понедељак, 17. јун 2013.

Pogačice sa kajmakom i kačkavaljem


Ovo je neki standardni recept kada Vam treba posluženje koje je ukusno, nije masno, lako se jede rukama, i ima ga puno. Možda 400 gr. tvrdog sira zvuči zastrašujuće, ali su pogačice vrlo ukusne i nisu masne. Naprotiv, nakon što malo odstoje se osuše, pa mogu fino da se koriste kao mini - sendviči.
Iskreno, nemaju neku priči iza sebe ove pogačice. Moj brat voli kačkavalj, mada mi sve tvrde sireve tako zovemo. Ja volim kajmak, a peciva svi volimo.
Ako se sprema cela mera, ispeku se gotovo 4 pleha od rerne, i to je odlično, ali pošto su meni lepše sveže, preporučujem da se lepo podgreju pre jela. Prsnete ih sa malo vode i u toplu rernu na nekoliko minuta. 
Jedan deo sira ( samo 100 gr. ) sam zamenila dimljenim sirom i to se pokazalo kao dobar potez jer im je dao baš dao lep ukus, ali Vi ne morate. 
Takođe, možete u testo da dodate i malo starog kravljeg sira, seckanu šunku ili slaninu, neki začin koji volite, i da ih malo osvežite.

Sastojci :

500 gr. brašna
1  kašičica soli
1  kvasaca ( 40 gr )
 400 gr. renanog tvrdog sira ( kod mene 100 gr. dimljenog i 300 gr. neke gaude, mislim )
 200 gr. starog kajmaka
4  jajeta + 1 za premazivanje
 2 šoljice za crnu kafu mleka
  susam , mak ili kim za posipanje ( ili neko drugo seme )
još brašna za testo
 malo šećera za kvasac

Kvasac stavite u mlako mleko sa malo šećera da se digne, a u brašno dodajte so i ostale sastojke pa blago promešajte tako da masnoća ( sir i kajmak ) padnu dole a brašno bude gore. Dodajte mleko i kvasac i umesite testo. U početku će biti retko i lepljivo, i dodajte tek toliko brašna da testo može da se formira, neka ostane malo ređe i lepljivo na dodir. 
Ostavite ga da raste oko pola sata, pa podelite na 4 loptice i razvijte na debljinu prosečnog ženskog prsta  :-) ako budu tanke neće lepo narasti. 
Premažite ih umućenim jajetom i pospite čime želite pa ostavite da opet rastu desetak minuta. Nemojte da razvijate sve loptice dok jedna tura ne bude pečena, već samo onu koja se sledeća peče. 
Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
I eto, vrhunac jednostavnosti :-))

6 коментара:

Volim da čitam Vaše komentare :-)