среда, 29. мај 2013.

Starinski kolačići


Puslice ne volim. Ni u jednoj varijanti, ne pomaže ni suvo grožđe, ni orasi, ništa.  Moj muž ih voli, i kaže da ih jedino ja pravim tako dobro kao njegova pokojna baba. I tako, višak belanaca obično završi u puslicama. Uglavnom nemam dovoljno za cibuk, a od kad sam otkrila da se zamrzavaju zaista lepo, malo sam odmorila sa puslicama. 

Međutim, mene pamćenje slabo služi, jer mi je trebalo mnogo vremena da se setim jednog starinskog i jednostavnog kolačića koji sada, kada su nam dostupni kalupi i kalupići raznih veličina može da izgleda vrlo slatko i da se spremi mnogo lakše nego kada je morala da se peče jedna kora, pa onda secka i spaja u kolačiće.


Ovo je ZAISTA jedna od poslastica za koju IMAMO sve kod kuće. Bar  u nekim prosečnim okolnostima, jer dešavalo se nama da budemo i bez jaja i bez svega :-)
U svakom slučaju, ovo je sama jednostavnost pretvorena u kolačić. Mi ga možemo i zakomplikovati, ali zašto bismo ? :-)

 Navešću mere za 6 malih kolača iz kalupa za mafine, one manje. Od jednog belanceta ih bude tri :-) A naravno, u skladu sa ovim jednostavnim srazmerama, može se napraviti i više, ako imate više belanaca.


Sastojci :

2  belanceta
2  kašike šećera
2  kašike brašna
 kašika ulja
pola kašičice praška za pecivo
 korica 1/2 limuna
vanilin šećer



 Belanca umutite prvo u čvrst sneg, pa onda dodajte šećer. Smanjite brzinu i dodajte ulje pa isključite mikser i ručo umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i limunovu koricu. Podmažite modlice blago, pa rasporedite smesu. Pecite na 180 nekih 10 minuta. Kolačići treba da budu jako meki na dodir i kada ih izvadite.

Kada se prohlade izvadite iz kalupa i presecite svaki na dva dela.

Još :

 dzem/ marmelada po izboru 

Namažite polovine dzemom i pokrijte kapicom. Pospite kristal šećerom i poslužite.


Ovog puta, koristila sam fantastičan bakin dzem od kajsija i pomorandze i moju fenomenalnu marmeladu od jagoda i nane- za koje recepti stižu uskoro :-)

4 коментара:

  1. Анониман5/30/2013 07:14:00 AM

    Sjajno i jednostavno! Ja domace dzemove cuvam k'o blago, ali za ovakve kolacice bih ih sigurno upotrebila. Svidja mi se tvoj blog! Potpuno se slazem onim sto si napisala u svom profilu.

    ОдговориИзбриши
  2. <3 Hvala puno. :-) I ja čuvam, čuvam, pa onda shvatim da ih nikad neću ni pojesti :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Da, brzo se naprave i nisu skupi. Ovo "starinski" da ne bi bili "bapski" :-D.

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)