уторак, 11. јун 2013.

" Kadin gobegi" u sirupu od cveta lipe


Ili "devojački pupak" :-))
Od silnih baklava, ovako slatki, zanosni kolačići moraju da čekaju na red.
Pustiću ih preko reda.
Ovo je jedna od varijanti recepata za ovaj tradicionalni orijentalni kolač, ali sa neodoljivim dodatkom :-)
Sirup za prelivanje kuva se sa čajem od lipe. Možete koristiti svoj omiljeni čaj, kamilicu, jasmin, ili ružinu vodicu. Ova poslastica miriše kao opijum ili parfem, zavodi, osvaja, uzima dušu :-) 
Iako se tu i tamo nađe i kod mene neki recept za takve kolače, nisam ljubitelj zalivenih poslastica. No ovo je nešto sasvim drugo, ovo je komadić mirisa, slasti i užitka, kao duga šetnja procvalim letnjim livadama u mom kraju, ili noćno čitanje poezije, uz daleku pesmu slavuja.

Razum je nemoćan u izražavanju Ljubavi.
Jedino je Ljubav sposobna da obelodani
istinu o Ljubavi i o stanju Zaljubljenika.
Put naših proroka je put Istine.
Ako hoćeš da živiš,umri u Ljubavi;
umri u Ljubavi ako želiš da ostaneš u životu.

( Dzelaludin Rumi )


Sastojci :

4  belanceta
 200 ml. mlečne slatke pavlake
 oko 480 gr. brašna
 500 gr. šećera
šolja  jakog čaja po izboru ( kod mene lipa )
šipka vanile ( nije obavezna )
1  manji limun
malo  pstaća, oraha ili badema za posipanje

 Skuvajte čaj po izboru i malo ga ohladite. Neka bude baš jak.
 Od belanaca umutite čvrst sneg, pa im dodajte neumućenu pavlaku i umutite kratko mikserom uključenim na najmanju brzinu. Pavlaka ne treba da se umuti, samo da se sjedini sa belancetom.
 Dodajte postepeno brašno. Ja sam izmerila, i otišlo mi je 480 gr. oštrog  brašna, ali količina zavisi i od veličine belanaca i vrste brašna. Pretpostavljam da bi mekog brašna bilo potrebno manje.
Dakle, treba da dodajete brašno dok se ne formira testo od koga možete da pravite kuglice, dakle ne jako tvrdo. 
 Onda formirajte kuglice i prstom svaku probušite pa ređajte u pleh prekriven papirom za pečenje. 
 Pecite na 180 nekih 30 minuta.
 Kada kolačiće stavite u rernu, sipajte proceđeni čaj u šećer i kuvajte sirup na srednje jakoj vatri. Na pola kuvanja dodajte limun sečen na kriške i vanilu. 
Vreli kolačići se prelivaju vrelim sirupom. 
Možete ih poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom, ili ih samo pospite seckanim pistaćima, orasima ili bademima, a ne morate čak ni to. 

 * Nakon pečenja, najbolje je na kolačiće dok su vreli prebacite u neku posudu užeg dna, pa ih prelijte odmah. Tako će moći da popiju više sirupa.

4 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)