среда, 12. јун 2013.

Seljačke ražane kifle sa kiselim mlekom


Jutra na selu, posebno kad ste dete, imaju neku nezaboravnu i poetičnu lepotu.Ne sporim, ima i grad mnogo svojih draži, ali ja sam dete sa sela, premda sam rođena u gradu i trebalo bi da mi prva sećanja potiču iz njega.
Najlepša su ona jutra koja dočekate budni. Bila je tako jednom neka luda faza, kada bih ostajala budna do jutra, pisala, mislila, maštala. I otvarala prozor da udahnem prvu svetlost zore. 
Valjda je to ona prava mladost, lepa, romatična, i nekako tiha ali nestrpljiva. Zagledana u neku budućnost.
Budućnost je došla, promenila mene i svet oko mene, ali nije promenila ni sećanja, ni moju ljubav prema porodici, prošlosti i selu. 
Ponekad, čak i dok hodam dugim, sivim beogradskim ulicama, osetim u svojim grudima miris rodnog sela, njegovu neku daleku, setnu lepotu, i osetim da sam ja sebi najbliži deo mesta koje mi je najdraže na svetu.
Volim ja svim srcem dom u kome sada živim. Ali ipak, ostajem trajno podeljena između onoga što je bilo, i onoga što jeste.
Ponekada se nekako pomešaju i spoje, uspomene i današnji dan, miris gradskog leta i onaj koji čuvam za sebe, dah seoskih trava požutelih na suncu.
I vrate se neka jutra, i opet sve bude dobro, jer  zaista shvatim kao pravu istinu da sve ono što volimo, postoji trajno u nama.

Ovo pecivo je nekako istovremeno meko, pufnasto i suvo, u smislu da nije ni malo masno na dodir. Sastojci su svakodnevni, pristupačni i jednostavni. Preporučujem Vam najtoplije baš ovu varijantu za testo, a oblik i punjenje uvek možete da izaberete sami. Ja sam imala neki kulen, koji inače ne jedem jer ne volim ljuto, pa sam ga ipak stavila. Hm, nisam se pokajala. Malo pecka ali daje kiflama neki još rustičniji ukus, pa neka i to bude neka moja preporuka.


Sastojci :

 200 gr. oštrog pšeničnog brašna ( ali pretpostavljam da može i meko )
100 gr. ražanog integralnog brašna
1  jaje
1  puna, puna kašika svinjske masti
 10-20 gr. kvasca
 2 ravne kašičice soli
prstohvat šećera
1 čaša ( 180 ml ) kiselog mleka-ako pravite ili imate domaće, još bolje
nekoliko kapi jabukovog sirćeta- ne sipajte direktno iz flaše koliko god sigurnu ruku da imate :-)

oko pola kafene šoljice tople vode

U mlaku vodu stavite šećer pa dodajte izmrvljen kvasac i ostavite desetak minuta na toplom da nadođe.
Pomešajte obe vrste brašna i so, pa dodajte mast, kiselo mleko, i pola jajeta. Ako Vam je teško da  delite jaje, dodajte žumance u testo a belance ostavite za premazivanje. Naposletku dodajte i kvasac pa umesite meko testo. Možda će biti potrebno da dodate još par kašika brašna, dodajte u to slučaju pšenično, i na kraju kapnite i malo sirćeta, zaista samo par kapi.
Čim testo prestane da se lepi, umesite ga u loptu i ostavite na toplom mestu da narasta nekih sat vremena ( zavisi i od toga koliko je prostorija topla).
Kada otprilike duplo naraste, stavite testo na radnu površinu posutu brašnom, pa pravougaonu koru. Okrajke odsecite pa koru podelite na nekih petnaestak kvadratića. 

Još :

 punjenje po ukusu, kod mene kulen, otprilike pola listića po kiflici 
 malo nemlevenog maka

 Stavite fil na svaki kvadrat pa preklopite u trougao, pa dva paralelna kraja podvijte ili prosto uvijte samo. Slažite kifle ( školjke, ili na šta već ovo liči :-) ) na pleh pokriven papirom za pečenje, premažite onom polovinom jajeta u koje ste dodali malo mleka, ili belacetom, pospite makom pa pecite na 180 otprilike 25 minuta. 
Možete da pravite i rolatiće, jako su slatki i izgledaju stvarno starinski :-)
Poslužite sa jogurtom, mada se ovo pecivo fino slaže i sa mlekom, posebno hladnim. 
Prijatno :-)

 * Od ove mere, kao što je očigledno, ne ispadne puno kiflica, pa ako imate goste, ili mnogočlanu porodicu, duplirajte :-))
Za meru navedenu u receptu potrošila sam oko 100 gr. kulena.
 P.S. Šolja je poklon moje mame :-) Kaže da me je odmah na njoj prepoznala :-)

11 коментара:

  1. Imam domaći kulen, samo da prionem na posao!! :) Mljac! :))

    ОдговориИзбриши
  2. Eto... sad i meni zamirisaše seoska prohladna jutra prepuna mirisa toplog hleba i pesme probudjenih gugutki.
    Hvala ti <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, drago mi je ako sam pomogla nekoj uspomeni da se čuje njen glas :-))

      Избриши
  3. Одговори
    1. Da, mama je bila u Švajcarskoj ( čuva tamo decu kad nađe posao ) i tako, kaže, mi smo joj nedostajali, i onda je videla ovu šolju i osetila kao da je videla mene XD Devojčica ima čak i macu :-))

      Избриши
  4. Obozavam fina peciva, jos kad imaju ovako ukusan fil, mmmmm... za 5+!:))) p.s.soljica je isto preslatka...:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo hvala, Lana :-) Moj už privremeno okončao dijetu zbog ovih kifli, stvarno su fine :-)
      A šolja služi samo za slikanje, da je ne razbijem :-D

      Избриши
  5. Анониман6/14/2013 09:54:00 AM

    Svaka čast domaćici na sjajnom receptu, a još sjajnijem uvodu. Opis sela uz ovo pecivo dočarava seosku atmosferu u potpunosti. Ja sam u opisu prepoznala svoje selo. Verovatno svako u opisu može prepoznati svoje milo selo i spokoj koji donosi dan proveden u prirodi uz slasni obrok ispečen u pećnici na drva. :-) Svaka pohvala našoj domaćici i urednici bloga! :-D Postoji puno blogova o ishrani, al ovaj je jedan od retkih koji sa sobom donosi nešto zaista originalno, a to je okruženje u kome se čin obroka odvija. To okruženje je srž onoga što ishranu čini zabavnom, primamljivom. Srž onoga po čemu trenutke dok delimo hranu sa nekim pamtimo. Domaćice, još jednom sve pohvale! :-D Lepo je pročitati ovakav opis i recept za Dobro jutro! :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. <3 Teško može komentarom da se uzvrati na ovaj komentar :-) Samo delima ! :-)

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)