Jeste li spremali nekada čatni ?
Pretpostavljate da moja baka sigurno nije :-)
Mama je ovaj zanimljiviji indijski delikates uvela na mala vrata u našu kuhinju. Ja sam u početku kategorično odbijala mogućnost da probam tako nešto. Slatko- kiselo- slano - ljuto... sve u jednoj tegli...
Ma ne...
Ispostavilo se da sve to, u suštini, ima smisla, da sastojci nisu pomešani tek da bi to sve zvučalo čudno ( nama koji ne pripadamo dotičnoj kulturi ) i da ovakav dodatak jelima sa mesom može neočekivano da razvedri standardnu trpezu. E, sad, što ga mi jedemo i sa hlebom, to je drugo...
Ovo nije moj omiljeni čatni, već jedan sa višnjama i đumbirom, i kada stignu višnje planiram da ga napravim.
Međutim, ni ovom ništa ne nedostaje, osim što je malo slađi nego što volim.
Ne košta Vas ni mnogo vremena, ni novca, jedno fino čudo u tegli koje će Vam poverenje uzvratiti divnim egzotičnim mirisom i atmosferom Istoka koji će izaći iz tegle kao duh iz Aladinove lampe kad god je otvorite.
Nisam ja neki čovek egzotike... ali ovo je fino. Skroz fino.
Sastojci :
1 kg. kiselih jabuka
1/2 kg. crnog luka
200 gr. suvog grožđa
100 gr. oraha
1 kašičica soli
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica mlvenog karanfilića
1 kašičica rendanog muskatnog oraščića
sok i kora jednog limuna
oko 400 ml. Jabukovog sirćeta
250 gr. šećera
Postupak je krajnje jednostavan. Jabuke i luk isecite na sitne kocke, prelijte ih sokom limuna i dodajte njegovu koricu, rendanu, kao i orahe sečene po dužini i nakvašeno pa oceđeno suvo grožđe, začine i sirće pa kuvajte sve nekih 40 minuta. Neka temperatura bude umerena, i ne odvajajte se na duže od šporeta, mada ne morate baš neprekidno da mešate.
Po isteku tog vremena dodajte šećer pa kuvajte dok se čatni ne zgusne kao dzem, a to će se desiti za nekih dvadesetak minuta na srednjoj temperaturi.
Vruć čatni sipajte u teglice, zatvorite ih i zavijte u ćebe ili neku deblju tkaninu pa pustite da se ohladi.
Нема коментара:
Постави коментар
Volim da čitam Vaše komentare :-)