушевиће те се :)

    ОдговориИзбриши
  5. Zanimljiv predlog :-)). Hvala, da znate da hoću.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)