четвртак, 20. јун 2013.

Musaka od tikvica sa jabukom i jogurtom


Hm, hm. Tikvice su moja detinja ljubav. Pohovane, razume se. Vrhunac te ljubavi postignut je još u mom ranom detinjstvu, prejedanjem posle koga godinama nisam mogla da ih jedem :-)
Ta faza je prošla i opet su mi mile. Volim ih pohovane, u jabukovom sirćetu i belom luku, volim ih i samo sa hlebom, i sa sirom, a musaka od pohovanih tikvica mi je najdraža među musakama.
Ovo je malo drugačija varijanta. Tikvice nisu pohovane, već samo pečene u rerni toliko da iz njih izađe suvišna voda. Jabuke ne statiraju, iako je ton koji daju ovom jelu krajnje umeren i prihvatljiv tradicionalistima. Ovo je baš jelo za letnje dane, neće da vas optereti, zasitiće Vas i osvežiti ujedno, a opet ćete imati utisak da ste jeli pravu musaku. 


Sastojci :

3 tikvice srednje veličine
2 veće jabuke
1 glavica crnog luka
200 gr. mlevenog junećeg mesa
100 gr. mlevenog svinjskog mesa
1 kašičica soli
biber
3 jajeta
jogurta koliko Vam treba da musaka ogrezne u prelivu
još soli za tikvice i preliv
ulje za prženje luka


Tikvice oljuštite, isecite na kružiće, fino posolite i ostavite da puste tečnost. U međuvremenu, na malo ulja propržite luk pa dodajte meso, posolite i pobiberite i ispržite kao za svaku musaku, dok meso ne bude sasvim gotovo.
Tikvice ocedite i stavite u rernu na nekih 180 stepeni desetak minuta, zajedno sa jabukama isečenim na krugove ( očistite im sredinu kao za jabuke u šlafroku ). 
Kada ih izvadite, složite prvi red tikvica na dno posude za rernu, pa prekrijte mesom, stavite jabuke pa opet stavite meso, i naposletku opet poređajte tikvice. 
Umutite jaja sa jogurtom, dodajte malo soli pa prelijte i stavite u rernu ugrejanu na 180  da se peče otprilike sat i po.

* Ako volite, dodajte u preliv malo cimeta i morskog oraščeta. Ja imam porodičnu zabranu da to radim :-))

Нема коментара:

Постави коментар

Volim da čitam Vaše komentare :-)