субота, 15. јун 2013.

Burek - pita kao pašteta ( sa domaćim korama i uputstvom )


Da, zvuči čudno :-)
 Pa i jeste čudno. Pita je stvarno posebna, miriše na burek, podseća na burek, ali nije burek. Nadev zbilja jeste pašteta, naravno, koju ćete sami napraviti, i u dodiru sa domaćim korama, zanimljivo i staromodno jelo iznenadiće Vas svojom transformacijom. 
Ne znam iz kog kraja potiče ovaj recept, i priznajem da nigde nisam jela ovu pitu osim u svojoj kući :-) iako se nalazi u već prečesto pominjanom i slavnom kuvaru Spasenije Marković.
Možda sve to zvuči komplikovano i besmisleno - pržiti meso, samleti ga, razvući kore, filovati ih paštetom...
Možda je sve to imalo više smisla dok je i broj namirnica kojima je raspolagala domaćica u jednom prosečnom domaćinstvu bio znatno manji nego danas, pa je bilo neophodno spremiti nešto upravo od njih, ali na stotinu različitih načina. 
Mi danas imamo razne mogućnosti, ali mene i dalje oduševljavaju ovakvi recepti, dosetljivost, kreativnost, kulinarska mašta zbog koje je moja pita sa mesom večeras izgledala i zbilja bila nešto neverovatno :-)
Ma ne, nije to neka revolucija, tek ova krckava i krta mesna pitica ima sopstveni karakter i zaista zaslužuje da se nađe na našoj trpezi bar ponekad, kada nam dosade sve one druge pite, čija se slava i popularnost nikada i ne dovode u pitanje. 
Što se samog posla tiče, nema ga više nego pri pripremi bilo koje druge pite, osim što ćete isprljati jednu stvar više - mlin za meso ili blender. 
Ako ništa, ova pita je još jedan dobar razlog da sačuvamo staru veštinu razvijanja kora kod kuće. Ako ja kažem da to nije naročita mudrost, onda nije :-) jer mi je uvek polazilo za rukom da pogrešim čak i tamo gde su greške nemoguće. Ali eto, ljubav prema bakinoj savijači sa sirom navela me je da sačuvam i bakino znanje, pa ako volite fine pite, onda i one sigurno vole Vas :-) 
Ova burek-pita nije nešto naročito izdašna jer u njoj nema ni praška za pecivo, ni kisele vode, ona je to što jeste pre stavljanja u rernu kao i posle :-) Jedna prava domaćinska pita. I to je to.


P.S. Negde na internetu navedeno je da potiče iz niškog kraja, što je vrlo moguće, verujem da bi neko mogao prepoznati pitu iz svog kraja :-)


Sastojci :

 Kore

 250 gr. brašna
oko 150 ml. vode
malo soli

Posolite brašno pa počnite da dodajete mlaku vodu. Treba da dobijete nelepljivo testo nalik plastelinu. Ako bude pretvrdo teže će se razvlačiti.

Stavite ga na pobrašnjavljenu podlogu ( ja radim na prijanjaućoj foliji )  pa razvucite oklagijom najviše što možete.

Kada oklagija više ne funkcioniše, podvucite ruke pod testo i nežno ga širite.

 Ako se i pocepa, nije strašno, pazite da ne probušite sredinu već ga okrećite po rukama kao da je platno, jer nije tako krhko kao što izgleda. Samo malo nežnosti i biće sve u redu :-)


Kada bude dovoljno tanko da se cepa od dodira vratite ga na sto pa podvucite ruke i prsto ga nežno povlačite prema sebi, tako možete da primetite kada je u opasnosti da pukne.
Na kraju istanjite i krajeve. Testo će biti prozirno.

Isecite ga na pravougaonike/kvadrate u veličini pleha u kome ćete peći pitu pa ostavite sve na stolu da se kore malo osuše.


Fil :

 300 gr. mesa ( junećeg ili svinjskog )
kašika masti
glavica luka
kašičica soli


Na masti propržite sitno seckan crni luk pa mu dodajte meso sečeno na kockice i posolite. Kada je meso prženo, skinite sa vatre, rashladite pa ga sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu.

Još

1  jaje
 100 gr. kajmaka
 kašika masti

 U meso koje ste samleli dodajte jedno jaje i kajmak pa dobro izmešajte ( ako je kajmak preslan možda će biti potrebno da smanjite količinu soli u filu ).
Namastite
dno pleha pa stavite prvu koru ( ja sam dobila 6 kora, da sam malo ređe zamesila testo, bilo bi ih više ), premažite je paštetom i tako filujte svaku koru do poslednje.

Poslednju premažite otopljenom mašću pa pecite pitu na 180 nekih 40 minuta.

Uživajte u neobičnoj piti u kojoj je sve pravo ! :-) Originalni ukus toplog doma.

4 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)