Ovo baš nije dzem koji ćete mazati na hleb. Popularne su sada takve voćne kombinacije. Ali, nije zbog popularnosti, ovaj dzem ili preliv je stvarno ukusan, poseban i vrlo je funkcionalan. Poslužite ga sa mesom i pridobićete i goste i domaće :-).
Ljuto ne volim, ali u kiselkastoj atmosferi , uz jake arome i ubedljiv ukus mogu da tolerišem to blago peckanje, pikantnu notu koja ostaje nekako misteriozna, nikako dominantna.
Odlično je što ovaj dzem možete da čuvate kao i svaki drugi, i tako uvek imate spreman hladni preliv- sos za pečenje, mada Vi možda pronađete još neki način da ga upotrebite. Kod nas za sad egzistira samo u toj klasičnoj kombinaciji sa mesom, premda imam ideju za zapečene slatke palačinke koje bih između ostalog premazala i ovim dzemom.
Do tada, razmišljajte gde biste Vi voleli da ga vidite.
Pravi se sa, danas popularnim Dzem-fixom, tako da relativno dugo može da stoji, a voće se kraće kuva i zadržava jedan deo one arome koju ima dok je sveže.
Sastojci :
900 gr. borovnica, jagoda i kupina ( možete koristiti i samo jednu vrstu voća, kod mene su sad bile pretežno jagode )
350 gr. malina
400 gr. šećera
20 gr. ljutih crvenih papričica ( ako koristite suve, stavite manje )
1/2 Dzemfix-a, ako stavite ceo, možda će Vam dzem biti pregust
malo mlevenog karanfilića ( po ukusu )
malo mlevenog đumbira
Preporučujem Vam da voće propasirate jer meni prilično smetaju semenke. Ovog puta sam sve samlela u blenderu, do jednolične tekture, ali ipak je lepše kada ima malo komadića voća. Stavite voće i paprike da se kuvaju pa posle desetak minuta dodajte šećer iz kog ste izdvojili 5 kašika. Taj odvojeni šećer pomešajte sa dzemfixom pa kada prođe deset minuta od kako ste dodali šećer, sipajte u dzem i kuvajte još 3 minuta. Sipajte u tegle sterilisane na 100 u rerni pa ih odmah dobro zatvorite i prevrnite.
Нема коментара:
Постави коментар
Volim da čitam Vaše komentare :-)