недеља, 26. мај 2013.

Vezirova baklava


Ovo je "naša " porodična baklava, posle koje nam nijedna druga nije dovoljno dobra. A isprobali smo ih mnogo, od one klasične, sa puno oraha, do nekih varijacija kojima ću posvetiti neke od narednih tekstova. Jede se uglavnom bez komentara.

Sećamo se svi šta je o beogradskoj baklavi pisao slavni Evlija Čelebija. Ova nije baš beogradska ali nema mane. " Stid je ne bi bilo da je kod sultana ". ;-)

Volim je čitavog života i rado je se sećam :-)

Juče sam je spremila da me mine želja. Od kada se borim sa poremećajem ishrane, ne mogu da pojedem kao nekada, i gledam na hranu na potpuno drugačiji način. Ali,o tome nekom drugom prilikom.


Sastojci :

600.gr. tankih korica za pite i baklave

čaša kisele vode.

Sirup :

1 kg. šećera

3 čaše vode

1 limun

2 vanilin šećera


Prvo skuvajte sirup i ohladite ga dobro. Gotov je kada se leđa kašike lepe za ivicu šerpe. Isecite limun na krugove i ubacite u sirup.

Prvi fil :

2 jajeta

1 50 gr. šećera u prahu

1 50 gr. putera

2 vanilin šećera

7 kašika brašna



Umutite žumanca sa šećerom i puterom, u to dodajte brašno i na kraju čvrst sneg od 2 belanceta.

Drugi fil :

2 jajeta

150 gr. šećera u prahu

250 gr. mlevenih oraha

2 vanilin šećera


Ponovo umutite žumanca sa šećerom i orasima, pa umešajte sneg od belanaca. Ovaj fil je jako gust i teško razmazljiv, neka Vas to ne buni.

Podmažite pleh puterom pa filujte kore naizmenično sa ova dva fila. Poslednju ne, naravno, već isecite baklavu i prelijte kiselom vodom, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 i pecite 40 minuta.

Kada je izvadite, pojačajte useke između parčića nožem pa prelijte hladnim sirupom ODMAH!

Očekujem Vaše komentare ;-)

9 коментара:

  1. Kao prvo, slike su ti fantastične! Da su barem moje takve:) Zatim, odličan recept i iako baklavu nisam nikada radila, volim je pojesti ako je domaće izrade, a ova mi se čini savršenom.

    ОдговориИзбриши
  2. Čitam i ne mogu da verujem- moje slike savršene:-) Toliko se jadna namučim i nikad mi nije dobro, još je danas oblačno do bola.
    Hvala puno :-) a skromnost je za mene vrlina, tako da tako prihvatam i nastavak komentara :)
    Hvala, recept je stvarno dobar. Barem meni :-) Ona klasična , da ne kažem obična baklava samo sa orasima meni je malo dosadna, mada je isto jako volim. Ova je sva meka, ne pliva u sirupu ali ga je puna. Jedino što golica u grlu šećer :-D ali baklava je, šta da se radi :-)

    ОдговориИзбриши
  3. E, nisam za ovakav recept jos cula...nikad nije kasno. I ime mi se svidja. A turske odnosno orjentalne kolace obozavam. Nema veze za secer, samo jednom se zivi...

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo tako. Mera u svemu je ključ za uživanje u životu i dobar život. a baklavu preporučujem najtoplije :-)
    Hvala :-)

    ОдговориИзбриши
  5. Izgleda tako sočno da bi i sa ekrana jela :))

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala, hvala :-) Niti je skupa, za majstoricu poput tebe nije ni teška ( čak ni za duduka kao što sam ja :) ) dakle, tu je :-) samo napred :-) Jedino te kalorije:-) Ali što Mirjana reče, jednom se živi :-)

    ОдговориИзбриши
  7. Mislim, nije skupa u smislu da ne ide kilo oraha u nju, koji su ovde kao suvo zlato :-)

    ОдговориИзбриши
  8. Oooo, ovo je dupla baklava, tj. sa dva fila:) I ovo obožavam, mada ne pripremam na ovaj način. Ali, dobro - probaćemo i 'vako.
    Želim ti da taj poremećaj koji spominješ što pre savladaš i da ti njega poremetiš, pa da vidi s' kim ima posla:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja poremetim sve čega se dohvatim :-P Valjda ću i njega :-D
      Ja mnogo volim ovu baklavu jer je meka, ali Miši ona nije dovoljno baklava, poštuje samo onu samo sa orasima XD.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)