петак, 28. јун 2013.

Carski pire i šnicle - na moj način


Ko je čitao roman "Vreme smrti" možda se seća scene kada major Gavrilo Stanković šalje svoj posilnog, Radojka, da mu donese nešto za jelo, i Radojko se vraća sa pečenim mesom u plehanoj šerpi, sa krpom nekom pored ili kako je već bilo, davno sam ja to čitala.
Ali mi je, svejedno, ostala snažno urezana u sećanje ta scena, kao da sam videla i tu šerpu, i te komade pregorelog mesa, i lepog majora, sve.
A valjda sam i sama rasla u kuhinji punoj plehanih šerpi ( barem se tako zovu kod nas ) i uz miris pečenog mesa.
Da, da leti, igrajući se u dvorištu, negde u vreme ručka , brat  i ja bismo voleli da pogađamo šta baka sprema. I nastupala je bučna radost kad shvatimo da sprema šnicle :-).
Ovo sa majorom nije bila digresija, ja najviše volim suvo, naglo pečeno odnosno prženo meso, samo sa hlebom i možda malo sira. Iz plehanog tanjira, ako može ( vidim, oni su sad skupi kao suvo zlato ).
Moj muž voli krompir - pire. Volim ga i ja, ali ne uvek i obavezno kad god spomenem neke šnicle :-).
Ovom kombinacijom smo oboje zadovoljni. Ja imam svoje jednostavno meso, tek malo dodirnuto nekim finim aromama, on ima svoj pire, takođe pokondiren pomalo :-).


Sastojci :

4 velike šnicle, preporučujem svinjske ili pileće jer juneće mogu da ostanu tvrde )
2 kašike senfa
suvi bosiljak
ulje 
so 
biber
nekoliko listića mesnate slanine

Šnicle dobro izlupajte, posolite, pobiberite  i istrljajte senfom i bosiokom pa pržite sa obe strane na vrelom ulju nekih 10tak minuta. U ulje, posle 5 minuta stavite listiće slanine sečene na kockice.

1/2 kg. krompira
2 žumanceta
100 gr. kisele pavlake
50 gr. tvrdog sira ili običnog kravljeg sira
kašika masti ili putera
so po ukusu

Skuvajte krompir pa ga umutite miskerom dodajući ostale sastojke. Ja baš ne volim preslan pire, pa ne bih da dajem mere za so jer bi lako mogao drugima da bude neslan. Ako volite, dodajte mu malo rendanog muskatnog oraščića.

Na dno vatrostalne posude stavite šnicle, pa preko njih rasporedite pire i na kraju poređajte kockice slanine i zapecite nekih 20 minuta, do pola sata.

 

3 коментара:

  1. Njam!! Tako jednostavno, a delikatesno!!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман6/29/2013 08:27:00 AM

    Njam! Njam! :-) Volim i šnicle i pire i onu suvu slaninicu preko. Volim sve. Joj, voda mi polazi na usta... :-D blaženstvo...

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)