петак, 28. јун 2013.

Ljuti dzem od crvenog voća


Ovo baš nije dzem koji ćete mazati na hleb. Popularne su sada takve voćne kombinacije. Ali, nije zbog popularnosti, ovaj dzem ili preliv je stvarno ukusan, poseban i vrlo je funkcionalan. Poslužite ga sa mesom i pridobićete i goste i domaće :-).
Ljuto ne volim, ali u kiselkastoj atmosferi , uz jake arome i ubedljiv ukus mogu da tolerišem to blago peckanje, pikantnu notu koja ostaje nekako misteriozna, nikako dominantna.
Odlično je što ovaj dzem možete da čuvate kao i svaki drugi, i tako uvek imate spreman hladni preliv- sos za pečenje, mada Vi možda pronađete još neki  način da ga upotrebite. Kod nas za sad egzistira samo u toj klasičnoj kombinaciji sa mesom, premda imam ideju za zapečene slatke palačinke koje bih između ostalog premazala i ovim dzemom.
Do tada, razmišljajte gde biste Vi voleli da ga vidite. 
Pravi se sa, danas popularnim  Dzem-fixom, tako da relativno dugo može da stoji, a voće se kraće kuva i zadržava jedan deo one arome koju ima dok je sveže.


Sastojci :

900 gr.  borovnica, jagoda i kupina ( možete koristiti i samo jednu vrstu voća, kod mene su sad bile pretežno jagode )
350 gr. malina
400 gr. šećera
20 gr. ljutih crvenih papričica ( ako koristite suve, stavite manje )
1/2 Dzemfix-a, ako stavite ceo, možda će Vam dzem biti pregust
malo mlevenog karanfilića ( po ukusu )
malo mlevenog đumbira

Preporučujem Vam da voće propasirate jer meni prilično smetaju semenke. Ovog puta sam sve samlela u blenderu, do jednolične tekture, ali ipak je lepše kada ima malo komadića voća. Stavite voće i paprike da se kuvaju pa posle desetak minuta dodajte šećer iz kog ste izdvojili 5 kašika. Taj odvojeni šećer pomešajte sa dzemfixom pa kada prođe deset minuta od kako ste dodali šećer, sipajte u dzem i kuvajte još 3 minuta. Sipajte u tegle sterilisane na 100 u rerni pa ih odmah dobro zatvorite i prevrnite.

Нема коментара:

Постави коментар

Volim da čitam Vaše komentare :-)