петак, 14. јун 2013.

Brze tetka - Patine knedle bez krompira


Ko od nas ne voli jela zbog kojih ne mora da  ode do prodavnice ?
Meni, doduše, uvek nešto fali, makar i sitnica ali većina savesnih domaćica vodi računa da određene namirnice uvek budu pri ruci.
Ovo su knedle koje zaista možete da spremite za najviše petnaestak minuta, kuvane u vodi, kao i sve ostale knedle, nisu ni teške ni masne kao testa koja brzo budu gotova ali se zato napiju masnoće.
Još jedan recept iz zbirke koju je sakupila Spasenija Pata Marković još tridesetih godina prošlog veka, stoga su sastojci zaista starinski, domaći i predvidivi :-)
Kod Pate, odnosno, kod njenih recepata, ima jedan problem - prilično su neprecizni. I iako me je to jako mučilo u početku istraživanja njenog kuvara, naposletku sam shvatila da to ima svoje zašto. 
O, da, volim ja precizne recepte ali volim i da učim. Osećaj pod prstima, naročito kad radite sa testom najvažnije je znanje. Onaj ko Vas nauči da prepoznate kada je testo dobro, stvarno Vas je naučio da pecate.
Kod mene je to još uvek malo nesigurno. Znam otprilike kada mi je neko testo dobro, ali umem i strahovito da pogrešim. Kod ovih knedli je od suštinske važnosti to što i ne treba da dobijete testo već jako meku masu koju možete da formirate  samo ozbiljno pobrašnjavljenim rukama. 
E, pošto sam tako krhke i nežne knedle stavila u vodu koja je ključala na nekih 300 stepeni, dve su se raspale, i to je samo moj greh :-)
Za mene su, doduše prave knedle one slatke, sa krompirom i šljivama, i čim stignu šljive, moraću da podelim sa Vama i bakin recept za njih. Do tada, iskoristite blagodati ovog recepta kao što sam i ja.



Sastojci :

3  pune, ali ne prepune kašike masti
2  kašike kiselog mleka ( ja sam stavila  jogurt )
soli po ukusu, količina soli zavisi od vrste sira, ako je on stariji i slaniji, razume se, stavićete i manje soli
3  jajeta
2 kriške sira - oko 200 gr. - bolje starog

 oko 4 kašike brašna
oko  5 kašika griza 

još  griza u koji će se uvaljati knedle
par kapi ulja za prženje griza

Pomešajte viljuškom mast, kiselo mleko, jaja i so, izmrvljen sir   pa dodajte naizmenično griz i brašno. Njihova količina zavisi od toga kolika su jaja koja koristite, koliko masti ste stavili, da li ste koristili ređe ili gušće kiselo mleko.
Ali  i pored svega toga, ovo NIJE rizičan recept..Masa treba da ostane žitka, i nikako da se formira u testo. Neka bude tek toliko gusta da kada jako pobrašnjavite ruke možete da formirate meke i  nežne loptice, potpuno vazdušaste i lake. 
 U originalnom receptu stoji da smesi jaja, masti i kiselog mleka treba dodati jednu kašiku brašna i dve kašike griza. Meni je bilo apsolutno nemoguće da od toga napravim kuglice. Možda će Vama uspeti sa nekom količinom između ove koju sam navela ovde i te u originalnom receptu, pa oprezno dodajite poslednja dva sastojka.
Knedle kuvajte u slanoj vodi koja tek blago ključa jer su jako meke. Isplivaće na vrh kada budu kuvane.
Pre nego što se to desi, na malo ulja propržite griz do smeđe boje pa ih vadite rešetkastom kašikom i uvaljajte u griz . Ako Vam on nije po volji, možete i u prezle, ali griz im daje neku finu prhkost i meni se baš dopadaju sa njim.
Lepe su tople ali nisu loše ni kada se ohlade.
Meni su najlepše kada su baš male, kao kod bake, ali sam večeras malo kasnila sa večerom, pa su nešto veće :-)

2 коментара:

  1. Imaš kod mene na blogu recept za vrlo precizne knedle sa šljivama, a bez krompira. Od kako sam te probala, više nijedne druge nisam pravila. Fantastične su i uvek uspevaju. Dobro si me podsetila da ih uskoro pravim, odavno nisam.
    http://kuhinjazaposlenezene.blogspot.com/2011/09/knedle-sa-sljivama-na-patin-nacin.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, odlične su ! Moja baka je uvek pravila sa krompirom, a meni je to nekako voliki posao, mrzim da ljuštim krompir XD
      Hvala puno, mada kod kuće imamo i baš ovo izdanje iz 59-te, ali nisam uopšte zaočila ovaj recept :-) !

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)