субота, 29. јун 2013.

Slana kikiriki štrudla


Za večeru, doručak ili užinu, svejedno. Posebna i neodoljiva, zaista neodoljiva.
Neka nam dom zamiriše na testo, na toplo, ionako je napolju prava jesen, iako nam u stvari prolazi leto.
Znate onu scenu kada se pleh vadi iz rerne a nestrpljenje se već pretvara u mrzovolju :-) i onda porodica sedne oko stola, i onda mama iznese tanjire i šolje, i tada...
Tada počnu najlepši razgovori na svetu. Niti su visokoumni, niti su svrsishodni, ali su toliko slatki, baš ti razgovori koje podstiče mirisna i ukusna domaća hrana.
Bliskost i poverenje nisu Bogom dani, koliko god mi bili jedni drugima rod. Oni se grade godinama, grade se pričom, zajedničkim sećanjima i prisećanjima, zajedničkim obedima. 
Znam da deca danas vole da jedu van kuće, to je već postalo popularno i kada sam ja bila dete, ali ja van kuće nikada nisam jela. 
Sećam se svoje radosti kad osetim, približavajući se kući, miris štrudle ili šnicli, jer ja sam kao mala, isto kao i sada, najviše volela slatkiše, testo i meso :-). 
Pa smo čekali mamu da dođe sa posla do kasnog popodneva, ali smo uvek ručali skupa. 
Ono što je dobro kod ovakvih obroka je što ne morate da postavljate sto kao za slavu, iznesete par tanjira, svako po parče štrudle u ruke i to je to :-). 
A kada imate goste, možete ovu štrudlu sasvim fino da im spremite  i predstavite kao pravi delikates. Ona to i jeste.
Ma, meni je ipak draže  da je jedem onako  rukama, dok prigovaram mami da je trebalo još da se peče.
-"Jedi to i ćuti".- kaže mama.
Kad razmislim, nemam problem sa tim savetom :-).
Testo za ovu štrudlu smo vremenom doradile uz pomoć brojnih recepata koji su dolazili i prolazili. Jogurt je zamenio mleko, a svi znamo kako su testa sa jogurtom fina.  Sada je idealno meka i pufnasta, divna u svojoj jednostavnoj formi. Fil je nešto zbilja posebno i savetujem Vam da ga ne propustite.


Sastojci :

500 gr. mekog brašna + koliko je potrebno da se testo ne lepi, ali da ostane meko
1/2 kvasca
150 ml. jogurta
100 ml. ulja
1 kašičica soli
50 ml. mlake vode
1 kašičica meda ( nije obavezno ali će testo biti mekše, može i malo šećera umesto meda )
nekoliko kapi jabukovog sirćeta
 
U mlaku vodu stavite med i kvasac pa ostavite desetak minuta da naraste. Jogurt ne treba da bude baš hladan, ali ne morate da ga grejete, samo ga nešto ranije izvadite iz frižidera.
Brašno posolite, dodajte mu sve sastojke i na kraju kvasac. Umesite fino, meko, glatko testo, po potrebi, ako se lepi, dodajte još brašna, ali neka ostane meko na dodir i blago vlažno, pa ostavite da naraste  nekih sat vremena.
 Kada je naraslo, podelite na dve jufke, pa svaku razvaljajte tako da oblik bude što sličniji pravougaoniku.

Fil :

400 gr. feta sira ( ili nekog drugog koji volite )
50 gr. slanine
200 gr. neslanog pečenog kikirikija

Kikiriki iseckajte ili sameljite, a možete pola da seckate a pola da sameljete pa mu dodajte izgnjavljen sir i sitno seckanu slaninu. Nafilujte testo pa savijte u štrudlu. 

Još :

1 žumance ili belance ili celo jaje za premazivanje ( ja mažem onim što mi je višak pa čeka u zamrzivaču :-))
susam, mak ili kim za posipanje, ako volite

Veknice stavite u pleh pokriven papirom za pečenje ili podmazan uljem pa premažite onim što ste odabrali  i pospite onim što ste odabrali :-) ja ne posipam ničim ovu štrudlu.  Stavite u ugrejanu rernu i pecite na 180 oko 30 do 35 minuta. 
Štrudlu secite prohlađenu.

