уторак, 28. мај 2013.

"Udrobljeno mleko"


Može li mleko da se udrobi? :-) Ne može, naravno. A jeste li nekada udrobili hleb u mleku ?
Jeste, sigurno :-)

Na ovaj post inspirisala me je mamajac svojom poparom i podsetila koliko sam poparu uvek mrzela, a udrobljeno mleko volela :-)
Pa da li je ovo recept? Pa i nije baš :-) Ali neka ga tu, zbog nekih uspomena i nekih ljudi. Jer, nesumnjivo postoji mnogo načina da jedete bolje i kvalitetnije :-) Ali :-)
Ovo je nabrža i najjeftinija večera. Bolje je da detetu skuvate ovsenu kašu ili nešto slično, ali postoje oni dani kada Vam dete razmaženo viče " neeeeću" , šta god da mu ponudite. Nije dete krivo,to su najčešće oni dani kada smo bolesni, slabi i nevoljni. Ovo Vam kažem iz iskustva. Neće svako dete pojesti udrobljeno mleko sa radošću, ali postoje dečica kojoj to može ulepšati dan ispunjen limunada, sirupima i lekovima, kada je zabranjena čokolada i slične stvari :-).
Što se tiče odraslih, oni su još ćudljiviji. Mogućnosti i dostupnost namirnica daleko su se poboljšali u odnosu na neko ranije vreme, kulinarska umeća stiču se na svim mestima u svakog časa.
A opet, neki ljudi OVO i dalje jedu :-)

Sastojci :
 za jednu porciju :-)

150 ml. mleka- neko voli da ima više, neko da ima manje mleka. Ovo je neka moja mera.
2 kašike šećera
2 kriške hleba- tanje kriške običnog bajatog belog hleba
Ako Vam je dostupno domaće mleko - skinite kašiku-dve kajmaka sa njega u prelijte hleb:-)

Mleko sa šećerom ugrejte da bude mlako, nakidajte hleb na komade veličine zalogaja , dodajte mleku i blago promešajte. Neka ostanu krupni komadi a ne zdrobljeni, kao kod popare. Što više korice, to bolje. 
Ako imate kajmak dodajte preko, nije isto sa njim i bez njega .

Jede se i hladno i mlako, meni je mlako draže.

I eto, to je večerao moj deka, a moj muž kaže da je njegov deda naročito voleo udrobljeno mleko, posebno od kako je ostao bez zuba :-))

I ovaj "recept" šaljem Neveni  koja je ovomesečna domaćica zanimljive igrice Ajme, koliko nas je :-)


14 коментара:

  1. Meni se sad jede, ali bežim od leba ko đavo od krsta. Valjda zato i kačim patološki ove recepte :-D

    ОдговориИзбриши
  2. Divne uspomene me vezu za OVO jelo :) Kako sam samo volela "drobljeno" mleko... To mi je bila redovna užina posle škole :)
    Hvala ti sto si me podsetila na OVO jelo ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Kako mi je drago što još neko deli moje uspomene :-) I ljubav prema ovoj suštoj jednostavnosti, u vreme kada većina nas obožava da komplikuje stvari :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Ne da jedem, nego tamanim i obožavam!
    Jedino što ja solim, ne šećerim. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Haha, a ja sam mislila da ljudi sad panično izbegavaju hleb, kao ja :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Ja sam se odvikla sasvim, takoreći ga uopšte ne jedem .

    ОдговориИзбриши
  7. Moja prababa je ovo stalno jela. U stvari ona je drobila hleb u belu kavu. Zaslađenu... Ja volim, ali dugo se toga nisam setila. :)

    ОдговориИзбриши
  8. U, a to sa kafom je odlična ideja! Nama to nikad nije palo na pamet :-)

    ОдговориИзбриши
  9. E, ja sam ti od onih koji ovo (zamisli) jedu:))) Pa, nego šta, nego ću da jedem. Znam ja za kojekakve kulinarske perverzije ali od domaćeg, tradicionalnog, oprobanog, onoga što je mnoge glave, od kako je veka, hranilo ne odstupam! Lepo je što si se dosetila ovog, i veruj mi da me drobljeno mleko uvek podseti na detinjstvo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mama i pre neko veče kaže da je večerala ovo. Ja rekoh---doooobro XD.

      Избриши
  10. hmmmmm meni se bas sad jede leba i mleka obozavam to

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)