Prastaro jelo, totalno zanimljivo i izazovno. Kao velika knedla sa sirom, u obliku savijače, sa nešto manje masnoće nego kod klasične pečene pite.
Smanjila sam mere upola u odnosu na originalni recept, jer mislim da bih od kilograma krompira dobila čudovište. Ionako je ovoj ugojenoj knedli bilo tesno u najvećoj šerpi koju imam ( nemam neke prevelike šerpe, da se ne uplašite ).
Sastojci su opet vrlo jednostavni ( i jeftini ). Jedno jaje, malo krompira, brašna i sira.
Testo... hm... nije baš da ga treba jesti svakog dana u velikim količinama, zato sam ja izbacila hleb :-) doručkujem uvek pahuljice sa jogurtom, i priuštim sebi nekad ovako finu večeru.
Sastojci :
1 /2 kg. krompira
1 jaje
2 kašičice soli
kašika masti ili maslaca
brašna koliko da se zamesi tvrđe testo, a koliko će Vam biti potrebno zavisi pre svega od krompira. Ja sam potrošila oko 400 gr. ali to nije neka pouzdana smernica
još jedna kašika masti ili malo ulja
prezle
Krompir skuvajte u ljusci pa ga oljuštite, ispasirajte i prohladite. Dodajte jaje, mast/maslac i so, pa počnite da dodajete brašno. Testo ne treba da bude kao kamen, ali ni lepljivo, već otprilike ovakvo:
Razvucite ga do debljine prsta, ili nešto tanje.
Pa ga nafilujte.
Fil
440 gr. starog sira- obavezno kiselog, a možete staviti i ovčji ili kozji sir.
2 jajeta
Sir sitno izgnjavite pa mu dodajte žumanca i čvrst sneg od belanaca.
Kada ste nafilovali koru, savijte je u rolat, a rolat u krug, kao puža.
Da bi to bilo moguće, nemojte filovati baš celu koru, par centimetara po dužoj liniji ostavite bez fila kako Vam ne bi iscureo kada savijete rolat.
Sastave spojite prstima.
E sad ovu veliku savijaču stavite u čistu krpu, skupite na vrhu kao paketić, pa vežite neki jakim kanapom.
Poželjno je, ako imate dovoljno dubok lonac, da kanapom vežete varjaču pa je postavite na rub lonca, tako da zavežljaj stoji u kipućoj vodi ali ne dodiruje dno lonca. Ja nemam tako veliku posudu pa mi je savijača dodirivala dno, te sam morala da je pomeram na par minuta, da se ne bi zalepila.
Dakle, spušta se u vrelu vodu i kuva pola sata najmanje, a ja sam kuvala 40 minuta.
Kada prođe to vreme, izvadite je i ocedite a na masti propržite prezle i prebacite je u njih. Pospite svuda po savijači.
Poslužite obavezno toplu savijaču. Prijatno :-)
*Ako imate svoje omiljeno testo za knedle, mislim da možete spremiti ovu savijaču i sa njim. Pazite samo da Vam testo ne bude tvrdo, bolje je da bude i malo mekše.
Čula sam za ovaj kuvani rolat od krompira ali ga nikad nisam pravila, niti sam ga probala.Super ideja.
ОдговориИзбришиMeni je stvarno ukusan ali je i težak, odnosno "sit", zasitan.
ОдговориИзбриши