четвртак, 6. јун 2013.

Rustične šnicle od šampinjona i kajgane


Prava je sreća da recepata i kuvara ima tako puno, jer smo svi toliko različiti! Ja ne sedam za ručak ako nema mesa :-) ( šalim se, sednem ali gunđam, osim ako znam da je besparica uzrok, tada ćutim :-) ). Mislim da me to u velikoj meri sprečava da isprobam neke nove i lepe stvari, ali se ovog puta nisam dala  pokolebati. Mama mi je pročitala recept u jednom od naših desetak dnevnih telefonskih razgovora, i odmah sam znala šta za večeru.
Ali nije ovaj recept tu samo radi naše večere. Pišem ga kao maleni i neznatni dar dragoj mi Sonji, jer znam da ona ne voli meso i da ga izbegava kad god može :-)
Izvoli, draga Sonja, ovo je tako malo u odnosu na moju zahvalnost ( a ti znaš za šta sve :-) ), ali šta da radim, na daljinu je teško uzvratiti za sve :-)
 Ali...svi ste pozvani :-) Isprobajte ovaj stari recept koji izgleda tako moderno, i nikada mu ne biste dali toliko godina ( kuvar je posleratni :-) ).


Sastojci :

200 gr. šampinjona
4  jajeta
kriška starog hleba
so
biber
malo ulja
prezle

Šampinjone isecite na krupnije listiće, posolite i dinstajte dok ne puste sok, a onda ih procedite i fino osušite.
Od 3 jajeta napravite kajganu sa što manje ulja, pa i nju ohladite.
Pomešajte pečurke i kajganu, pa im dodajte namočenu i oceđenu krišku hleba, so i biber po ukusu. Iako u receptu to ne stoji, ja sam morala  u ovu smesu da dodam malo prezli, jer je bila jako vlažna kada sam dodala i sveže jaje. Nakon što ste dodali jaje, procenite da li možete od smese da pravite šnicle ( ako ne, dodajte još prezli ), pa oblikujte šnicle i svaku uvaljajte u prezle i pržite u vrelom ulju ( ne mora biti mnogo ulja). Kada se jedna strana lepo isprži, neće se lepiti za dno i raspadati, iako sam to očekivala. Okrenite pa ispržite i drugu, vadite na tanjir koji ste pokrili salvetom i služite sa salatom ili umakom po ukusu :-). Ili bez ičega :-), sa hlebom.

*Nisam sigurna da ove šnicle mogu da se spreme u rerni. Količina ulja koju prime je minimalna.
**Količina koja se dobije od ovih sastojaka nije naročito velika, ja sam dobila 6 srednjih šnicli, pa ako imate mnogočlanu porodicu, povećajte mere :-))

6 коментара:

  1. Aaaaaaa!!! <3 Čime zaslužih ovoliku čast i uvažavanje?! :) <3 Postidela si me :) Divne su šnicle, nikada nisam pravila, niti probala ništa slično, ali sad hoću i to što pre!! Sad mi je tako smešno i malo da kažem... ali - hvala!<3 :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ajde, ajde...nije to ništa, kažem ti, kad mi je mama pročitala odmah si mi ti pala na pamet- šnicle bez mesa = Sonja:-) Ništa nisam stvarno uradila da mi se zahvaljuješ :-))

      Избриши
  2. Jako mi se sviđaju ovakva jela. Nisam naročiti "mesar", pa mi je ovo zaista odlično jer volim i gljive i jaja. Savršeno hranjivo, a opet bez mesa:)

    ОдговориИзбриши
  3. da, baš fina proteinska, recimo, večera, pošto su valjda tada ugljeni hidrati najopasniji :-P
    Hvala, drago mi je da ti se dopada :-) ( nadam se da smo na "ti " :-) ).

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je baš dobra ideja! Jako mi se sviđa. Mi često jedemo šampinjone na milion načina, ali ovo mi nikad nije palo na pamet...

    ОдговориИзбриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)