14 коментара:

  1. Ih, što ti je testo lepo! :) Jako zanimljiva ideja, deluje mi super da se posluži kao neko hladno predjelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo testo je fantastično ! A lepa je hladna baš, meni je prenoćila u frižideru i još je meka.

      Избриши
  2. Анониман6/29/2013 02:04:00 PM

    Da testo delije baš pufnasto :D

    nekada smo o hrani čavrljali uživo, jednovremeno uživajući u njenom ukusu. Danas o njoj pričamo ovako preko neta. Nije isto, al da li ipak, uspeva donekle da nadomesti?!

    Da li postoji neki skup koji okuplja sve ove sjajne domaćice i domaćine koji pišu ove blogove i uživo? Da li uopšte ima potrebe za tim?

    Ako postoji, ja se prva prijavljujem za degustaciju, pošto nisam neki vični kuvar. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postoje skupovi food-blogera, upravo je prošao jedan, mada, nekako je o hrani lakše misliti i pričati nego je ( svu ) (po)jesti XD

      Избриши
    2. Анониман6/29/2013 05:31:00 PM

      Tu se ne slažem sa tobom. Najlakše je jesti je. Pa, onda nije toliko zahtevno i o njoj pričati. Al, spremati je, e to je već druga priča. Za spremanje treba odvojiti vreme, prostor, spremiti sve neophodne sastojke. Pa, potom, oprati sve te lonce, šerpe, varjače i sve ostalo na tu foru.

      Tako da, ja smatram da ti radiš najteži posao - spremaš hranu :D

      Избриши
    3. Lako je jesti, dobro, prihvatam, a posle ? XD Poznajem malo tako užasnih osećanja kao što je prejedenost.

      Избриши
    4. Анониман6/29/2013 10:25:00 PM

      Ja verujem u mere i porcije. U tanjiru rasporedim sve sastojke i nikad ne jedem više od onoga što je u tanjiru. Retko kad dosipavam. Hrana se uostalom i sprema na meru - za jednu, dve, tri, četiri, n osoba. :D verujem da je uvek moguće pojesti svu priloženu hranu i ne prejesti se, ukoliko se poštuje načelo mere i porcije. :D

      Избриши
    5. Ja bih volela da ponovo mogu da se prejedem. :-)

      Избриши
  3. Mora da je odlično. Bas si me zainteresovala.

    ОдговориИзбриши
  4. meni izgleda tako dobro i veoma interesantno, pravicu je sto pre i javicu vam kako je meni uspelo. vrlo neobicno filovano, ali verujem da je izvrsno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se dopalo mnogo, mnogo. Testo je dugo sveže, ja sam je jela direktno iz frižidera ( ne znam zašto testa držim tamo ) i nekoliko dana mi je bila lepša hladna.
      Hvala :-)).

      Избриши
  5. Анониман10/07/2013 12:33:00 AM

    Prekrasne price i recepti koji doprinose opstem utisku. Odusevljava me sarm i toplina, mamine i bakine kuhinje, koju si opisala tako da svako ko je tako nesto doziveo moze ponovo da prizove u secanje. Tvoje sjajne prezentacije generacijskih recepata su plod svih tih mirisa detinjstava koji se nicim ne mogu zameniti.
    Veliko hvala i svaki uspeh u daljem angazovanju ti zelim i s radoscu cu posetiti uvek tvoj blog, jer ima nekih dodirnih mirisa koji me na momenat izmeste iz ove uzurbane i haoticne realnosti. Naravno i RC-ti mnogi ce biti isprobani na moje veliko zadovoljstvo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Najlepše hvala. Mnogo ne obraduje kada pročitam ovako lep i iskren i dobronameran komentar. Hvala veliko Vama na njemu i na tome što čitate to što pišem.

      Избриши

Volim da čitam Vaše komentare :-)